FINANCIEEL.com

Fervo Energy bereikt mijlpaal met behulp van olieboortechnologie om geothermie aan te boren

Fervo Energy bereikt mijlpaal met behulp van olieboortechnologie om geothermie aan te boren

Fervo Energy’s grootschalige commerciële piloot, Project Red, in het noorden van Nevada.

Foto met dank aan Fervo Energy

Geothermische startup Fervo Energy kondigde dinsdag een belangrijke technische mijlpaal aan, waardoor geothermie een grotere rol gaat spelen in de overgang naar schone energie.

Fervo boort diepe putten en pompt er water in. Het water wordt heet door de hitte van de aarde, vervolgens pompt Fervo het terug naar de oppervlakte, waar een turbine die warmte omzet in elektriciteit.

Fervo voltooide met succes een 30-daagse test, die wordt beschouwd als een industriestandaard voor geothermie, in zijn commerciële proeffabriek in het noorden van Nevada, zei het bedrijf in een verklaring. In de test boorde Fervo naar beneden tot 7.700 voet en draaide vervolgens om nog eens 3.250 voet horizontaal te boren, en de interne temperaturen bereikten ongeveer 375 graden Fahrenheit.

De test in de proeffabriek bereikte omstandigheden die 3,5 megawatt aan elektriciteitsproductie zouden genereren, aldus het bedrijf. Eén megawatt is ongeveer genoeg elektriciteit om in één keer in de vraag van 750 huishoudens te voorzien.

Fervo is net begonnen met de bouw van een project van 400 megawatt dat naar verwachting in 2028 online zal zijn en ongeveer 300.000 huishoudens van stroom zal voorzien.

“Fervo’s succesvolle commerciële pilot brengt geothermische technologie van de volgende generatie van het rijk van modellen naar de echte wereld en zet ons op weg om het volledige potentieel van geothermie te ontsluiten”, zei Jesse Jenkins, ingenieur energiesystemen op macroschaal en professor aan Princeton, in een geschreven verklaring.

Momenteel bevinden de meeste geothermische energiebronnen zich in de buurt van tektonische plaatgrenzen waar magma dicht bij het aardoppervlak komt en water opwarmt dat vastzit in het nabijgelegen aardoppervlak. In de Verenigde Staten levert aardwarmte momenteel slechts 0,4% van de elektriciteit.

In plaats van te vertrouwen op natuurlijke omstandigheden, gebruikt Fervo boortechnologie die is ontwikkeld door de olie- en gasindustrie met hydraulisch breken om reservoirs in rotsen diep onder de grond te creëren.

“Door boortechnologie uit de olie- en gasindustrie toe te passen, hebben we bewezen dat we 24/7 koolstofvrije energiebronnen kunnen produceren in nieuwe geografische gebieden over de hele wereld”, zei Tim Latimer, de CEO van Fervo Energy, in een schriftelijke verklaring.

Fervo Energy mede-oprichters, Jack Norbeck (links) en Tim Latimer.

Foto met dank aan Fervo Energy

Gebruik maken van olie- en gasboortechnologie

Tien jaar geleden werkte Latimer als booringenieur in de olie- en gasindustrie.

“Ik hield van het werk, maar ik was gepassioneerd door klimaatverandering. Ik zag alle technologische vooruitgang om me heen en besefte dat het gebruikt kon worden voor geothermische energie”, zei Latimer in een thread die hij dinsdag op Twitter plaatste. Ontwikkelingen in olie- en gasboringen, zoals de ontwikkeling van de polykristallijne diamantslijper, “veranderden het spel”, zei Latimer.

“Met dramatisch lagere boorkosten zou het nu mogelijk zijn om tot op de diepte te boren en vervolgens horizontaal te boren voor verbeterde geothermie, waardoor de productiviteit van de hulpbron aanzienlijk wordt verhoogd en ontwikkeling overal mogelijk wordt”, schreef Latimer op Twitter.

Toen Latimer voor het eerst op het idee kwam om de ontwikkelingen in de olie- en gasboringen te gebruiken om aardwarmte aan te boren, stuitte hij op veel weerstand. De enige plaats waar hij een geïnteresseerd oor vond, was bij het geothermische programma van Stanford, waar hij naar de grad school ging en in 2017 mede-schreef en publiceerde een paper over het onderwerp. Dat papier was de basis voor Fervo Energy, dat Latimer in 2017 lanceerde met Jack Norbeck, ook van het geothermische programma van Stanford.

