Fed klaar voor renteverhoging volgende week met kwartpunt, ondanks onrust

By Jernst van Waal

De voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, spreekt verslaggevers toe nadat de Fed haar doelrente met een kwart procentpunt had verhoogd tijdens een persconferentie in het Federal Reserve Building in Washington, 1 februari 2023.

Jonathan Ernst | Reuters

Zelfs met de onrust in de banksector en de onzekerheid in het verschiet, zal de Federal Reserve volgende week waarschijnlijk een renteverhoging van een kwart procentpunt goedkeuren, volgens marktprijzen en vele Wall Street-experts.

De afgelopen twee weken schommelden de renteverwachtingen snel, variërend van een verhoging van een half punt tot vasthouden aan de lijn en op een gegeven moment zelfs geruchten dat de Fed de rente zou kunnen verlagen.

Er is echter een consensus ontstaan ​​dat Fed-voorzitter Jerome Powell en zijn mede-centrale bankiers zullen willen aangeven dat hoewel ze op de hoogte zijn van de onrust in de financiële sector, het belangrijk is om door te gaan met de strijd om de inflatie terug te dringen.

Dat zal waarschijnlijk de vorm aannemen van een stijging van 0,25 procentpunt of 25 basispunten, vergezeld van de verzekering dat er geen vooraf bepaald pad voor de boeg is.

“Ze moeten iets doen, anders verliezen ze hun geloofwaardigheid”, zegt Doug Roberts, oprichter en hoofdstrateeg bij Channel Capital Research. “Ze willen 25 doen, en de 25 stuurt een bericht. Maar het zal echt afhangen van de commentaren achteraf, wat Powell in het openbaar zegt. … Ik denk niet dat hij de 180-graden verschuiving gaat doen waar iedereen het over heeft. “

Markten zijn het er grotendeels over eens dat de Fed gaat verhogen.

Vanaf vrijdagmiddag was er een kans van ongeveer 75% op een stijging met een kwartpunt, volgens gegevens van de CME Group met behulp van futurescontracten met fed funds als leidraad. De overige 25% bevond zich in het no-hike-kamp, ​​in de verwachting dat de beleidsmakers een stap terug zouden doen na de agressieve verkrappingscampagne die iets meer dan een jaar geleden begon.

Goldman Sachs is een van de meest spraakmakende voorspellers die geen verandering in de rentetarieven ziet, aangezien het van centrale bankiers in het algemeen verwacht dat ze “op de korte termijn een voorzichtiger standpunt innemen om te voorkomen dat de markt banger wordt voor verdere stress bij banken”.

Een kwestie van stabiliteit

Welke kant de Fed ook opgaat, ze zal waarschijnlijk kritiek krijgen.

“Dit kan een van die momenten zijn waarop er een verschil is tussen wat ze zouden moeten doen en wat ik denk dat ze zullen doen. Ze moeten het beleid zeker niet verstrakken”, zegt Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics. “Mensen zijn echt gespannen en elk klein ding kan ze over de rand drijven, dus ik snap het gewoon niet. Waarom kun je hier niet een beetje draaien en je concentreren op financiële stabiliteit?”

Een renteverhoging zou iets meer dan een week komen nadat andere toezichthouders een noodleningsfaciliteit hadden uitgerold om een ​​vertrouwenscrisis in de banksector een halt toe te roepen.

De sluiting van Silicon Valley Bank en Signature Bank, samen met nieuws over instabiliteit elders, schokte de financiële markten en veroorzaakte de vrees voor meer.

Zandi, die geen renteverhoging heeft voorspeld, zei dat het hoogst ongebruikelijk en gevaarlijk is om onder deze omstandigheden een verstrakking van het monetaire beleid te zien.

“Je gaat je strijd tegen de inflatie hier niet verliezen met een pauze. Maar je zou het financiële systeem kunnen verliezen”, zei hij. “Dus ik begrijp gewoon niet de logica voor het aanscherpen van het beleid in de huidige omgeving.”

Toch denkt het grootste deel van Wall Street dat de Fed door zal gaan met haar beleidsrichting.

Bezuinigingen nog steeds verwacht tegen het einde van het jaar

Bank of America zei zelfs dat de beleidswijzigingen van afgelopen zondag om geld van depositohouders achter te houden en banken met een tekort aan liquiditeit te ondersteunen, de Fed de flexibiliteit geven om te verhogen.

“De recente marktturbulentie als gevolg van problemen bij verschillende regionale banken vereist zeker meer voorzichtigheid, maar de krachtige actie van beleidsmakers om uitzonderingen op systeemrisico’s te activeren… zal de gevolgen waarschijnlijk beperken”, zei econoom Michael Gapen van de Bank of America in een klantnotitie. “Dat gezegd hebbende, de gebeurtenissen blijven veranderlijk en andere stressgebeurtenissen kunnen zich tussen nu en volgende week woensdag voordoen, waardoor de Fed de cyclus van renteverhogingen onderbreekt.”

Sterker nog, meer bankfaillissementen in het weekend zouden het beleid opnieuw op de helling kunnen zetten.

Een belangrijk voorbehoud bij de marktverwachtingen is dat traders niet denken dat verdere renteverhogingen stand zullen houden. De huidige prijzen duiden op renteverlagingen die in het verschiet liggen, waardoor de benchmarkrente van de Fed tegen het einde van het jaar rond de 4% ligt. Een verhoging op woensdag zou het bereik tussen 4,75% en 5% brengen.

Citigroup verwacht ook een stijging met een kwartpunt, redenerend dat centrale banken “de aandacht weer zullen richten op de inflatiestrijd die waarschijnlijk verdere verhogingen van de beleidsrente zal vereisen”, aldus het bedrijf in een notitie.

De markt heeft echter sinds het begin van het financiële tumult niet het voordeel gehad van sprekers van de Fed te horen, dus het zal moeilijker zijn om te peilen hoe ambtenaren denken over de laatste gebeurtenissen en hoe ze in het beleidskader passen.

De grootste zorg is dat de maatregelen van de Fed om de inflatie een halt toe te roepen de economie op zijn minst in een oppervlakkige recessie zullen brengen. Zandi zei dat een verhoging volgende week die kansen zou vergroten.

“Ik denk dat rationelere hoofden zullen zegevieren, maar het is mogelijk dat ze zo gefocust zijn op inflatie dat ze bereid zijn hun kans te wagen met het financiële systeem”, zei hij. “Ik dacht dat we deze periode zonder recessie door zouden kunnen komen, maar daarvoor was redelijk goed beleid van de Fed nodig.

“Als ze de tarieven verhogen, kwalificeert dat als een fout, en ik zou het een flagrante fout noemen”, voegde Zandi eraan toe. “De recessierisico’s zullen op dat moment aanzienlijk groter worden.”