Fed’s Brainard zegt dat de economie aan het verbeteren is, maar nog ‘ver van’ is waar het moet zijn

De gouverneur van de Federal Reserve Lael Brainard zei dat, hoewel de Amerikaanse economische vooruitzichten “aanzienlijk zijn verbeterd”, het ver verwijderd blijft van de doelstellingen van de centrale bank.

“Betere vooruitzichten, maar natuurlijk zijn onze vooruitzichten voor het monetair beleid gebaseerd op resultaten en niet op de vooruitzichten, en dus zal het enige tijd duren voordat zowel de werkgelegenheid als de inflatie het soort resultaten hebben bereikt dat in die vooruitzichten staat”, aldus Brainard. op CNBC’s “Closing Bell.”

Ze sprak kort nadat de Fed de notulen had vrijgegeven van de vergadering van de Federal Open Market Committee in maart, waarin ambtenaren unaniem stemden om de kortetermijnrentetarieven rond nul te houden en elke maand ten minste $ 120 miljard aan obligaties te blijven kopen.

Naast ongewijzigd beleid hebben de FOMC-leden hun prognoses voor werkgelegenheid en inflatie verhoogd. Maar de notulen weerspiegelden de opmerkingen van Brainard dat de economie nog meer moet worden verbeterd voordat ze in de buurt komt van de doelstellingen van de Fed van volledige werkgelegenheid en aanhoudende inflatie van meer dan 2%.

“De voorspelling is aanzienlijk betere resultaten, zowel op het gebied van groei als op het gebied van werkgelegenheid en inflatie”, zei Brainard. “Maar nogmaals, dat is een vooruitzicht. We zullen dat echt in de gegevens moeten zien. Als je naar de gegevens kijkt, zijn we nog ver verwijderd van ons maximale werkgelegenheidsdoel.”

De werkloosheid daalde in maart tot 6% doordat de economie 916.000 banen toevoegde, ruim boven de verwachtingen van economen. De inflatie loopt lichtjes op, hoewel het niveau van 1,6% voor maart nog steeds ruim onder de doelstelling van de Fed lag.

De Fed heeft gezegd dat het de inflatie gedurende een bepaalde periode iets boven de 2% zal laten uitkomen in het belang van het bereiken van volledige werkgelegenheid die inclusief is op basis van inkomen, ras en geslacht. In de afgelopen maanden heeft de markt zowel hogere inflatie als sterkere economische groei ingeprijsd, maar Fed-functionarissen zeggen dat ze het ultraeenvoudige beleid zullen handhaven dat in de vroege dagen van de Covid-19-crisis is ingevoerd.

De notulen gaven aan dat Fed-functionarissen weinig bezorgd zijn over de inflatie, ondanks de stijgende rendementen op staatsobligaties met een langere looptijd, en Brainard herhaalde zijn standpunt dat prijsdruk op korte termijn waarschijnlijk niet zal duren.

“Het is erg belangrijk om te erkennen dat deze van voorbijgaande aard zijn, en als gevolg van de tijdelijke druk die gepaard gaat met heropening, is de kans groter dat de diepgewortelde dynamiek die we al meer dan een decennium hebben gezien, het zal overnemen”, zei ze.

Genoten van dit artikel?
Voor exclusieve aandelenselectie, investeringsideeën en wereldwijde livestream van CNBC
Meld je aan voor CNBC Pro
Start nu uw gratis proefperiode

Plaats een reactie