FINANCIEEL.com

Frankrijk en Groot-Brittannië strijden om de AI-kroon van Europa

Frankrijk en Groot-Brittannië strijden om de AI-kroon van Europa

De Britse premier Rishi Sunak en de Franse president Emmanuel Macron.

Kin Cheung | Zwembad |

LONDEN – Twee landen strijden om positie als Europa’s hoofdstad voor kunstmatige intelligentie.

Zowel de Franse president Emmanuel Macron als de Britse premier Rishi Sunak hebben de afgelopen weken gedurfde uitspraken gedaan over AI, terwijl ze elk een aandeel proberen te claimen in de zeer gehypte markt.

“Ik denk dat we nummer één zijn [in AI] in continentaal Europa, en we moeten versnellen”, vertelde Macron aan Karen Tso van CNBC op de jaarlijkse technische conferentie Viva Tech in Frankrijk op 18 juni, terwijl Sunak het VK presenteerde als de “geografische thuisbasis van wereldwijde AI-veiligheidsregelgeving” op de London Tech Week-conferentie op 12 juni.

AI wordt gezien als revolutionair en daarom van strategisch belang voor overheden over de hele wereld.

De hype rond de technologie is deels aangewakkerd door de virale aard van Microsoftondersteunde OpenAI’s ChatGPT. Het is ook de bron geweest van technische spanningen tussen de VS en China, terwijl landen over de hele wereld proberen het potentieel van de meest kritieke technologieën te benutten.

Dus, wie leidt de race om de AI-kroon van Europa te veroveren?

Geld doet ertoe

Op VivaTech in Parijs kondigde Macron 500 miljoen euro ($ 562 miljoen) aan nieuwe financiering aan om nieuwe AI-“kampioenen” te creëren. Dit komt bovenop eerdere toezeggingen van de regering, waaronder een belofte om voor 2022 1,5 miljard euro in kunstmatige intelligentie te pompen, in een poging om de Amerikaanse en Chinese markt in te halen.

“We zullen als een gek investeren in training en onderzoek”, vertelde Macron aan CNBC, eraan toevoegend dat Frankrijk goed gepositioneerd is in AI vanwege de toegang tot talent en startups die zich rond de technologie vormen.

In maart heeft de Britse regering £ 1 miljard ($ 1,3 miljard) toegezegd aan supercomputing en AI-onderzoek, aangezien het een “wetenschappelijke en technologische supermacht” lijkt te worden.

Reid Hoffman van Inflection AI: AI is de nieuwe industriële revolutie, de 'cognitieve revolutie'

Als onderdeel van de strategie zei de regering dat ze ongeveer £ 900 miljoen wilde uitgeven aan het bouwen van een “exascale” computer die in staat is om zijn eigen “BritGPT” te bouwen, die zou wedijveren met de generatieve AI-chatbot van OpenAI.

Sommige functionarissen hebben echter kritiek geuit op de financieringsbelofte en zeggen dat het niet genoeg is om het VK te helpen concurreren met titanen zoals de VS en China.

“Het klinkt geweldig, maar het is nog lang niet waar we moeten zijn”, zei Sajid Javid, een voormalig minister in het kabinet van ex-premier Boris Johnson, tijdens een discussie bij de open haard tijdens de London Tech Week.

AI-misbruik door de politie controleren

Een groot verschil tussen het VK en Frankrijk is hoe elk land ervoor kiest om kunstmatige intelligentie te reguleren, en de wetten die al van kracht zijn die van invloed zijn op de snel bewegende technologie.

De Europese Unie heeft haar AI-wet, die de eerste alomvattende reeks wetten zal zijn die zich richt op kunstmatige intelligentie in het Westen. De wet werd in juni goedgekeurd door wetgevers in het Europees Parlement.

Het beoordeelt verschillende toepassingen van AI op basis van risico’s – real-time biometrische identificatie en sociale scoresystemen worden bijvoorbeeld beschouwd als “onaanvaardbaar risico” en zijn daarom volgens de verordening verboden.

