Facebook-documenten laten zien hoe giftig Instagram is voor tieners: WSJ

By Jernst van Waal

Facebook heeft herhaaldelijk geconstateerd dat zijn Instagram-app schadelijk is voor een aantal tieners, volgens een dinsdag gepubliceerd rapport van Wall Street Journal.

The Journal citeerde Facebook-onderzoeken van de afgelopen drie jaar die onderzochten hoe Instagram zijn jonge gebruikersbestand beïnvloedt, waarbij tienermeisjes het meest werden geschaad. Een interne Facebook-presentatie zei dat onder tieners die zelfmoordgedachten meldden, 13% van de Britse gebruikers en 6% van de Amerikaanse gebruikers het probleem naar Instagram herleidden.

“Tweeëndertig procent van de tienermeisjes zei dat wanneer ze zich slecht voelden over hun lichaam, Instagram ervoor zorgde dat ze zich slechter voelden”, schreven de onderzoekers. Facebook ontdekte naar verluidt ook dat 14% van de jongens in de VS zei dat Instagram hen een slechter gevoel over zichzelf gaf.

Hoewel Facebook concludeerde dat een groot percentage tieners geen negatieve schade ondervindt van Instagram, maken volgens de Journal de functies die het sociale-mediabedrijf als de meest schadelijke identificeerde deel uit van zijn belangrijkste samenstelling.

Volgens het rapport waarschuwden onderzoekers dat de Explore-pagina van Instagram, die door gebruikers samengestelde berichten van een breed scala aan accounts weergeeft, gebruikers naar inhoud kan duwen die schadelijk kan zijn. De app heeft ook een cultuur van het plaatsen van alleen de beste foto’s en momenten, en het werkt als een verslavend product.

“Aspecten van Instagram versterken elkaar om een ​​perfecte storm te creëren”, aldus het onderzoek volgens de Journal.

Topmanagers hebben het onderzoek beoordeeld, volgens de Journal, en het werd geciteerd in een presentatie die vorig jaar werd gegeven aan CEO Mark Zuckerberg. Toch heeft Facebook naar verluidt moeite gehad om het probleem te beheersen, terwijl gebruikers betrokken blijven en terugkomen. Facebook bouwt ook een versie van Instagram voor kinderen onder de 13 jaar.

Jonge gebruikers zijn een sleutel tot het succes van Instagram. Volgens materiaal dat door de Journal is bekeken, is meer dan 40% van de Instagram-gebruikers 22 jaar en jonger.

In een blogpost reageerde Karina Newton, hoofd van het openbare beleid van Instagram, op de berichtgeving en zei dat het bedrijf manieren onderzoekt om gebruikers weg te houden van het stilstaan ​​bij bepaalde soorten Instagram-berichten.

“We onderzoeken manieren om hen ertoe aan te zetten naar verschillende onderwerpen te kijken als ze herhaaldelijk naar dit soort inhoud kijken”, zei Newton. “We zijn voorzichtig optimistisch dat deze nudges mensen zullen helpen om inhoud te krijgen die hen inspireert en opbeurend maakt, en in grotere mate het deel van de Instagram-cultuur dat zich richt op hoe mensen eruitzien, zal verschuiven.”

Het Journal-rapport verergerde de bezorgdheid van ten minste één wetgever over Facebook’s verkenning van een kinderversie van Instagram. Rep. Lori Trahan, D-Mass., heeft de geestelijke gezondheidsproblemen van kinderen in verband met sociale media tot een topprioriteit gemaakt en heeft Facebook eerder berispt voor het overwegen van een dergelijk product.

Naar aanleiding van het rapport van de Journal riep Trahan Facebook op om “plannen voor Instagram for Kids onmiddellijk op te geven” en zich in plaats daarvan te concentreren op het beschermen van bestaande jonge gebruikers.

“Facebook’s interne documenten tonen aan dat het falen van het bedrijf om kinderen op Instagram te beschermen – vooral jonge meisjes – regelrechte verwaarlozing is, en het is al jaren aan de gang”, zei Trahan in een verklaring.

“Facebook heeft niets te maken met het ontwikkelen van extra sociale mediaplatforms die expliciet zijn ontworpen voor onze kinderen als ze niet kunnen worden vertrouwd om hun huidige huis op orde te houden.”

Rep. Cathy McMorris Rodgers, R-Wash., de hoogste Republikein in de House Energy and Commerce Committee, heeft ook van de geestelijke gezondheid van kinderen online een hoeksteen van haar platform gemaakt. In een verklaring dinsdag zei ze dat Facebook “weigerde te voldoen” aan een verzoek van de Republikeinen in de commissie in maart waarin ze vroegen om intern onderzoek naar de impact van haar producten op de geestelijke gezondheid van kinderen.

Een Facebook-woordvoerder zei dat vanwege het eigendomskarakter van het onderzoek en de vertrouwelijkheidsproblemen voor deelnemers aan de onderzoeken, het moeilijk kan zijn om interne gegevens buiten het bedrijf te delen. Toch, zei de woordvoerder, wil Facebook transparanter zijn over zijn interne onderzoeken.

“Dit laat ons ook afvragen wat ze nog meer verbergen,” zei McMorris Rodgers. “We zullen transparantie blijven eisen van Facebook en andere Big Tech-bedrijven, vooral als het gaat om de schade die hun producten aan onze kinderen toebrengen.”

Republikeinen hebben discussieontwerpen van wetsvoorstellen verspreid, waaronder een wetsvoorstel dat platforms zoals Facebook zou verplichten om regelmatig rapporten in te dienen bij de Federal Trade Commission over de impact van hun bedrijven op de geestelijke gezondheid van kinderen.

Facebook “weet dat Instagram giftig is voor tieners, maar het kan ze niet schelen – ze hebben het te druk met het buitensluiten van conservatieven en het verstikken van de vrijheid van meningsuiting”, zei senator Josh Hawley, R-Mo., op Twitter.

Sen. Ed Markey, D-Mass., noemde de bevindingen in het rapport ‘verschrikkelijk’ in een tweet en zei dat hij ‘antwoorden zou eisen van Mark Zuckerberg’.

De Democratische FTC-commissaris Rohit Chopra twitterde later: “Gezien de financiële prikkels die zijn ingebed in zijn op surveillance gebaseerde bedrijfsmodel, is dit het zoveelste teken dat het bedrijf niet kan worden vertrouwd met onze gegevens.”

Lees het volledige Wall Street Journal-rapport.

Abonneer je op CNBC op YouTube.

KIJK MAAR: Meer dan 40 staats-AG’s tegen ‘Instagram Kids’