“De afgelopen zes jaar zijn een hele reis geweest. Ik had nooit verwacht hoeveel scepsis en terugslag we zouden krijgen voor wat we dachten dat een voor de hand liggend idee was”, zei Latimer in zijn Twitter-thread. “Dus wilden we systematisch bewijzen dat dit een echt revolutionaire en levensvatbare manier was om aan geothermie te doen.”

Ze vonden echter gelovigen en hebben sindsdien meer dan $ 200 miljoen aan investeringen opgehaald, zei Latimer op Twitter.

Fervo’s samenwerking met Google en kijken naar de toekomst

Google is toonaangevend geweest in zijn streven om tegen 2030 24 uur per dag, 7 dagen per week op koolstofvrije energie te werken. “Het oplossen van klimaatverandering is het volgende grote succes van de mensheid”, zei Google GEO Sundar Pichai.

Om zijn doel te bereiken om tegen 2030 24/7 op koolstofvrije energie te werken, heeft Google veel hernieuwbare energie moeten kopen om al zijn energieverslindende computerprocessen te ondersteunen.

2021, Google ging een samenwerking aan met Fervo om een ​​geothermische energiecentrale te ontwikkelen.

In tegenstelling tot wind- en zonne-energie, die intermitterend zijn, is geothermische energie een “‘always-on’ koolstofvrije hulpbron die onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen per uur kan verminderen”, schreef Michael Terrell, Google’s senior director voor energie en klimaat, in 2021 toen het partnerschap werd voor het eerst aangekondigd.

“Om ons doel te bereiken om 24/7 op koolstofvrije energie te werken, zijn nieuwe bronnen van stevige, schone energie nodig als aanvulling op variabele hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon”, zei Terrell in een dinsdag gepubliceerde verklaring. “We zijn in 2021 een partnerschap aangegaan met Fervo omdat we een aanzienlijk potentieel zien voor hun geothermische technologie om een ​​kritieke bron van 24/7 koolstofvrije energie op schaal te ontsluiten.”

Fervo Energy’s grootschalige commerciële piloot, Project Red, in het noorden van Nevada.

Foto met dank aan Fervo Energy

Als onderdeel van het partnerschap ontwikkelt Google de systemen voor kunstmatige intelligentie en machine learning om de efficiëntie van Fervo te verbeteren, en voegt Fervo schone energie toe aan het elektriciteitsnet in Nevada, waar Google een grote klant van schone energie is.

Het Amerikaanse ministerie van Energie heeft ook gelanceerd wat het de “Enhanced Geothermal Shot” noemt, een poging om de kosten van verbeterde geothermische energie tegen 2035 met 90% te verlagen tot $ 45 per megawattuur. geothermische systemen kunnen mogelijk schone energie leveren aan 65 miljoen Amerikaanse huishoudens.

Fervo heeft nog een lange weg te gaan van het bouwen van een proeffabriek tot het op grote schaal commercialiseren van geothermische energie, maar Wilson Ricks, die in het laboratorium van Jenkins in Princeton werkt en een paper schreef over de rol van geothermische energie in toekomstige koolstofarme energiesystemen, zegt Fervo’s technische mijlpaal is een echte mijlpaal.

“Dit is een zeer belangrijke mijlpaal in de verbeterde ontwikkeling van geothermische systemen. Het is de eerste toepassing van de geavanceerde boor- en putstimulatietechnieken die zijn ontwikkeld in de schalie-olie- en -gasboom op geothermie, en heeft aangetoond dat deze kunnen worden gebruikt om kunstmatige geothermische reservoirs te creëren. het leveren van hoge stroomsnelheden”, vertelde Ricks aan CNBC. “Er moet nog meer worden ontwikkeld op weg naar grootschalige en kostenconcurrerende commerciële systemen, maar het belang van deze prestatie moet niet worden onderschat.”

Het soort verbeterde geothermische energiesystemen, zoals die welke Fervo aan het ontwikkelen is, “zou dubbel werk kunnen doen als een vorm van langdurige energieopslag, waardoor hun vermogen om wind en zon aan te vullen in een koolstofvrij net wordt verbeterd”, vertelde Ricks aan CNBC.

In Silver Peak, Amerika's enige actieve lithiummijn

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert