Facebook en anderen zouden in de EU met meer rechtszaken te maken kunnen krijgen

LONDEN – Facebook en andere Amerikaanse technologiegiganten zouden in Europa te maken kunnen krijgen met een reeks nieuwe zaken met betrekking tot gegevensprivacy, nadat een hoge rechtbank zei dat elke toezichthouder in de regio nieuwe procedures zou moeten kunnen aanspannen.

De EU heeft haar Algemene Verordening Gegevensbescherming in 2018 geïmplementeerd, waardoor burgers meer zeggenschap krijgen over hoe hun gegevens worden gebruikt. In deze context zouden privacyklachten tegen Facebook bijvoorbeeld naar de Ierse commissaris voor gegevensbescherming worden gestuurd, aangezien het Europese hoofdkantoor van het bedrijf in Dublin is gevestigd.

De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie zei woensdag echter dat privacyklachten niet noodzakelijkerwijs bij de binnenlandse toezichthouder hoeven te worden ingediend – en daarmee de deur openen voor meer onderzoeken naar gegevenskwesties in verschillende EU-landen.

“Vergis u niet dat de impact van deze mening, als deze door de rechtbank wordt bekrachtigd, verreikend is, want het zou alle 27 commissarissen voor gegevensbescherming in heel Europa gelijk recht geven om actie te ondernemen voor een inbreuk op de regels”, zegt Cillian Kieran, CEO van privacy bedrijf Ethyca, vertelde CNBC via e-mail.

“De gevolgen zijn aanzienlijk, aangezien er zeker landen in Europa zijn met een veel proactievere houding ten aanzien van een sterke handhaving van de AVG”, zei Kieran ook, eraan toevoegend dat “dit waarschijnlijk zal resulteren in een groter aantal onderzoeken voor bedrijven in verschillende markten.”

Het advies dat woensdag werd uitgebracht, komt nadat een Belgische rechtbank in 2015 oordeelde dat Facebook de privacyregels heeft overtreden om de browsegeschiedenis van internetgebruikers te volgen, ongeacht of ze zich bij het platform hebben aangemeld of niet.

Facebook voerde aan dat alleen rechtbanken in Ierland een uitspraak konden doen over de praktijken van het bedrijf, gezien de locatie van het hoofdkantoor. De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit heeft vervolgens het HvJ gevraagd om opheldering van de juridische situatie.

“ De AVG staat de gegevensbeschermingsautoriteit van een lidstaat toe om bij een rechtbank van die staat een procedure aan te spannen wegens een vermeende inbreuk op de AVG met betrekking tot grensoverschrijdende gegevensverwerking, ondanks dat het niet de leidende gegevensbeschermingsautoriteit is die is belast met een algemene de bevoegdheid om een ​​dergelijke procedure te starten ‘, zei de advocaat-generaal van het Hof van Justitie woensdag.

De mening van de advocaat is niet bindend, maar wordt in overweging genomen door de rechters van het Hof van Justitie, die in een later stadium een ​​uitspraak over de zaak zullen doen.

“We zijn verheugd dat de advocaat-generaal de waarde en principes van het one-stop-shop-mechanisme heeft bevestigd, dat werd ingevoerd om de efficiënte en consistente toepassing van de AVG te waarborgen. We wachten op het definitieve vonnis van het Hof”, zegt Jack Gilbert, associate general counsel op Facebook, vertelde CNBC woensdag via e-mail.

Het one-stop-shop-mechanisme verwijst naar de samenwerking tussen de gegevensbeschermingsautoriteiten in het geval van grensoverschrijdende verwerking.

De bezorgdheid over gegevensbescherming is de afgelopen jaren toegenomen als gevolg van verschillende schandalen. Dit omvat de Cambridge Analytica-Facebook-saga die in 2018 opkwam, waarbij de gegevens van gebruikers werden gebruikt om de uitslag van verkiezingen te beïnvloeden.

Plaats een reactie