Facebook om de komende dagen nieuwspagina’s voor Australische gebruikers te herstellen

Facebook heeft een akkoord bereikt met de Australische regering en zal nieuwspagina’s in het land dagen na beperking herstellen.

Het besluit volgt op onderhandelingen tussen de technologiegigant en de Australische regering, die een nieuwe mediawet zal aannemen die digitale platforms verplicht om voor nieuws te betalen.

“Na verdere besprekingen zijn we tevreden dat de Australische regering heeft ingestemd met een aantal wijzigingen en garanties die tegemoetkomen aan onze belangrijkste zorgen over het toestaan ​​van commerciële deals die de waarde erkennen die ons platform biedt aan uitgevers in verhouding tot de waarde die we van hen ontvangen,” Facebook zei in een bijgewerkte verklaring.

De regering van premier Scott Morrison heeft op het laatste moment wijzigingen aangebracht in de voorgestelde onderhandelingscode voor de media die in het parlement is en die naar verwachting binnenkort in de wet zal worden gestemd.

Die wijzigingen omvatten een bemiddelingsperiode van twee maanden om digitale platforms en uitgevers in staat te stellen deals te bemiddelen voordat ze als laatste redmiddel tot arbitrage gaan.

De arbitrageclausule in de mediaonderhandelingscode is een van de belangrijkste bezwaren van Facebook.

Het stelt dat de arbiter ofwel in het voordeel van een van beide partijen – het digitale platform of de uitgever – zal beslissen, zonder ruimte voor een middengrondsakkoord, aldus experts.

Onder de wijzigingen zal de Australische regering rekening houden met commerciële overeenkomsten die digitale platforms zoals Google en Facebook al hebben gemaakt met lokale nieuwsmediabedrijven voordat ze beslist of de code van toepassing is op de techreuzen.

Ook geeft het kabinet de digitale platforms een maand van tevoren een opzegtermijn.

De wijzigingen zullen naar verwachting “meer duidelijkheid” bieden aan digitale platforms en nieuwsorganisaties over hoe de onderhandelingscode zal worden geïmplementeerd, aldus de regering.

Will Koulouris van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Dit is het laatste nieuws. Controleer alstublieft nogmaals voor updates.

Plaats een reactie