Gojek wil dit jaar verder uitbreiden buiten Indonesië, zegt co-CEO

Fietspassagiers dragen helm met Gojek-logo.

afif c. kusuma | iStock Redactioneel | Getty-afbeeldingen

SINGAPORE – Gojek, een start-up met veel plezier, wil dit jaar zijn bedrijf verder laten groeien, buiten zijn thuisbasis Indonesië, zei co-CEO Kevin Aluwi woensdag.

“Een van onze belangrijkste aandachtspunten voor 2021 is om onze voetafdruk buiten Indonesië uit te breiden”, vertelde Aluwi aan CNBC’s “Squawk Box Asia”, als onderdeel van de berichtgeving van het netwerk over de Davos Agenda.

“De afgelopen jaren hebben we zeker relatief kleinere bedragen geïnvesteerd in onze markten buiten Indonesië. Maar we denken dat dit het jaar is waarin we echt onze vleugels willen uitslaan en een regionaal en mondiaal bedrijf willen zijn”, voegt Aluwi toe.

Gojek begon in 2010 met het afhalen van ritten in Indonesië en heeft zich sindsdien uitgebreid naar andere zakelijke gebieden, waaronder voedselbezorging, digitale betalingen en logistiek. Het is nu aanwezig in meer dan 200 steden in vijf Zuidoost-Aziatische landen, maar Indonesië blijft de belangrijkste markt.

Aluwi legde uit dat sommige van de andere landen waar het bedrijf zaken doet, sterker hersteld lijken te zijn van de coronaviruspandemie.

Terwijl het dichtstbevolkte land van Zuidoost-Azië een massa-immunisatieprogramma heeft uitgerold, worstelt Indonesië nog steeds met het onder controle krijgen van het virus – volgens gegevens van de Johns Hopkins University zijn er meer dan 1 miljoen gevallen van infectie.

Volgens Aluwi maken de meeste bedrijven in Indonesië een moeilijke tijd door, waaronder transportdiensten die zwaar zijn getroffen. Hoewel Gojek ook de beknelling heeft gevoeld, noemt hij de diversificatie van het bedrijf op het gebied van voedsellevering, boodschappenbezorging en logistiek met het bieden van “zinvolle groeimogelijkheden”.

De pandemie heeft mensen wereldwijd ertoe aangezet om online te winkelen en voor bezorging te kiezen in plaats van uitstapjes te maken naar restaurants of supermarkten om de blootstelling aan het virus te minimaliseren. Zelfs nu vaccinprogramma’s over de hele wereld worden uitgerold, hebben sommige experts gezegd dat de verschuivingen in het consumentengedrag zullen blijven bestaan ​​nadat de pandemie onder controle is gebracht.

Gojek zou naar verluidt ook in gesprek zijn met de Indonesische e-commerce speler Tokopedia om een ​​fusie van $ 18 miljard te bezegelen, vooruitlopend op mogelijke IPO-plannen, meldde Reuters deze maand. De deal zou Gojek kunnen helpen om het op te nemen tegen regionale rivalen, waaronder het in Singapore gevestigde Grab en internetbedrijf Sea, dat e-commerceplatform Shopee exploiteert en een marktkapitalisatiewaarde heeft van ongeveer $ 110 miljard.

Aluwi weigerde commentaar te geven op wat hij omschreef als “fusiespeculatie” en zei dat Gojek’s focus is om zijn bedrijf verder uit te bouwen. Hij voegde eraan toe dat Gojek “extreem optimistisch” is over 2021.

“We denken echt dat 2021 een groeijaar gaat worden en, wat nog belangrijker is, we hebben 2020 echt geïnvesteerd in veel van de bedrijfs- en product- en operationele fundamenten, zodat winstgevendheid en duurzaamheid op lange termijn er jaar na jaar aanzienlijk beter uitzien. jaar, ‘zei hij.

Volgens CB Insights wordt Gojek geschat op $ 10 miljard. Enkele van zijn prominente financiers zijn onder meer Google, het Chinese Tencent en de Singaporese staatsinvesteerder Temasek.

Plaats een reactie