Gezondheidsexpert zegt dat vaccinras vergelijkbaar is met de wet van de jungle

By Jernst van Waal

Kleine flesjes met het label “Vaccin COVID-19” -sticker en een medische injectiespuit zijn te zien in deze afbeelding gemaakt op 10 april 2020.

Dado Ruvic | Reuters

LONDEN – Volgens een expert op het gebied van mondiale gezondheid, bestuur en infectieziekten hebben landen met een hoog inkomen een benadering gekozen die lijkt op de “heerschappij van de jungle” als het gaat om het veiligstellen van de aanvoer van potentiële coronavirusvaccins.

Het zal waarschijnlijk aanzienlijke gevolgen hebben voor de hoeveelheid vaccins die de komende maanden beschikbaar zijn voor lage-inkomenslanden, zei Suerie Moon, mededirecteur van het Global Health Center aan de Graduate of Institute of Geneva, maandag aan CNBC.

Het optimisme groeit dat een coronavirusvaccin kan helpen een einde te maken aan de coronaviruspandemie die wereldwijd meer dan 1,31 miljoen levens heeft geëist.

Moderna zei maandag dat voorlopige gegevens van een laat stadium van de proef aantoonden dat het vaccin voor meer dan 94% effectief was in het voorkomen van Covid-19. Vorige week zeiden Pfizer en BioNTech dat een vroege analyse van hun kandidaat-vaccin aantoonde dat het voor meer dan 90% effectief was in het voorkomen van coronavirusinfecties.

De race om een ​​vaccin af te leveren valt samen met een worsteling om toekomstige voorraden veilig te stellen, zelfs voordat hun veiligheid en werkzaamheid zijn vastgesteld.

“Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid denk ik natuurlijk dat wat we willen zien is dat de mensen die het eerst in de rij staan ​​om het vaccin te krijgen, degenen zijn die het grootste risico lopen op infectie en het grootste risico lopen om ernstig ziek te worden. landen en tussen landen, “vertelde Moon maandag aan CNBC’s” Street Signs Europe “.

“Helaas, wat we de afgelopen maanden hebben gezien, is in feite meer een soort jungle-achtige situatie waarin we de landen hebben met de grootste middelen, voornamelijk in Europa, in Noord-Amerika, Japan bijvoorbeeld … die hebben erin geslaagd om een ​​veel, veel groter volume aan vaccins veilig te stellen dan de rest van de wereld. “

Ze voegde eraan toe dat alle landen een reeks regelingen moeten invoeren om ervoor te zorgen dat gezondheidswerkers, mensen met onderliggende medische aandoeningen en ouderen voorrang krijgen bij toegang tot mogelijke vaccins.

Rijke landen ‘wedden op meer dan één paard’

De meeste landen over de hele wereld hebben zich aangesloten bij COVAX, de Covid-19-vaccinalliantie die mede wordt geleid door GAVI, de Coalition for Epidemic Preparedness (CEPI) en de WHO.

COVAX streeft ernaar om tegen het einde van 2021 2 miljard ds coronavirusvaccins te leveren om risicovolle populaties over de hele wereld te beschermen. Op de langere termijn is de alliantie bedoeld om landen van voldoende doses te voorzien om 20% van hun bevolking te dekken, terwijl landen met zelffinanciering verschillende niveaus van bevolkingsdekking kunnen kopen.

Een motorrijder draagt ​​een beschermend masker terwijl hij aan de kant van de weg zit aan de Sabarmati Riverfront in Ahmedabad, India, op donderdag 22 oktober 2020. Premier Narendra Modi zei dat zijn regering ervoor zal zorgen dat alle 1,3 miljard mensen in het hele land toegang hebben aan een Covid-19-vaccin zodra het klaar is.

Sumit Dayal | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

“De COVAX-faciliteit is een echte zonnestraal, zou ik moeten zeggen, in een vrij donkere situatie in termen van wereldwijde toegang tot vaccins,” zei Moon.

“Een van de grote problemen is echter dat veel landen niet alleen op COVAX vertrouwen, maar, zoals ik al zei, de rijkere landen wedden op meer dan één paard”, vervolgde ze. “Ze krijgen hun eigen vaccinvoorziening via bilaterale kanalen, via directe overeenkomsten met bedrijven, en ze zeggen ook: ‘We zullen COVAX steunen.'”

Uiteindelijk zei Moon dat dit betekent dat hoewel er veel goede bedoelingen zijn en een aanzienlijk bedrag om een ​​rechtvaardige toegang tot toekomstige vaccins te ondersteunen, er eigenlijk niet een erg groot aanbod beschikbaar is.

“Op dit moment verwachten we niet dat meer dan laten we zeggen dat maximaal 10% of 15% van de bevolking in ontwikkelingslanden toegang zou kunnen krijgen tot vaccins via COVAX.”

GAVI zei vrijdag dat meer dan $ 2 miljard was opgehaald ter ondersteuning van de GAVI COVAX Advance Market Commitment, een financieringsmechanisme dat is ontworpen om 92 lage- en middeninkomenslanden te ondersteunen bij de toegang tot veilige en effectieve Covid-19-vaccins.

De groep zei echter dat volgend jaar minstens $ 5 miljard extra nodig zou zijn om te zorgen voor een eerlijke verdeling van toekomstige vaccins aan degenen die ze nodig hebben.

‘Landen zijn sterker als ze samenwerken’

Gegevens verzameld door onderzoekers van het Global Health Innovation Center van Duke University laten zien dat 9,5 miljard doses Covid-19-vaccins al zijn gereserveerd, zelfs voordat een kandidaat voor de markt is goedgekeurd.

Landen met een hoog inkomen zijn goed voor meer dan de helft van alle bevestigde aankopen, zo blijkt uit de gegevens, terwijl de VS verantwoordelijk is voor bijna een zesde van de vooruitbetaalde marktverplichtingen (AMC’s). Amerika heeft meer dan 1 miljard doses besteld bij een half dozijn medicijnmakers.

Directe deals die worden gesloten door landen met voornamelijk hoge inkomens, resulteren in een kleiner deel van de taart dat beschikbaar is voor een eerlijke wereldwijde toewijzing.

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woont op 11 maart 2020 een dagelijkse persconferentie bij over COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus.

Fabrice Coffrini | AFP | Getty-afbeeldingen

WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus zei eerder deze maand via Twitter dat de reactie op Covid-19 “laat zien dat landen sterker zijn als ze samenwerken via multilaterale platforms.”

“Oplossingen moeten worden gedeeld als mondiale publieke goederen op basis van billijke en betaalbare toegang voor iedereen – dit zijn morele, volksgezondheids- en economische vereisten,” zei Tedros.