Facebook verwijdert folders die meer geweld promoten van zijn diensten

By Jernst van Waal

Facebook-voorzitter en CEO Mark Zuckerberg getuigt tijdens een hoorzitting van het House Financial Services Committee in Washington, VS, 23 oktober 2019.

Erin Scott | Reuters

Facebook zei woensdag te weten dat de oproepen tot geweld “hoog zijn” sinds de opstand in het Amerikaanse Capitool vorige week.

In het bijzonder heeft het bedrijf folders geïdentificeerd die elders op internet worden gedeeld door mensen die oproepen tot bijeenkomsten en protesten tegen de resultaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. De flyers zijn bedoeld voor evenementen die de komende dagen gepland staan.

Facebook ‘vingerafdrukken’ van de flyers, zodat ze snel van Facebook, Instagram en Messenger kunnen worden verwijderd wanneer een gebruiker ze probeert te delen, vertelde een woordvoerster van het bedrijf aan CNBC.

“We hebben flyers geïdentificeerd die vanaf andere sites zijn gedeeld, mensen opgeroepen om zich te verzamelen / te protesteren tegen de verkiezingsresultaten en ze op een bank gezet (er is een digitale vingerafdruk van gemaakt) zodat we snel kunnen detecteren en verwijder ze ”, zei de woordvoerster in een e-mail.

Facebook werd op de hoogte gebracht van deze flyers door zijn partners waarmee het samenwerkt “om te begrijpen hoe groepen en organisaties die we van ons platform hebben uitgesloten hun online activiteiten voortzetten.” Deze partners zijn onder meer Flashpoint, het Middle East Media Research Institute (MEMRI), de SITE Intelligence Group en de University of Alabama in Birmingham’s Computer Forensics Research Lab, aldus het bedrijf.

Naast het verwijderen van deze flyers, verwijdert Facebook ook alle inhoud van zijn diensten die “de gebeurtenis die toekomstig geweld zou kunnen aanmoedigen, prijst, ondersteunt of vertegenwoordigt”.

Reuters maakte voor het eerst melding van de pogingen van Facebook om deze folders van zijn diensten te verwijderen.