FINANCIEEL.com

Fed’s Goolsbee ziet ‘gouden pad’ om inflatie te verlagen zonder recessie

Fed’s Goolsbee ziet ‘gouden pad’ om inflatie te verlagen zonder recessie

Economie op 'gouden pad' om de inflatie te verlagen zonder recessie, zegt de president van de Chicago Fed

De president van de Chicago Federal Reserve, Austan Goolsbee, zei vrijdag dat hij er vertrouwen in heeft dat de inflatie kan worden getemd zonder een recessie, zelfs met mogelijke extra renteverhogingen.

In een gesprek met CNBC na de publicatie van het rapport over niet-agrarische loonlijsten van juni zei hij dat de aanhoudende banengroei deel uitmaakt van het “gouden pad” van de Fed om de prijsstabiliteit te herstellen zonder de economie in te nemen.

“Het belangrijkste doel van de Fed op dit moment is om de inflatie omlaag te krijgen. We gaan daarin slagen en dat zou een triomf zijn zonder een recessie”, vertelde Goolsbee aan Steve Liesman van CNBC tijdens een “Squawk on the Street”-interview. “Dat is het gouden pad, en ik heb het gevoel dat we op dat gouden pad zitten. Dus ik hoop dat we de recessie voor altijd blijven uitstellen. Laten we nooit meer een recessie hebben.”

Economen, waaronder degenen die bij de Fed werken, zien kredietkrimp later dit jaar of begin 2024 leiden tot in ieder geval een bescheiden recessie.

Een van de belangrijkste raderen van de economie, de banenmarkt, vertoont echter slechts lichte tekenen van vertraging. De loonlijsten groeiden in juni met slechts 209.000, onder de schattingen van Wall Street, maar een werkloosheidspercentage van 3,6% wijst op een veerkrachtige economie.

“Over het algemeen is de banenmarkt uitstekend en keert hij terug naar een evenwichtig, duurzaam niveau”, zei Goolsbee.

De inflatie is echter koppig hoog gebleven en ruim boven de doelstelling van 2% van de Fed.

Na de bijeenkomst in juni gaf een grote meerderheid van de functionarissen van het Federal Open Market Committee in hun bijgewerkte kwartaalprojecties aan dat ze voor het einde van 2023 nog minstens twee kwart procentpunt renteverhogingen zien. Hoewel Goolsbee zei dat hij er zeker van is dat de inflatie wegebt, hij ziet ook meer aanscherping als waarschijnlijk.

“De consensus van bijna alle FOMC’s in de prognoses is dat we dit jaar nog een of twee verhogingen zullen hebben. Ik heb niets gezien dat zegt dat dit verkeerd is”, zei hij. “Dat is op het gouden pad waar we de inflatie terugbrengen tot zoiets als ons doel en we doen het zonder een recessie.”

Het Fed-beleid wordt gezien als werkend met een vertraging, wat betekent dat de 10 renteverhogingen sinds maart 2022 waarschijnlijk nog niet door de economie hebben gewerkt. Goolsbee zei dat hij tijdens de FOMC-bijeenkomst van 25-26 juli niet zeker weet of hij zal wandelen.

“Er komen wat bescheiden verhogingen aan, maar we hebben veel werk verzet en nu wachten we op de impact”, zei hij.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert