Experts scheuren Trump’s idee om desinfectiemiddel te injecteren om Covid-19 te behandelen

By admin

President Donald Trump spreekt op donderdag 23 april 2020 tijdens een persconferentie in het Witte Huis in Washington, D.C.

Michael Reynolds | EPA | Bloomberg via Getty Images

President Donald Trump stelde donderdag voor om desinfectiemiddelen te onderzoeken als een mogelijke behandeling voor COVID-19-infecties – een uiterst gevaarlijk voorstel dat mensen zou kunnen doden, waarschuwen medische experts.

Nadat een Homeland Security-functionaris het vermogen van desinfecterende middelen zoals bleekmiddel had genoemd om het coronavirus op oppervlakken te doden, merkte Trump op over de effectiviteit.

‘En dan zie ik het ontsmettingsmiddel waar het het binnen een minuut uitschakelt. Een minuut. En is er een manier waarop we zoiets kunnen doen, door middel van een injectie binnenin of bijna een reiniging?’ Zei Trump tijdens zijn dagelijkse persconferentie in het Witte Huis. ‘Omdat je ziet dat het in de longen terechtkomt en het een enorm aantal in de longen doet. Het zou interessant zijn om dat te controleren. Zodat je dokters moet gebruiken, maar het klinkt – het klinkt interessant naar mij.”

Desinfecterende middelen zoals bleekmiddel zijn giftig en gevaarlijk bij verkeerd gebruik, zeggen artsen.

“Dit idee van het injecteren of inslikken van elk type reinigingsproduct in het lichaam is onverantwoordelijk en het is gevaarlijk”, zegt Dr. Vin Gupta, een longarts, expert op het gebied van wereldwijde gezondheidsbeleid en een medewerker van NBC News en MSNBC. ‘Het is een veelgebruikte methode die mensen gebruiken wanneer ze zelfmoord willen plegen.’

De eigen Food and Drug Administration van Trump waarschuwde specifiek voor mensen die de chemicaliën in desinfecterende middelen drinken – een nepwetenschap die al decennia lang wordt aangeprezen als een remedie tegen autisme en hiv – en merkt op dat consumptie van dergelijke producten misselijkheid, braken, diarree en symptomen kan veroorzaken van ernstige uitdroging. “

“Elke hoeveelheid bleekmiddel of isopropylalcohol of elke andere gewone huishoudelijke reiniger is niet geschikt voor inname, zelfs in kleine hoeveelheden. Kleine hoeveelheden zijn dodelijk”, zei Gupta.

Online reageerden artsen met afschuw.

Gupta voegde eraan toe dat het als arts “demoraliserend” was om te horen dat het Witte Huis “ongepaste gezondheidsberichten uitdeelt”, en zei dat de president een patroon had om onbewezen medische behandelingen door te drukken.

De president pleitte wekenlang voor het gebruik van het antimalariamiddel hydroxycloroquine, nadat er anekdotisch bewijs naar voren was gekomen dat suggereerde dat het patiënten zou kunnen helpen die COVID-19 bestrijden. Dinsdag zag een onderzoek onder coronaviruspatiënten in een Veterans Affairs-ziekenhuis meer sterfgevallen onder degenen die met hydroxychloroquine werden behandeld dan degenen die met standaardzorg werden behandeld.

‘Het is buitengewoon gevaarlijk’, vertelde Gupta aan NBC News. ‘Er zijn mensen die vasthouden aan elk woord van de president.’

De claim kwam na een lange uitwisseling waarin Trump ook suggereerde dat licht en warmte – die ook het coronavirus op een oppervlak kunnen vernietigen – kunnen worden gebruikt als remedie tegen de ziekte die het virus bij mensen veroorzaakt.

‘Misschien wel, misschien niet. Ik ben geen dokter, ik ben als iemand met een goed weet je wat,’ zei Trump wijzend naar zijn hoofd.

Dr. Deborah Birx, de responscoördinator van het Witte Huis coronavirus, zei dat ze warmte en licht niet als ‘behandeling’ had gezien.

Joe Biden, de schijnbare Democratische genomineerde, bekritiseerde Trump voor de suggesties op Twitter.

‘Hier is een idee, meneer de president: nog meer tests. Nu. En beschermende uitrusting voor echte medische professionals,’ zei Biden.