Facebook’s overname van Giphy om het hoofd te bieden aan een diepgaande concurrentieonderzoek in het VK

De logo’s van Facebook en Giphy.

Aytac Unal | Anadolu Agency via Getty Images

LONDEN – De Britse concurrentieregulator zei donderdag dat het de overname van de GIF-database Giphy door Facebook verwees voor een diepgaand onderzoek.

De Competition and Markets Authority (CMA) voltooide onlangs haar eerste onderzoek naar de fusie tussen Facebook en Giphy – die al is afgerond – en concludeerde dat de deal mededingingsbezwaren oproept.

De waakhond zegt bewijs te hebben gevonden dat Giphy plannen had om zijn digitale advertentiepartnerschappen uit te breiden naar het VK en andere markten voordat de deal werd bereikt. Het gelooft dat de combinatie van Giphy met Facebook zou betekenen dat het bedrijf minder prikkels heeft om zijn digitale advertentie-activiteiten uit te breiden, wat kan leiden tot een mogelijk verlies van concurrentie.

De CMA gaf de bedrijven vijf werkdagen de tijd om hun zorgen over de deal weg te nemen, maar Facebook weigerde dit te doen, zei de waakhond.

“We zullen volledig blijven meewerken aan het onderzoek van de CMA”, vertelde een woordvoerder van Facebook aan CNBC.

“Deze fusie is goed voor de concurrentie en in het belang van iedereen in het VK die GIPHY en onze diensten gebruikt – van ontwikkelaars tot dienstverleners tot makers van inhoud”, voegde de woordvoerder toe.

Giphy is een van ‘s werelds beste bibliotheken voor GIF’s, geanimeerde afbeeldingen met memes of verwijzingen naar popcultuur die op internet worden gedeeld. Het concurreert met het GIF-platform Tenor dat eigendom is van Google en de start-up Gfycat.

Hoewel zowel Giphy als Facebook hun hoofdkantoor in de VS hebben, heeft de CMA de bevoegdheid om fusies te onderzoeken wanneer het overgenomen bedrijf een jaaromzet heeft van ten minste £ 70 miljoen ($ 96,5 miljoen) of wanneer de gecombineerde bedrijven een aandeel van ten minste 25% hebben in elke “redelijke” markt.

De CMA zal naar verwachting zijn Facebook-Giphy-onderzoek op 15 september afronden. De deal wordt ook onderzocht door de Australian Competition and Consumer Commission.

– Sam Shead van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Plaats een reactie