FINANCIEEL.com

Extreemrechtse Vox zou zich bij de volgende regering kunnen aansluiten

Extreemrechtse Vox zou zich bij de volgende regering kunnen aansluiten

Een spandoek met een afbeelding van Alberto Nuñez Feijoo, leider van de PP-partij. Kiezers in Spanje gaan op 23 juli naar de stembus om hun stem uit te brengen en de volgende regering van Spanje te kiezen.

Pablo Blazquez Dominguez | Getty Images Nieuws |

De Spaanse kiezers gaan zondag naar de stembus voor een verkiezing die voor het eerst sinds de dictatuur van Francisco Franco extreemrechts aan de macht zou kunnen brengen.

Opiniepeilingen die voorafgaand aan de stemming werden gepubliceerd, voorspelden een conservatieve overwinning, waarbij de PP (Partido Popular) ongeveer 34% van de steun zou krijgen – wat niet voldoende zou zijn om een ​​meerderheidsregering te vormen.

Sommige politieke analisten verwachten dat PP de krachten zal bundelen met de extreemrechtse partij Vox, die de derde grootste politieke kracht zou kunnen zijn bij deze verkiezingen en meer dan 10% van de stemmen zou kunnen krijgen.

“De meest waarschijnlijke uitkomst is een coalitieregering met PP stevig aan het hoofd en controle over de meeste belangrijke ministeries, en Vox als de junior partner”, zei Federico Santi, senior analist bij Eurasia Group, woensdag in een notitie.

Hij voegde eraan toe dat dit scenario “gematigd marktpositief zou zijn, zoals weerspiegeld in de Spaanse activaprijzen van de afgelopen weken, met een bescheiden outperformance van Spaanse aandelenindices in vergelijking met Europese tegenhangers, terwijl de spread op staatsobligaties ten opzichte van Duitsland grotendeels stabiel is gebleven.”

Niet hun eerste keer

De conservatieve partij PP en de extreemrechtse Vox hebben eerder politieke akkoorden gesloten om te regeren in drie van de regionale autoriteiten van Spanje en hebben andere akkoorden in kleinere steden.

Hun relatie lijkt echter meer een gedwongen samenwoning dan een natuurlijk partnerschap.

Een reclamebord van de extreemrechtse partij VOX wordt tijdens de verkiezingscampagne vernield met zwarte verf.

Pablo Blazquez Dominguez | Getty Images Nieuws |

In een tv-debat voorafgaand aan de verkiezingen gaf PP-leider Alberto Feijóo aan dat hij met Vox zou regeren als hij hun stemmen nodig had. Leden van de conservatieve partij hebben hun bezorgdheid geuit over Vox’ anti-LGBT-rechten en anti-immigratiebeleid.

Vox is ook bekritiseerd door reguliere politici omdat het zich onder andere verzette tegen abortusrechten en klimaatverandering ontkende.

Tijdens een debat tegen de zittende socialistische leider Pedro Sanchez zei Feijóo dat zijn rivaal andere politici niet de les kon lezen over pacten. Sanchez maakte afspraken met separatistische partijen om een ​​werkende parlementaire meerderheid veilig te stellen.

Het zijn de cultuuroorlogen

Tacho Rufino, econoom aan de Universiteit van Sevilla, vertelde donderdag aan Charlotte Reed van CNBC dat deze verkiezingen minder over economische dan over culturele zaken gaan – inclusief nationalisme, LGBT-rechten en klimaatverandering.

Sanchez van zijn kant is bekritiseerd omdat hij bijvoorbeeld politici gratie verleende die regionale onafhankelijkheid steunden. Tijdens zijn mandaat zijn er ook problemen geweest met de “enige ja is ja”-wet op seksuele toestemming, die door een maas in de wet de straftijd voor veel veroordeelde verkrachters verkortte.

De stemming op zondag kan ook worden beïnvloed door klimaatverandering, aangezien dit de eerste verkiezing is die in de zomer plaatsvindt. Spanje is een van de Zuid-Europese landen die de afgelopen dagen een flinke hittegolf heeft doorgemaakt.

De vice-president van Spanje beschrijft een 'uitdagende situatie' te midden van extreme hitte

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert