FINANCIEEL.com

Extreme hitte in Europa zet toeristen ertoe aan koelere vakantiebestemmingen op te zoeken

Extreme hitte in Europa zet toeristen ertoe aan koelere vakantiebestemmingen op te zoeken

Toeristen worden geëvacueerd terwijl op 22 juli 2023 een enorme bosbrand woedt op het Griekse eiland Rhodos.

Anadolu Agentschap | Anadolu Agentschap |

Broeierige omstandigheden in Zuid-Europa zouden een snelgroeiende trend onder vakantiegangers kunnen versnellen, aangezien meer toeristen prioriteit geven aan mildere temperaturen of reizen buiten het seizoen om te voorkomen dat ze hun tijd in drukkende hitte doorbrengen.

Europa ervaart momenteel enkele van de heetste temperaturen van de zomer tot nu toe, met naar verwachting weer een hittegolf die het kwik de komende dagen dicht bij recordniveaus zal duwen.

Een intense en langdurige reeks hittegolven bracht onlangs de temperaturen boven de 45 graden Celsius (113 Fahrenheit) in delen van Griekenland, Oost-Spanje en Sardinië en Sicilië in Zuid-Italië.

Gegevens van de European Travel Commission, een non-profitorganisatie gevestigd in Brussel, toonden eerder deze maand aan dat reizigers die van plan zijn om tussen juni en november van dit jaar te reizen, met 4% zijn gedaald in vergelijking met 2022, maar op een hoog niveau van 69% blijven.

Spanje was de meest populaire reisbestemming, met 8% van de respondenten die in de komende maanden een lokale vakantie plannen, aldus de ETC. Het Zuid-Europese land werd op de voet gevolgd door Frankrijk (7%), Italië (7%), Griekenland (5%) en Kroatië (5%).

De populariteit van mediterrane vakantiebestemmingen daalde echter met 10% in vergelijking met vorig jaar, toen Europa de heetste zomer ooit beleefde.

In Estland schommelen de gemiddelde zomertemperaturen in het Baltische land rond de 20 graden Celsius en komt het kwik zelden boven de 30 graden Celsius uit.

Nurfoto | Nurfoto |

Ondertussen zei de ETC dat vakantiebestemmingen zoals Tsjechië, Bulgarije, Ierland en Denemarken enorm populair zijn geworden, wat de bevindingen toeschrijft aan reizigers die op zoek zijn naar minder drukke bestemmingen en op zoek zijn naar koelere klimaten.

De handelsorganisatie zei ook dat veel reizen die de komende maanden worden gepland, op zoek waren naar meer betaalbare ervaringen of reizen buiten het seizoen overwogen om hun budget op te rekken.

Bijna een kwart van de respondenten van de ETC-enquête zei zich zorgen te maken over de algehele stijging van de reiskosten, terwijl 8% mogelijke extreme weersomstandigheden noemde.

‘Elke vakantievlucht verergert de opwarming van de aarde’

Hulpverleners hebben de afgelopen week verwoestende bosbranden bestreden in Griekenland, een van de meest populaire mediterrane vakantiebestemmingen.

Enorme branden op het Griekse eiland Rhodos dwongen zondag tot een ongekende evacuatie van zo’n 19.000 mensen, terwijl er ook bosbranden uitbraken op de eilanden Evia en Corfu.

Het heeft veel vakantiegangers in het ongewisse gelaten, en de BBC meldde maandag dat mensen die tijdens het weekend hun hotel moesten verlaten, sindsdien slapen op de luchthaven, maar ook in sporthallen, conferentiecentra en op straat.

Toeristen wachten in de vertrekhal van de luchthaven terwijl evacuaties gaande zijn vanwege bosbranden op het Griekse eiland Rhodos op 23 juli 2023.

Zal Vassilopoulos | Afp |

“Dit is in toenemende mate waar je mee te maken krijgt als je tijdens de zomermaanden op vakantie gaat in Zuid-Europa”, zei Bill McGuire, emeritus hoogleraar geofysische en klimaatrisico’s aan University College London, op Twitter.

“En elke vakantievlucht maakt de opwarming van de aarde erger”, voegde hij eraan toe.

Wetenschappers zeggen dat het extreme weer dat over de hele wereld raast, de toenemende urgentie bevestigt om de uitstoot van broeikasgassen zo snel en zo diep mogelijk terug te dringen.

Het ondersteunt ook, zegt de Wereldorganisatie van de VN, waarom “we onze inspanningen moeten opvoeren om de samenleving te helpen zich aan te passen aan wat helaas het nieuwe normaal aan het worden is.”

‘Een moeilijke verkoop’

De afnemende populariteit van mediterrane landen als vakantiehotspots zou kunnen samenvallen met een opkomende trend van vakantiegangers die op zoek zijn naar nieuwe bestemmingen met lagere temperaturen.

In Estland, bijvoorbeeld, schommelen de gemiddelde zomertemperaturen rond de 20 graden Celsius en komen de meetwaarden zelden boven de 30 graden Celsius uit.

Marketingcampagnes om het koudere klimaat van Estland te promoten, zullen er echter waarschijnlijk niet komen.

“Uiteraard is het in termen van toeristische marketing een beetje moeilijk te verkopen”, vertelde Rainer Aavik, hoofd van de toerismeafdeling van Enterprise Estonia, op 18 juli aan de openbare omroep ERR.

“Als geheel verkopen we de Noordse ervaring en het feit dat er veel natuur en frisse lucht is. Maar ons positioneren als het tegenovergestelde van warmere landen zal Estland op de lange termijn waarschijnlijk niet ten goede komen”, zei Aavik.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert