Facebook bekritiseert de privacywijziging van Apple op de tweede dag van de advertentieblitz

By Jernst van Waal

Facebook-logo weergegeven op een telefoonscherm.

Jakub Porzycki | NurPhoto via Getty Images

De dag na het lanceren van een aanval op de aanstaande privacywijziging van Apple, laat Facebook een nieuwe advertentie zien waarin consumenten worden gevraagd te overwegen of ze zouden betalen voor apps die ze momenteel gratis zijn.

Facebook plaatste woensdag advertenties in de krant, publiceerde een nieuwe website en plaatste blogposts waarin de argumenten uiteen werden gezet tegen de privacyverandering van Apple, die volgens hem “de gepersonaliseerde advertenties bedreigt waarop miljoenen kleine bedrijven vertrouwen om klanten te vinden en te bereiken”.

Apple zal binnenkort de instellingen op de iPhones van gebruikers wijzigen in naam van de privacy, en het zal de manier waarop mobiele advertenties op die apparaten werken fundamenteel veranderen. Er is een privacyoptie voor nodig die voorheen diep in de telefoons van gebruikers was begraven en deze centraal plaatsen wanneer ze een app openen. De verwachting is dat dit een dramatische invloed zal hebben op het vermogen van adverteerders om advertenties te targeten zoals ze zijn geweest, aangezien mensen zich waarschijnlijk niet zullen aanmelden.

Facebook heeft zich uitgesproken over de wijziging sinds deze in juni werd aangekondigd, beschuldigen Apple van het verplaatsen van het gratis, door advertenties ondersteunde internet naar betaalde apps en services, waar Apple zijn 30% korting op kan nemen.

Een nieuwe advertentie, die gepland stond om donderdag in The Wall Street Journal, The New York Times en The Washington Post te verschijnen, nam een ​​andere wending: het suggereren van contentmakers zullen zich moeten wenden tot abonnementen om verloren advertentie-inkomsten te vervangen, en de consument moet betalen voor wat eens gratis was.

“Neem je favoriete kooksites of sportblogs”, luidde de advertentie. “De meeste zijn gratis omdat ze advertenties weergeven. De wijziging van Apple beperkt hun vermogen om gepersonaliseerde advertenties weer te geven. Om rond te komen, zullen velen abonnementskosten moeten gaan rekenen of meer in-app-aankopen moeten doen, waardoor het internet veel duurder wordt en gratis inhoud van hoge kwaliteit. ”

De advertenties van woensdag introduceerden een nieuwe pagina op Facebook for Business, die video’s bevat van interviews van bedrijfseigenaren die zich uitspreken tegen de advertentiewijziging. Het bevat ook uitleg over wat er zal gebeuren, en een “toolkit” om berichten te plaatsen met de hashtag “#SpeakUpForSmall” om over de verandering te praten.

“Wij zijn van mening dat dit een simpele kwestie is van opkomen voor onze gebruikers. Gebruikers moeten weten wanneer hun gegevens worden verzameld en gedeeld met andere apps en websites – en ze moeten de keuze hebben om dat al dan niet toe te staan”, zei Apple in een verklaring per e-mail woensdag. “Transparantie van app-tracking in iOS 14 vereist niet dat Facebook zijn benadering van het volgen van gebruikers en het maken van gerichte advertenties verandert, het vereist gewoon dat ze gebruikers een keuze geven.”