Ferrari voert coronavirus-tests uit om het personeel werkklaar te maken

By admin

De Ferrari Portofino

Gerlach Delissen – Corbis | Getty Images

Werknemers bij Ferrari melden zich massaal aan voor vrijwillige screening van het coronavirus, zodat ze zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen in een ambitieus plan dat als blauwdruk kan dienen voor fabrikanten die wanhopig de productie willen hervatten.

In het kader van het “Back on Track” -project nemen Ferrari-medewerkers, families en leveranciers eerst bloedtesten om te zien of ze duidelijk zijn en krijgen dan een app die hen waarschuwt als ze in nauw contact zijn geweest met deelnemers aan de regeling die contract COVID-19.

Terwijl fabrikanten in Europa en Noord-Amerika op zoek zijn naar manieren om hun bedrijf opnieuw op te starten terwijl ze het virus buiten de productielocaties houden, wordt het plan van Ferrari om werknemers te testen en mogelijke gevallen van COVID-19 op te volgen nauwlettend in de gaten gehouden.

Het doel is om ervoor te zorgen dat alleen gezond personeel het werk hervat, maar als iemand de ziekte krijgt, worden hun nauwe contacten gewaarschuwd door de smartphone-app om weg te blijven van de plant totdat ze alles duidelijk hebben gekregen.

“We hebben allemaal begrepen dat we niet onverwoestbaar zijn”, zegt Alberto Zanetti, hoofd van de UILM-vakbond in de Noord-Italiaanse provincie Modena, waar de fabriek van Ferrari in Maranello staat. ‘Werknemers willen getest worden.’

Ferrari zei dat 500 van de 4.000 werknemers in de Italiaanse fabrieken in Maranello en Modena al tests hadden gedaan en dat het bedrijf het potentieel had om er ongeveer 800 per dag te doen.

“Deze screening stelt ons in staat om een ​​eerste beeld te krijgen van de gezondheidsstatus van de geteste bedrijfspopulatie”, zegt Michele Antoniazzi, hoofd Human Resources van Ferrari.

De bloedtesten laten zien of een werknemer gezond is of mogelijk geïnfecteerd is.

In het tweede geval hebben ze dan een uitstrijkje nodig om te bevestigen of ze daadwerkelijk COVID-19 hebben.

In het kader van de regeling zal Ferrari ook een specifieke verzekeringsdekking geven aan degenen die in het ziekenhuis zijn opgenomen na positieve tests en zal tijdelijke accommodatie en medische hulp regelen voor iedereen die zichzelf moet isoleren.

Voorlopig blijven de fabrieken van Ferrari gesloten, samen met andere bedrijven in Italië die als niet-essentieel worden beschouwd. Maar de autofabrikant zegt dat het schema dat met virologen is ontwikkeld, zal bijdragen aan een veilige werkomgeving zodra er beperkingen zijn
worden verlicht.

Anonimiteit gegarandeerd

Vakbondsleider Zanetti zei dat het doel was om individuele productie-eenheden te beschermen tegen de verspreiding van het virus en dat hij verwachtte dat meer dan 90% van de werknemers tests zou doen. ‘Andere bedrijven bellen ons om te kijken hoe het werkt’, zei hij.

Ferrari produceerde vorig jaar slechts iets meer dan 10.000 van zijn luxe sportwagens, dus het initiatief zal mogelijk niet gemakkelijk worden overgedragen aan grotere autofabrikanten die miljoenen voertuigen per jaar produceren.

Ferrari-voorzitter John Elkann is echter ook voorzitter van autogigant Fiat Chrysler en hij zei dat Ferrari de projectresultaten zou delen. Exor, de houdstermaatschappij van de Italiaanse Agnelli-familie, controleert beide bedrijven.

Gaetano Gargiulo, werkzaam op de R & D-afdeling in Maranello, waar prototypes van Ferrari’s “Prancing Horse” supercars worden gebouwd, zei dat hij de bloedtest had afgenomen.

“Ik deed het vroeg in de ochtend en om 16.00 uur kreeg ik de reactie op mijn mobiel”, zegt Gargiulo, die ook deel uitmaakt van een interne veiligheidsgroep die is aangesteld door collega’s. “Ik was er erg blij mee, voor mij en mijn gezin. Ik weet dat veel collega’s aandringen om het zo snel mogelijk te doen”.

Gargiulo is ook optimistisch dat zijn collega’s ermee instemmen om de smartphone-app te gebruiken wanneer deze wordt gelanceerd. ‘Mensen beschouwen het als iets positiefs. Omdat ze ermee instemden de bloedtest te doen, zullen ze ook de app gebruiken’, zei hij.

De app van Ferrari houdt zich aan een Europees initiatief genaamd Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT), dat is ontworpen om transmissieketens van COVID-19 te volgen zonder de individuele privacy te schenden.

De Ferrari-app is ontwikkeld door tech-startup Bending Spoons in Milaan, hetzelfde bedrijf dat door de Italiaanse regering is uitgekozen om een ​​nationaal volgplatform te creëren als onderdeel van de inspanningen om de landelijke lockdown op te heffen.

Antoniazzi zei dat de app alleen contacten bijhoudt die gebruikers hebben gehad met anderen in het schema met behulp van Bluetooth-technologie en geen beweging zou registreren. De verzamelde gegevens worden ook beheerd door een bedrijf buiten Ferrari.

‘Mensen worden gegarandeerd van anonimiteit en dus van privacy.’