FINANCIEEL.com

Gegevens tonen de menselijke kosten van conflicten door de jaren heen

Gegevens tonen de menselijke kosten van conflicten door de jaren heen

Een luchtfoto van gebouwen verwoest door Israëlische luchtaanvallen in het Jabalia-kamp voor Palestijnse vluchtelingen in Gaza-stad op 11 oktober 2023.

Yahya Hassouna | AFP |

Nu de huidige oorlog in Gaza het dodelijkste van vele brandhaarden tussen Israël en Hamas blijkt te zijn, tonen historische gegevens aan dat het de Palestijnen zijn die de hoogste prijs betalen.

Meer dan een maand na de oorlog tussen Israël en Hamas is de omvang van de dood en vernietiging als gevolg van het conflict op veel fronten al ongekend.

Na de dodelijke aanvallen van Hamas-militanten in Israël op 7 oktober heeft Israël teruggeslagen, waarbij ruim 11.000 mensen omkwamen, aldus het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

Dit cijfer heeft het totale aantal Palestijnse sterfgevallen in de afgelopen vijftien jaar als gevolg van conflicten met Israël overtroffen, volgens gegevens verzameld door het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties (OCHA).

Israël leed ook enorme verliezen, waarbij 7 oktober werd omschreven als “de dodelijkste dag voor Joden sinds de holocaust.”

Ongeveer 1.200 mensen, voornamelijk burgers, werden op één dag gedood – dat is bijna vier keer het totale aantal Israëliërs dat sinds 2008 door dergelijke conflicten is omgekomen, volgens gegevens van OCHA. Israël schat dat ongeveer 240 gijzelaars die die dag in beslag zijn genomen, nog steeds vermist zijn.

Er zijn vijf grote militaire conflicten geweest tussen Israël en Hamas sinds de Joodse staat zich in 2005 eenzijdig terugtrok uit de Gazastrook. Bij elke grote vijandigheid – 2008, 2012, 2014, 2021 en nu, in 2023 – vielen er doden in de Palestijnse gebieden (Gaza en Hamas). de Westelijke Jordaanoever) zijn ruimschoots groter dan die in Israël, zo blijkt uit de gegevens van de VN.

“Normaal gesproken overtreft het aantal Palestijnse burgers dat door Israëlische strijdkrachten wordt gedood jaar na jaar het aantal Israëlische burgers dat door Palestijnen wordt gedood, meerdere malen”, vertelde HA Hellyer, een specialist in internationale veiligheidsstudies bij de Carnegie Endowment for International Peace, aan CNBC. .

Uit de door CNBC verzamelde gegevens blijkt dat sinds 2008 ruim 18.600 Palestijnen in Gaza en de bezette Westelijke Jordaanoever zijn omgekomen in conflicten met Israël. Dat staat tegenover minstens 1.500 doden in Israël in dezelfde periode.

Sinds 2008 zijn minstens 183.500 Palestijnen gewond geraakt als gevolg van de conflicten, terwijl volgens de VN-gegevens ongeveer 11.700 in Israël gewond zijn geraakt.

Zoals vaak het geval is bij oorlog, is het onmogelijk om nauwkeurige aantallen slachtoffers te krijgen. In de huidige situatie worden naar verluidt meer dan 2.000 mensen vermist in Gaza, terwijl Israël weken na het bloedbad nog steeds moeite heeft met het identificeren van de slachtoffers en met het redden van de gijzelaars.

Om een ​​nauwkeuriger beeld te krijgen, gebruikte CNBC gegevens van de Verenigde Naties, die deze bevestigden met cijfers van het Israëlische leger en het door Hamas geleide Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid. De tol kan ook sterfgevallen omvatten die niet noodzakelijkerwijs door de andere partij zijn gepleegd.

‘Asymmetrisch conflict’

Hellyer legde uit waarom het aantal slachtoffers disproportioneel is en zei: “Israël heeft een aantal van de meest geavanceerde militaire instrumenten ter wereld in zijn bezit, die het voornamelijk op civiele gebieden in Palestijnse gebieden heeft gericht.”

