F1 stuurt opruiende brief naar FIA na claim ‘opgeblazen prijskaartje’

By Jernst van Waal

Formule 1-bazen hebben FIA-president Mohammed Ben Sulayem beschuldigd van “onaanvaardbare” inmenging in de vermeende verkoop van de sport.

Na berichten over een Saudi-Arabisch bod van $ 20 miljard om de commerciële rechten van de F1 te kopen, uitte Ben Sulayem op Twitter zijn bezorgdheid over de mogelijke gevolgen van een “opgeblazen” overname, zoals hogere ticketprijzen voor fans als de nieuwe eigenaren probeerden terug te verdienen. hun investering.

Hij voegde eraan toe dat een potentiële koper van F1 “met een duidelijk, duurzaam plan moet komen – niet alleen met veel geld.”

Sky Sports-nieuws onthulde op maandag dat zijn opmerkingen senior F1-functionarissen boos maakten en nu hebben juridische bazen de FIA ​​geschreven waarin ze waarschuwen dat de tweets van Ben Sulayem “onze rechten op een onaanvaardbare manier hadden geschonden”

In een brief die voor het eerst werd gemeld door Sky nieuws, maar ook gezien door Sky Sports-nieuws, F1 General Counsel, Sacha Woodward Hill, en Renee Wilm, Chief Legal and Administrative Officer van Liberty Media Corporationde controlerende aandeelhouder van de F1, hebben de FIA, het bestuursorgaan van de autosport, ervan beschuldigd buiten haar bevoegdheid te treden.

De brief is ook verspreid onder alle 10 F1-teams. Sky Sports-nieuws contact opgenomen met de FIA ​​voor een reactie, maar heeft geen commentaar ontvangen.

De opmerkingen van Ben Sulayem kwamen naar aanleiding van een rapport van vorige week Bloomberg-nieuws dat het soevereine vermogensfonds van Saoedi-Arabië een overnamebod van $ 20 miljard op de sport in 2022 had onderzocht.

Noch de F1, noch het Saoedische openbare investeringsfonds hebben commentaar geleverd op het rapport.

De brief waarschuwde de FIA ​​dat “de Formule 1 het exclusieve recht heeft om de commerciële rechten in het FIA Formula One World Championship te exploiteren” onder een 100-jarige overeenkomst.

“Verder heeft de FIA ​​ondubbelzinnige toezeggingen gedaan dat zij niets zal doen om de eigendom, het beheer en/of de exploitatie van die rechten te schaden.

“We zijn van mening dat die opmerkingen, gemaakt vanaf het officiële sociale media-account van de FIA-president, die rechten op een onaanvaardbare manier aantasten.”

De reactie op de opmerkingen van Ben Sulayem komt op een moment van verhoogde spanningen tussen de F1 en het bestuursorgaan.

De brief van Woodward Hill en Wilm zei ook dat de suggestie, impliciet in de opmerkingen van de FIA-president, “dat elke potentiële koper van het Formule 1-bedrijf verplicht is om de FIA ​​te raadplegen, verkeerd is.”

Het voegde eraan toe dat Ben Sulayem “overschreed[ped] de grenzen van het mandaat van de FIA’, zeggende dat ‘elke persoon of organisatie die commentaar geeft op de waarde van een beursgenoteerde entiteit of haar dochterondernemingen, in het bijzonder bewerend of implicerend bezit van voorwetenschap daarbij, het risico loopt substantiële schade toe te brengen aan de aandeelhouders en investeerders van die entiteit, om nog maar te zwijgen van mogelijke blootstelling aan ernstige gevolgen voor de regelgeving.”

“In de mate dat deze opmerkingen de waarde van Liberty Media Corporation schaden, kan de FIA ​​hierdoor aansprakelijk worden gesteld.”

Contact opgenomen door Sky nieuws, een F1-woordvoerder weigerde commentaar te geven.

F1-teams twijfelen aan het standpunt van de FIA-president na de laatste meningsverschillen

Analyse door Craig Slater van Sky Sports News…

Vooruitlopend op het seizoen 2023 is dit een groot conflict in de top van de sport.

De Formule 1 is eigendom van het Amerikaanse bedrijf Liberty Media en is beursgenoteerd. Als iemand met de status van de FIA-president een opmerking maakt over wat de juiste waarde potentieel is, kan dat in het commerciële nadeel van het bedrijf zijn.

Dit is slechts een van de vele problemen die tijdens de ambtstermijn van Mohammed Ben Sulayem niet alleen de F1, maar ook enkele teams hebben geërgerd.

Ik heb contact gehad met een aantal F1-teams en zij hebben verschillende meningen gehad over wat er deze week is gebeurd.

Een hoge functionaris vertelde me dat er een discussie is tussen een aantal teams over hoe lang Mohammed Ben Sulayem deze baan kan blijven uitoefenen.

Er worden vragen gesteld over zijn ambtstermijn vanwege de steeds lastiger wordende (relatie) tussen het bestuursorgaan en de commerciële rechtenhouder, en bij uitbreiding de teams.

Het is net zo goed een stijl van leiderschap als al het andere. Het gaat allemaal terug op een onbehagen, dat sommige mensen in de sport hebben, over de regeling waarmee de FIA ​​(toen geleid door Max Mosley) meer dan tien jaar geleden de huur van de commerciële rechten voor 100 jaar verkocht aan een organisatie die toen werd geleid door Bernie Ecclestone om de commerciële rechten te exploiteren.

Men vond destijds dat het veel te goedkoop was verhuurd, en sommige mensen zien Mohammed Ben Sulayem publiekelijk aangeven dat hij zich niet op zijn gemak voelt bij deze regeling.

Dit gaat behoorlijk diep en het is een historische kwestie waarmee het bestuursorgaan en de houder van commerciële rechten moeten worstelen.