Frankrijk zal onder de directe jurisdictie vallen van de AI-wet, en het zou “niet verrassend” zijn als de relevante Franse regelgevende instantie, ofwel de CNIL of een nieuwe, AI-specifieke regelgevende instantie, een “agressieve benadering” zou hanteren bij de handhaving ervan, aldus Minesh Tanna , global AI lead bij internationaal advocatenkantoor Simmons & Simmons.

In het VK heeft de regering, in plaats van AI-specifieke wetten uit te vaardigen, een witboek gelanceerd waarin verschillende regelgevende instanties in de sector worden geadviseerd over hoe zij bestaande regels in hun respectieve sectoren moeten handhaven. Het witboek hanteert een op principes gebaseerde benadering voor het reguleren van AI.

De regering heeft het raamwerk aangeprezen als een “flexibele” benadering van regulering, die Tanna omschreef als meer “pro-innovatie” dan de Franse methode.

De Franse president Emmanuel Macron roept op tot wereldwijde AI-regulering

“De aanpak van het VK wordt, in een post-Brexit-wereld, gedreven door de wens om AI-investeringen aan te moedigen”, voegde hij eraan toe, wat het VK meer “vrijheid en flexibiliteit geeft om regelgeving op het juiste niveau te plaatsen om investeringen aan te moedigen”, zei hij in een e-mail naar CNBC.

Daarentegen zou de AI-wet van de EU Frankrijk “minder aantrekkelijk” kunnen maken voor investeringen in kunstmatige intelligentie, aangezien het “een omslachtig regelgevingsregime” voor AI vastlegt, zei Tanna.

Wie zal er winnen?

“Frankrijk heeft zeker een kans om de leider in Europa te worden, maar het heeft te maken met hevige concurrentie van Duitsland en het VK”, vertelde Anton Dahbura, mededirecteur van het Johns Hopkins Institute for Assured Autonomy, via e-mail aan CNBC.

Alexandre Lebrun, CEO van Nabla, een AI-“copiloot” voor artsen, zei dat het VK en Frankrijk “waarschijnlijk gelijk” zijn als het gaat om aantrekkelijkheid voor het starten van een AI-bedrijf.

“Er is een goede talentenpool, sterke punten zoals Google en Facebook AI-onderzoekscentra en een redelijke lokale markt”, zei hij tegen CNBC, maar hij waarschuwde dat de EU AI-wet het voor startups “onmogelijk” zou maken om AI in de EU te bouwen.

“Als het VK tegelijkertijd een slimmere wet aanneemt, zal het zeker winnen van de EU en Frankrijk”, voegde Lebrun eraan toe.

Tegelijkertijd was Londen de bron van veel kommer en kwel vanuit sommige hoeken van de industrie, die kritiek hadden op het land omdat het een onaantrekkelijke plek is voor tech-ondernemers.

Keir Starmer, de leider van de oppositiepartij Labour, vertelde de aanwezigen op de London Tech Week dat een reeks politieke crises in het land het beleggerssentiment over technologie in het algemeen heeft aangetast.

De CEO van HSBC zegt dat SVB UK paste in onze strategie om ondernemers te steunen

“Veel investeerders zeggen tegen mij dat we momenteel niet in het VK investeren omdat we niet de voorwaarden van politieke zekerheid zien die we nodig hebben om te investeren”, zei Starmer.

Claire Trachet, CFO van de Franse tech-startup YesWeHack, zei dat het VK en Frankrijk beide het potentieel hebben om de dominantie van Amerikaanse AI-reuzen uit te dagen, maar het gaat net zo goed om samenwerking in heel Europa als om concurrentie tussen verschillende hubs.

“Het zou een gezamenlijke en collectieve inspanning van Europese technische grootmachten vereisen”, zei ze. “Om echt een betekenisvolle impact te hebben, moeten ze hun collectieve middelen benutten, samenwerking bevorderen en investeren in het koesteren van een robuust ecosysteem.”

“Door sterke punten te combineren – met name met de betrokkenheid van Duitsland – kunnen ze in de komende 10-15 jaar een aantrekkelijk alternatief creëren dat het AI-landschap verstoort, maar nogmaals, dit zou een sterk strategische visie en samenwerkingsaanpak vereisen”, voegde Trachet eraan toe.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert