FINANCIEEL.com

Exxon gaat lithium produceren voor elektrische voertuigen in Arkansas

Exxon gaat lithium produceren voor elektrische voertuigen in Arkansas

Exxon Mobil is van plan lithium te gaan produceren voor accu's van elektrische voertuigen

Exxon Mobil wil een toonaangevende producent worden van lithium voor batterijen voor elektrische voertuigen door middel van een booroperatie die de oliegigant in Arkansas lanceert, zo maakte het bedrijf maandag bekend.

Exxon kocht eerder dit jaar 120.000 hectare van een geologische locatie in het zuiden van Arkansas, de Smackover Formation genaamd, die rijk is aan lithium.

Het bedrijf zal al in 2027 op de locatie beginnen met de productie van lithium van batterijkwaliteit en streeft ernaar om tegen 2030 voldoende van het mineraal te leveren om de productie van 1 miljoen elektrische voertuigen per jaar te ondersteunen.

Er zijn gesprekken gaande met potentiële klanten, zoals fabrikanten van elektrische voertuigen en batterijen, aldus Exxon in een verklaring.

De lithiumoperatie komt omdat de grote oliemaatschappijen onder druk staan ​​om de klimaatverandering aan te pakken. Terwijl Shell en BP zich hebben geconcentreerd op hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, investeert Exxon tot 2027 17 miljard dollar om de uitstoot te verminderen, met een focus op koolstofafvang, waterstof en biobrandstoffen.

Dan Ammann, president van Exxons divisie voor koolstofarme oplossingen, vertelde CNBC dat het opvoeren van de binnenlandse productie van lithium cruciaal is voor de energietransitie. Exxon beschouwt lithium als een decennialange investering met een hoog groeipotentieel nu de VS overschakelt op elektrische voertuigen, aldus Ammann.

‘We willen er vroeg bij zijn’, zei Ammann tegen ‘Squawk Box’ van CNBC. “We willen het voortouw nemen op het gebied van de binnenlandse productie van lithium, dit doen met een zeer gunstige ecologische voetafdruk en dat als norm stellen.”

Volgens de US Geological Survey zijn de VS voor hun lithiumbehoefte sterk afhankelijk van de import uit Argentinië en Chili, ondanks dat ze over enkele van de grootste voorraden van het mineraal ter wereld beschikken. De VS hebben momenteel slechts één lithiumproductiebedrijf op commerciële schaal, in Nevada.

Verwacht wordt dat de vraag naar lithiumbatterijen in de VS tegen 2030 zal verzesvoudigen als het land overschakelt op elektrische voertuigen, volgens een rapport van februari van Li-Bridge, een batterij-industriegroep gesteund door het ministerie van Energie.

Volgens een rapport van Cox Automotive uit oktober groeide de verkoop van elektrische voertuigen in het derde kwartaal van 2023 met 50% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Momenteel is slechts 1% van het Amerikaanse wagenpark elektrisch.

“We moeten op de lange termijn uiteraard naar een veel hoger percentage komen”, zei Ammann. “Het zal een zeer hoge groei zijn, die heel lang zal aanhouden. Dat zal misschien wat ups en downs en wat horten en stoten hebben, maar nogmaals, we zien heel veel kansen op de lange termijn om het langetermijnspel te spelen. hier.”

Exxon gebruikt boortechnieken die worden gebruikt bij de olie- en gaswinning om toegang te krijgen tot zoutwaterreservoirs die rijk zijn aan lithium en die zich 3.000 meter onder de grond bevinden. Het lithium wordt volgens het bedrijf gescheiden van het zoute water en ter plaatse omgezet in materiaal voor batterijen.

De lithiumbatterij werd in de jaren zeventig uitgevonden door een onderzoekswetenschapper bij Exxon, maar de oliegigant ging uiteindelijk niet verder met de technologie.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert