Ex-werknemer zegt dat bedrijf miljoenen heeft verloren

By Jernst van Waal

SAN JOSE, Californië – In het openbaar werd Elizabeth Holmes de volgende Steve Jobs genoemd op de cover van Inc. magazine in 2015, maar privé bloedde het bloedtestbedrijf dat ze oprichtte, Theranos, honderden miljoenen dollars.

Op dinsdag getuigde de eerste getuige van de regering bij Holmes’ fraudeproces, de oude financiële controleur van Theranos, San Ho Spivey, die ook door Danise Yam gaat, in detail over de feitelijke toestand van de financiële toestand van het bedrijf.

Volgens Yam had Theranos een nettoverlies van $ 16,2 miljoen in 2010, $ 27,2 miljoen in 2011, $ 57 miljoen in 2012 en $ 92 miljoen in 2013. Yam getuigde dat het bedrijf in 2012 en 2013 geen inkomsten had, eraan toevoegend dat het bedrijf $ 2 miljoen aan het verbranden was per week in 2013 en “contant begon een beetje krap te worden.”

Yam getuigde dat Theranos tegen 2015 een verlies van $ 585 miljoen had opgelopen, volgens belastingdocumenten. Desondanks wezen officieren van justitie op een document dat aan investeerders was verstrekt en waarin de omzet voor 2014 werd voorspeld op $ 140 miljoen en de omzet voor 2015 op $ 990 miljoen. Yam zei dat ze dit document niet had voorbereid.

“Heeft u ooit financiële projecties aan investeerders verstrekt?” vroeg Robert Leach, een assistent-advocaat in de VS. “Nee,” antwoordde Yam.

Tijdens het kruisverhoor wezen de advocaten van de verdediging op een document waarin Theranos werd gewaardeerd op $ 9,5 miljard of $ 1,69 miljard, afhankelijk van de methodologie. Lance Wade, een advocaat van Holmes, ondervroeg Spivey over andere bedrijven die grote verliezen leden tijdens de financiële crisis van 2009.

Yam getuigde dat Holmes nooit een aandeel heeft verkocht dat ze bezat en ook geen aandelenverkoop heeft verwerkt.

Holmes wordt geconfronteerd met een tiental tellingen van draadfraude en samenzwering om draadfraude te plegen in verband met het misleiden van investeerders en patiënten over de technologie van Theranos. Ze heeft onschuldig gepleit. Haar langverwachte proces tegen criminele fraude ging vorige week van start in San Jose. In openingsverklaringen portretteerde Holmes’ verdedigingsteam haar als een ambitieuze jonge vrouw die echt een revolutie teweeg wilde brengen in de gezondheidszorg.

Holmes had verschillende investeerders verteld dat de technologie van Theranos werd ingezet door het Amerikaanse ministerie van Defensie op het slagveld, in Afghanistan en op medevac-helikopters. Tijdens haar vier uur op de tribune getuigde Yam dat Theranos eigenlijk geen inkomstengenererende contracten had met het ministerie van Defensie of het leger.

De volgende getuige van de regering, Erika Cheung, stopte na zeven maanden met haar baan als laboratoriummedewerker en werd klokkenluider, gaf een TED-talk en werd geïnterviewd voor tal van nieuwsberichten.

Cheung getuigde dat ze tijdens haar sollicitatiegesprek “ster geslagen” was door Holmes.

“Ze had een charisma voor haar, ze was erg welbespraakt,” zei Cheung. “Ze had een sterk gevoel van overtuiging voor haar missie.”

Cheung vertelde de rechtbank dat ze enthousiast was om bij Theranos te werken op basis van “heel weinig informatie” die ze kreeg. “Ik stelde een heleboel vragen over het bedrijf, en… [Holmes] zei dat je er wel achter zou komen als je hier gaat werken,’ zei Cheung.

Theranos werd ooit gewaardeerd op $ 9 miljard.

“In die tijd was ze een van de weinige vrouwelijke ondernemers die de status van eenhoorn kreeg,” herinnert Cheung zich, eraan toevoegend dat Holmes “mogelijk een voorbeeld zou kunnen zijn voor andere vrouwen om enthousiast te worden over wetenschap en techniek.”

Cheung getuigde dat haar oriëntatie werd uitgevoerd door de broer van Holmes, Christian Holmes, die haar opdroeg Theranos niet toe te voegen aan haar Linkedin-profiel. Cheung zei dat terwijl ze in Theranos was de Edison, die werd gebruikt voor het verwerken van bloedmonsters, slechts 12 tests uitvoerde en dat alle andere tests werden gedaan op machines van derden.

“De Edison-analysator kon slechts één type test voor één patiënt tegelijk uitvoeren”, zei Cheung.

Holmes arriveerde bij het federale gerechtsgebouw, hand in hand met haar moeder, Noel Holmes. Een toeschouwer buiten klapte ter ondersteuning en werd emotioneel toen Holmes het gerechtsgebouw binnenkwam en schreeuwde: “Alles op één persoon leggen is belachelijk.”

Eerder op de dag verontschuldigde de rechter een jurylid voor financiële problemen en verplaatste een plaatsvervangend jurylid naar de hoofdbank. Het veranderde de samenstelling van de jury in acht mannen en vier vrouwen.