Site pictogram Financieel.com

Ex-econoom van Goldman Sachs over de economische, fiscale reactie van China op het coronavirus

Jim O’Neill, voormalig hoofdeconoom van Goldman Sachs

Adrian Dennis | AFP | Getty Images

In vergelijking met veel landen heeft China weinig extra steun verleend aan zijn economie die is getroffen door de pandemie van het coronavirus, zei de voormalige econoom van Goldman Sachs, Jim O’Neill.

“Het is opvallend als je kijkt naar het contrast van China met zoveel andere landen in de rest van de wereld tot nu toe, hoe weinig fiscale expansie China heeft geïntroduceerd”, vertelde O’Neill, nu voorzitter van de Britse denktank Chatham House, aan CNBC’s Tanvir Gill op woensdag.

“Ik denk dat ze zowel voorzichtig als zeer voorzichtig zijn en zeker, gezien de omvang van het aanbod en de vraagschok, is het Chinese beleid tot nu toe vrij timide geweest”, voegde hij eraan toe.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds heeft China vanaf 14 mei van dit jaar voor ongeveer 2,6 biljoen yuan ($ 365,97 miljard) aan fiscale maatregelen aangekondigd om de impact van het coronavirus tegen te gaan.

Het bedrag omvat de uitkeringen van de werkloosheidsverzekering en enige belastingvermindering en vertegenwoordigt volgens het fonds ongeveer 2,5% van het bruto binnenlands product.

Dat is veel lager dan bij veel andere grote economieën.

De Verenigde Staten hebben aanvullende uitgaven gedaan, waaronder een pakket van 2,3 biljoen dollar – of 11% van het BBP, met maatregelen zoals belastingverlagingen voor particulieren en leningen en garanties voor bedrijven.

Duitsland heeft ook steun toegezegd die 156 miljard euro (170,97 miljard dollar) – of 4,9% van het bbp – aan extra overheidsuitgaven en ten minste 757 miljard euro (829,71 miljard dollar) – of 23% van het bbp – aan garanties voor bedrijven omvat, volgens gegevens opgesteld door het IMF.

Het lijkt mij dat dingen die de consument ondersteunen bijna zeker het belangrijkste zijn dat China moet doen.

Jim O’Neill

voormalig hoofdeconoom van Goldman Sachs

O’Neill legde uit dat China deze keer voorzichtiger is in het stimuleren van de economie omdat het land niet wil dat de schuld oploopt tot een onhoudbaar niveau. De schuldniveaus in China stegen snel in de jaren na de wereldwijde financiële crisis, toen de Chinese autoriteiten de schulden verhoogden om de economische activiteit op gang te brengen.

Maar China zal meer moeten doen, vooral nu de consumenten een veel belangrijkere groeimotor zijn geworden, zei hij. Hij voegde eraan toe dat maatregelen die bijdragen aan de inkomsten, zoals belastingverlagingen, uiteindelijk ‘onvermijdelijk’ kunnen zijn.

O’Neill en andere waarnemers zeiden dat Peking tijdens het Nationale Volkscongres van deze week, een jaarlijkse bijeenkomst van de belangrijkste wetgevende instantie van het land, Peking extra economische steun zou kunnen aankondigen of misschien zou kunnen suggereren.

China, waar het coronavirus voor het eerst werd gedetecteerd, sloot eind januari verschillende steden af ​​om de uitbraak te beperken. Hoewel de beperkingen geleidelijk worden opgeheven, is de Chinese economie – de op één na grootste ter wereld – zwaar getroffen en is er sprake van zwakte in consumentgerelateerde sectoren.

“De industriële kant van de economie leek vrij sterk te herstellen, maar de consument is zeker niet weer normaal”, zegt O’Neill.

“Het lijkt mij dat dingen om de consument te ondersteunen bijna zeker het belangrijkste zijn dat China moet doen.”

BEKIJK: Anti-Chinese retoriek ‘slaat nergens op’ voor Amerikaanse binnenlandse langetermijnbelangen, zegt Jim O’Neill

Mobiele versie afsluiten