Gezondheidsdeskundigen maken zich zorgen over infecties in de winter

By admin

Een man gezien in een straat tijdens een sneeuwval. Sinds 30 maart 2020 is Moskou op slot.

Sergei Fadeichev | TASS via Getty Images

Gezondheidsdeskundigen verwachten dat koelere weersomstandigheden in de winter een intensere overdracht van de Covid-19-infectie veroorzaken, en waarschuwen dat het “zeer waarschijnlijk” is dat de ziekte een vergelijkbaar seizoenspatroon zal vertonen als andere coronavirussen.

De waarschuwing komt als landen op het zuidelijk halfrond zich schrap zetten voor een mogelijke stijging in Covid-19-gevallen tijdens de wintermaanden.

Tot nu toe hebben meer dan 6,1 miljoen mensen wereldwijd het coronavirus opgelopen, met 372.099 sterfgevallen, volgens gegevens die zijn opgesteld door de Johns Hopkins University.

Door de pandemie is een groot deel van de wereldeconomie binnen enkele maanden tot stilstand gekomen, waarbij politieke leiders strenge maatregelen hebben opgelegd aan het dagelijkse leven van miljarden mensen.

President Donald Trump had eerder gesuggereerd dat het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 en de ziekte die het veroorzaakt, Covid-19, ‘wonderbaarlijk’ vanzelf zouden verdwijnen tijdens warmer zomerweer op het noordelijk halfrond.

Maar Marc Lipsitch, hoogleraar epidemiologie aan Harvard heeft gezegd dat, hoewel hij een lichte afname van de besmettelijkheid van het coronavirus bij warmer, natter weer verwacht, ‘het niet redelijk is te verwachten dat deze afnames alleen de transmissie vertragen om een ​​grote deuk te maken. “

In de winter zei Lispitch echter dat hij redenen had om aan te nemen dat Covid-19 “wat efficiënter zou kunnen zenden” in vergelijking met de zomer.

De omvang van de wijziging was naar verwachting bescheiden en Lispitch gaf toe dat hij de verantwoordelijke mechanismen nog niet kende. Desalniettemin werden kouder weer, drogere lucht zowel binnen als buiten, en de manier waarop mensen zich in de winter gedragen, allemaal genoemd als factoren die het traject van het coronavirus zouden kunnen beïnvloeden.

‘Ik denk dat het een relevant punt is’, vertelde Simon Thornley, hoofddocent epidemiologie en biostatistiek aan de Auckland University in Nieuw-Zeeland, telefonisch aan CNBC.

Het is “zeer waarschijnlijk” dat Covid-19 een vergelijkbaar seizoenspatroon vertoont als andere veelvoorkomende menselijke coronavirussen, vervolgde hij, daarbij verwijzend naar typen als HKU1, 229E en OC43.

Deze coronavirussen veroorzaken allemaal een influenza-achtige ziekte, zei Thornley, “of ze hebben in ieder geval een hogere seizoenspiek in de winter.”

Hoe zit het met winterweer?

In de winter brengen mensen meer tijd binnen samen door, met minder ventilatie en minder persoonlijke ruimte dan in de zomer.

Luchtweginfecties, zoals coronavirussen, worden verspreid door druppeltjes die vrijkomen wanneer iemand hoest of niest. En gezondheidsdeskundigen zeggen dat koudere en drogere omstandigheden in de winter de overdracht van griepachtige ziekten sterk beïnvloeden.

Cubaanse artsen tijdens een welkomstceremonie voor Cubaanse gezondheidswerkers die op 24 mei 2020 in Kaapstad, Zuid-Afrika zijn ingezet om de inspanningen in de strijd tegen COVID-19 te ondersteunen in de West-Kaap.

Misha Jordaan | Gallo-afbeeldingen via Getty Images

“Het is niet alleen in Game of Thrones dat de winter altijd komt – het is ook waar in elke gezondheidsdienst”, zei Chris Whitty, de chief medical officer van Engeland, eind april tijdens een online Gresham College-lezing.

Hij waarschuwde dat een tweede golf van Covid-19-gevallen ‘ernstiger’ zou kunnen zijn dan de eerste, eraan toevoegend dat de winter ‘altijd erger was dan de zomer’ voor ademhalingsvirussen, en dat er een grotere kans op overdracht was tijdens de koudere maanden.

Waarom hoeft Nieuw-Zeeland zich geen zorgen te maken?

“Als je een wijdverspreid circulerend virus hebt, denk ik dat het een redelijke veronderstelling is dat de overdracht in de winter intenser zal worden”, vertelde Michael Baker, een epidemioloog aan de Universiteit van Otago in Wellington, Nieuw-Zeeland telefonisch aan CNBC.

Baker zei dat coronavirussen, en inderdaad alle respiratoire virussen, ‘zeer seizoensgebonden’ waren in gematigde landen zoals een groot deel van Europa en Noord-Amerika, zoals in Nieuw-Zeeland en Australië.

Hij suggereerde echter dat er binnenkort goed nieuws voor Nieuw-Zeeland over dit onderwerp zou zijn, en voegde daaraan toe: “We hoeven ons hopelijk geen zorgen te maken over de winter, want er zal hier geen virus zijn.”

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern spreekt met de media tijdens een persconferentie op 4 mei 2020 in Wellington, Nieuw-Zeeland.

Hagen Hopkins | Getty Images

Nieuw-Zeeland, dat vanaf 21 juni het winterseizoen ingaat, wordt alom geprezen om zijn reactie op de coronaviruspandemie.

Tot op heden heeft Zeeland 1.504 gevallen van het virus geregistreerd, met 22 landelijke sterfgevallen.

Het land van ongeveer 4,8 miljoen heeft met succes de lokale transmissie stopgezet en onderneemt stappen om te proberen het virus van zijn grondgebied te verwijderen.

Woensdag vertelde de directeur-generaal voor gezondheid van Nieuw-Zeeland verslaggevers van de Covid-19-persconferentie dat het land de laatst overgebleven patiënt uit het ziekenhuis had ontslagen.

‘De pandemie die we niet hadden mogen hebben’

De Verenigde Staten hebben veruit het hoogste aantal gevallen van Covid-19 en dodelijke slachtoffers wereldwijd geregistreerd.

Vanaf woensdagavond waren er meer dan 100.000 doden gemeld, aanzienlijk hoger dan in enig ander land.

Brazilië heeft tot nu toe het op één na hoogste aantal gevallen van Covid-19 geregistreerd, met 514.849 gerapporteerde infecties, terwijl maar liefst 10 andere landen ook meer dan 100.000 gevallen van het virus hebben geregistreerd terwijl het zich blijft verspreiden over de hele wereld.

Luchtfoto van een gebied op de begraafplaats Nossa Senhora Aparecida waar op 22 mei 2020 nieuwe graven zijn gegraven in Manaus, Brazilië, te midden van de nieuwe Covid-19 coronavirus pandemie.

Michael Dantas | AFP | Getty Images

“Ik vind het gewoon heel triest dat we in het jaar 2020 deze pandemie niet hebben kunnen beheersen – de pandemie die we niet hadden mogen hebben”, zei Baker van de University of Otago.

‘We hadden de impact van deze pandemie sterk kunnen verminderen en ik ben behoorlijk geschokt in de moderne tijd dat we dit wereldwijd hebben laten gebeuren’, voegde hij eraan toe.