Het Israëlische Iron Dome-luchtverdedigingssysteem wordt beschouwd als een van de meest effectieve instrumenten in zijn arsenaal. Het ministerie van Defensie zegt dat het met succes 97% van alle Palestijnse raketten heeft onderschept die vorig jaar tijdens een golf van gevechten in Gaza vorig jaar werden afgevuurd, terwijl het systeem een ​​slagingspercentage van 95,6% noteerde tijdens een raketaanval door de Palestijnse Islamitische Jihad in mei.

Ter vergelijking: “Palestijnse militante groepen bij elkaar zijn niet te vergelijken met dat soort arsenaal”, zegt Hellyer, die ook van het Royal United Services Institute for Defense and Security Studies werkt.

“Dit is een asymmetrisch conflict, waarbij Israël over veel destructievere wapens beschikt. Bovendien raken de raketten van Hamas vooral onbewoonde gebieden, terwijl die van Israël ontploffen in dichtbevolkte gebieden”, legt Paul Scham uit, een professor in Israëlstudies aan de Universiteit van Maryland en een non-profitorganisatie. -residente wetenschapper aan het Middle East Institute in Washington, DC

De Gazastrook, een stuk land dat grenst aan de Middellandse Zee, beslaat een gebied tussen Israël en Egypte van ongeveer 220 vierkante kilometer. Met 2,3 miljoen inwoners is het een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld.

Er wonen ongeveer 3 miljoen Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever, terwijl Israël ongeveer 9 miljoen inwoners heeft.

De Israel Defense Force breidt de grondinval in Gaza uit

Hamas, door de grote wereldmachten tot terroristische organisatie bestempeld, is sinds 2007 de facto heerser over de Gazastrook, na daar een jaar eerder de verkiezingen te hebben gewonnen. Sindsdien zijn er geen verkiezingen meer geweest.

De IDF vertelde CNBC dat het “haalbare voorzorgsmaatregelen neemt om het aantal burgerslachtoffers te beperken”, zelfs als het zich richt op Hamas-agenten. “Hamas heeft zich ingebed in de civiele infrastructuur en opereert in de hele Gazastrook”, zei een woordvoerder, en voegde eraan toe: “we zullen Hamas aanvallen waar nodig.”

Daniel Byman, een senior fellow bij het Centrum voor Strategische en Internationale Studies, zei dat het hoge dodental onder de Palestijnen deels te wijten is aan het feit dat Hamas “militaire en civiele middelen naast elkaar plaatst, waardoor vergeldingsmaatregelen tegen Hamas moeilijk te scheiden zijn.”

Scham zei dat “na 16 jaar ze [Hamas] zijn grondig met alles verweven … Ze controleren ook alle openbare instellingen; zelfs de kleuterleidsters ‘zijn’ Hamas.”

Israël heeft niet het vermogen om te vernietigen [Hamas] Hoewel het een enorme civiele prijs zal eisen van de bevolking van Gaza in zijn poging daartoe.

HA Hellyer

Carnegie Endowment voor Internationale Vrede

De IDF zegt dat de militante groep Palestijnen als menselijk schild gebruikt en een uitgestrekt netwerk van ondergrondse tunnels heeft gebouwd – de ‘Hamas metro’ genoemd – onder dichtbevolkte structuren.

Het zegt dat het grootste ziekenhuis van Gaza, Al-Shifa, waar tienduizenden ontheemde Palestijnen momenteel hun toevlucht zoeken, een voorbeeld is van een dergelijke locatie. CNBC kon de beweringen van de IDF niet onafhankelijk verifiëren.

“Ik twijfel er niet aan dat de bewering van Israël dat de militaire doelen van Hamas dicht bij – en vaak onder – civiele instellingen liggen waar is,” zei Scham. “Aan de andere kant is Gaza een extreem kleine plaats, en er zijn geen wijd open ruimtes waar militaire faciliteiten kunnen worden gehuisvest.”

Israël heeft beloofd Hamas te ‘verpletteren’, maar het uitroeien van de militanten is ‘uitzonderlijk moeilijk’, zei Byman, en benadrukte dat het ‘duur zal zijn voor Israël’.

“Hamas is een organisatie van tienduizenden mensen, met leiderschap binnen en buiten Gaza”, zei Hellyer. “Israël heeft niet het vermogen om het land uit te roeien, hoewel het in zijn poging daartoe een enorme civiele prijs zal eisen van de bevolking van Gaza.”

— Gabriel Cortes van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert