Ga groots, geef veel geld uit aan reizen met bucketlists

By Jernst van Waal

‘Nieuw gevoel van urgentie’ om de weg op te gaan

Er is een “nieuw gevoel van urgentie” om te reizen, zei Stephanie Papaioannou, een vice-president bij het luxe reisbureau Abercrombie & Kent.

“Gasten hebben het gevoel dat ze twee jaar zijn kwijtgeraakt en oudere klanten maken zich zorgen over het feit dat ze minder gezonde jaren over hebben om te reizen,” zei ze.

Een stel poseert voor Machu Picchu, een bestemming in Peru die bovenaan de bucketlists van veel reizigers staat.

Marina Hermann | Moment | Getty Images

Lee Thompson, mede-oprichter van het avontuurlijke reisbedrijf Flash Pack, was het daarmee eens.

“Mensen zijn wanhopig om weg te komen”, zei hij. “Ze hebben gewacht om weer naar buiten te gaan en deinzen niet terug voor die internationale bestemmingen en grote, once-in-a-lifetime avonturen.”

Het jaar van de ‘GEIT’

Expedia noemt 2022 het jaar van de GEIT, oftewel de ‘grootste van alle reizen’.

In een onderzoek onder 12.000 reizigers in 12 landen ontdekte het bedrijf dat 65% van de respondenten van plan is om “groots te gaan” op hun volgende reis, aldus een bedrijfsvertegenwoordiger. Als gevolg hiervan noemde het de wens voor spannende en extravagante reizen “de grootste reistrend” van het jaar.

Uit een onderzoek van Expedia onder 12.000 reizigers bleek dat inwoners van Singapore het minst geneigd waren om tijdens de pandemie te hebben gereisd (59%) en het meest waarschijnlijk wilden uitgeven (43%) bij hun volgende reis.

Roslan Rahman | AFP | Getty Images

Volgens een bedrijfsrapport dat in november werd gepubliceerd, ziet Amadeus een sprong in het aantal zoekopdrachten naar ‘epische bestemmingen’. Het aantal zoekopdrachten naar Tanzania (+36%), vluchten naar Petra in Jordanië (+22%) en boekingen naar steden in de buurt van Machu Picchu (bijna +50%) zijn volgens het rapport gestegen van 2020 tot 2021.

Deze trends zullen naar verwachting dit jaar groeien, samen met de belangstelling voor eilanden in de Indische Oceaan en Antarctica, aldus het rapport.

De pandemie heeft de “stemming van reizigers” veranderd, zegt Decius Valmorbida, president van reizen bij Amadeus.

“We hebben mensen die gewoon zeggen: “Kijk, wat als er weer een pandemie plaatsvindt? Wat als ik weer opgesloten zit?’, zei hij. Er is ‘een psychologisch effect dat nu het moment is’.

De zoekopdrachten naar verblijven in vakantiehuizen in het buitenland liggen nu op hetzelfde niveau als in 2019, volgens het reistrendsrapport van HomeToGo, dat eind november werd gepubliceerd.

De internationale bestemmingen die dit jaar de meeste zoekopdrachten genereren, vergeleken met 2019, zijn Toscane, Italië (+141%), de Bahama’s (+129%), Bora Bora in Frans-Polynesië (+98%), de Malediven (+97%) en het zuiden van Frankrijk (+88%), volgens het rapport.

De meest gezochte internationale bestemmingen voor Amerikanen voor reizen in 2022 zijn Rome, Bali, Londen, Parijs en de Riviera Maya van Mexico – waaronder Playa del Carmen en Tulum – volgens Expedia.

Emily Deltetto / EyeEm | EyeEm | Getty Images

Onderzoek toont aan dat 18- tot 34-jarigen de trend aansturen, en ook gezinnen doen mee, zegt Papaioannou van Abercrombie & Kent.

“Gezinnen kiezen bestemmingen waar ze altijd van hebben gedroomd, vooral bestemmingen die zich richten op buitenervaringen zoals cruises op de Nijl, Machu Picchu, safari’s en binnenvaartcruises in Europa,” zei ze.

Tasjes losmaken

Hoewel de pandemie voor sommigen financieel verwoestend is, heeft de pandemie anderen – namelijk professionals die vanuit huis hebben kunnen werken – in staat gesteld om meer spaargeld weg te werken.

Ongeveer 70% van de vakantiegangers in grote landen, zoals de VS, het VK, Canada, Japan en Spanje, is van plan om in 2022 meer aan reizen uit te geven dan in de afgelopen vijf jaar, volgens een gezamenlijk rapport van november van de World Travel & Tourism Council en reiswebsite Trip.com.

Reizigers zijn volgens Expedia “meer bereid dan ooit tevoren” om geld uit te geven aan toekomstige reizen.

James O’Neil | De Beeldbank | Getty Images

Wereldwijd zijn de gemiddelde boekingsuitgaven van HomeToGo vorig jaar met 54% gestegen, vergeleken met 2019, volgens bedrijfsgegevens. Maar de gemiddelde nachttarieven zijn dit jaar niet zo veel gestegen – ongeveer 10% – voor boekingen in vergelijking met vóór de pandemie, zei mede-oprichter en CEO van het bedrijf, Patrick Andrae.

“De opgekropte vraag naar reizen leidde ertoe dat reizigers langere vakanties namen, velen kozen ervoor om dit te doen in een ruime vakantiewoning in plaats van in een hotel”, zei hij.

Amerikaanse reizigers zijn deze zomer ook op zoek naar rustigere, luxere bestemmingen – Maui over Honolulu, Nantucket over Cape Cod – ondanks de hogere kosten, volgens de gegevens van HomeToGo.

Reizigers zijn misschien bereid meer te betalen om naar bepaalde plaatsen te gaan, in plaats van de reis zelf luxer te maken. Volgens Expedia gaven twee keer zoveel Amerikaanse respondenten aan dat ze bereid waren meer uit te geven om ‘bucketlist’-bestemmingen te zien (32%) in plaats van luxe ervaringen (15%) of kamer- of vluchtupgrades (16%), te boeken.

De bereidheid en het vermogen om meer uit te geven is waarschijnlijk een goede zaak, aangezien de reiskosten op sommige plaatsen zijn gestegen. Uit de December Travel Price Index van de US Travel Association, die de reiskosten in de Verenigde Staten meet, blijkt dat de prijzen voor eten (+10%), hotels (+13,3%) en motorbrandstof (+26,6%) zijn gestegen ten opzichte van 2019.

Volgens de index was het vliegtarief echter lager dan het niveau van 2019 (-17%), maar daar kan binnenkort verandering in komen, mede door de stijgende vliegtuigbrandstofkosten.

Familiereünies en ‘friendcations’

Mensen vieren gemiste mijlpalen, vaak met familie, zei Papaioannou. Uit de gegevens van Abercrombie & Kent blijkt dat het aantal toekomstige boekingen van vijf of meer gasten met 26% is gestegen in vergelijking met 2019, zei ze.

Vakanties in familiereüniestijl zullen dit jaar populair zijn, beaamt Mark Hoenig, mede-oprichter van de digitale reisorganisatie VIP Traveller.

De verwachting is dat mensen dit jaar meer gaan reizen met vrienden en familie.

Hinterhaus Producties | DigitalVision | Getty Images

“Mensen halen nog steeds de verloren tijd in met familie”, zei hij. “Bestemmingen die voorzien in grote gezinnen van meerdere generaties, zoals die met een grote voorraad grote villa’s – waaronder het Caribisch gebied, Mexico en de Malediven – zien een stijging van het aantal boekingen.”

Volgens Amadeus zag het VK een explosie van boekingen door grote groepen toen de beperkingen werden versoepeld. Boekingen naar feestlocaties, zoals Las Vegas; Cancún, Mexico; en het Spaanse eiland Ibiza, leidde het bedrijf ertoe om “friendcations” een topreistrend voor 2022 te noemen.

Hernieuwde vraag naar reisbureaus

Grote reizen vereisen vaak grote plannen, wat resulteert in een hernieuwde vraag naar reisbureaus, zegt Elizabeth Gordon, mede-oprichter van de tour- en safari-operator Extraordinary Journeys.

Professionele planners kunnen reizigers helpen bij het navigeren door “Covid-19-tests, beperkingen, wijzigingen in toegangseisen, visa, vluchten, accommodatie, activiteiten en back-upplannen”, zei ze.

Zelfs “doe-het-zelf-reizigers”, die normaal gesproken hun eigen reizen plannen, zoeken tegenwoordig professionele hulp om ervoor te zorgen dat hun aanstaande reizen naadloos verlopen, zegt VIP Traveler’s Hoenig.