Fauci zegt dat de VS zich moeten voorbereiden om alles te doen om de ommicronvariant te bestrijden

By Jernst van Waal

Dr. Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, getuigt tijdens de hoorzitting van de Senaatscommissie voor Gezondheid, Onderwijs, Arbeid en Pensioenen getiteld Next Steps: The Road Ahead for the COVID-19 Response, in Dirksen Building op donderdag november 4, 2021.

Tom Williams | CQ-Roll Call, Inc. | Getty Images

Amerikanen moeten bereid zijn om “van alles en nog wat” te doen om de ommicron Covid-variant te bestrijden, zei de Amerikaanse infectieziekte-expert Dr. Anthony Fauci zondag.

Toch is het “te vroeg om te zeggen” of lockdowns of nieuwe mandaten gepast zullen zijn, zei Fauci op ABC’s “This Week”.

De Wereldgezondheidsorganisatie classificeerde vorige week omicron als een “variant van zorg”, wat betekent dat het besmettelijker, virulenter of beter bedreven is in het ontwijken van maatregelen op het gebied van de volksgezondheid, vaccins en therapieën.

De variant, voor het eerst ontdekt in Zuid-Afrika, heeft verschillende mutaties in het spike-eiwit waardoor het virus het lichaam kan binnendringen, en sommige van die mutaties kunnen leiden tot verhoogde antilichaamresistentie en overdraagbaarheid.

De VS hadden al gezegd dat het reizen zou beperken voor niet-Amerikaanse staatsburgers uit Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Namibië, Lesotho, Eswatini, Mozambique en Malawi. De variant is gevonden in het VK, Israël, België, Nederland, Duitsland, Italië, Australië en Hong Kong, maar nog niet in de VS

“Het is onvermijdelijk dat het hier zal zijn. De vraag is of we erop voorbereid zijn? Als en wanneer, en wanneer het hier zal zijn, zullen we er hopelijk klaar voor zijn”, voegde Fauci eraan toe.

Fauci had zondag een ontmoeting met president Joe Biden en het Covid-responsteam om de variant en de reactie van de regering te bespreken, zei een functionaris van het Witte Huis.

Tijdens de bijeenkomst zei Fauci dat hoewel het nog ongeveer twee weken zal duren om meer definitieve informatie te hebben over de overdraagbaarheid, ernst en andere kenmerken van de variant, hij gelooft dat bestaande vaccins waarschijnlijk een zekere mate van bescherming zullen bieden.

Fauci herhaalde ook dat boosters voor volledig gevaccineerde personen de sterkste beschikbare bescherming tegen Covid bieden, en benadrukte dat volwassenen en kinderen die nog niet volledig zijn gevaccineerd, onmiddellijk moeten worden gevaccineerd.

Biotechbedrijven zijn in actie gekomen om te vechten tegen ommicron. Moderna’s Chief Medical Officer Paul Burton zei zondag dat de vaccinmaker begin volgend jaar een geherformuleerd vaccin tegen de omicron-coronavirusvariant zou kunnen uitrollen. Hoewel het niet duidelijk is of er nieuwe formuleringen nodig zullen zijn of dat de huidige vaccins passende bescherming zullen bieden.

Fauci zei dat niet-gevaccineerde mensen nog steeds Covid-vaccinaties moeten krijgen, volgens de aanbevelingen van de Centers for Disease Control and Prevention.

“We moeten ons gewoon, zoals ik al zo vaak heb gezegd, op het ergste voorbereiden. En het is misschien niet zo dat we de weg moeten gaan die mensen zeggen,” vertelde Fauci aan ABC. “We zullen beslissingen nemen op basis van de wetenschap en het bewijs zoals we altijd doen.”