Ex-Australische premier Kevin Rudd over de Chinese economie

By admin

Passagiers dragen beschermende maskers tijdens het rijden in een metro op 13 april 2020 in Shanghai, China.

Yves Dean | Getty Images

Het economische herstel van China na de pandemie van het coronavirus zal gedeeltelijk afhangen van hoe andere landen het doen in de wereldwijde recessie en de impact op de vraag naar Chinese goederen, zei de voormalige premier van Australië, Kevin Rudd, vrijdag.

Het synchrone karakter van de wereldwijde recessie beïnvloedt de externe vraag naar Chinese goederen, vertelde hij CNBC’s “Squawk Box”, iets meer dan een uur voordat China meldde dat zijn economie in het eerste kwartaal met 6,8% kromp.

“Dus, het samenstellende effect van andere landen en economieën in de wereld die hun eigen import uit China onderdrukken, om de eenvoudige reden dat zij zelf ook aan de vraagzijde crises doormaken”, beïnvloedt de Chinese economie, volgens Rudd, die momenteel de president van de denktank, Asia Society Policy Institute.

Het virus werd eind vorig jaar voor het eerst gemeld in de provincie Hubei en de verspreiding ervan op het vasteland van China lijkt de afgelopen weken te zijn vertraagd, met nieuwe dagelijks gerapporteerde gevallen die relatief lager zijn dan in andere delen van de wereld. Onlangs heeft Beijing een sluiting van 11 weken van Wuhan opgeheven, de stad in het epicentrum van de uitbraak van het land.

Het aantal werkzoekenden in China is gestegen naarmate meer bedrijven de productie hervatten, maar het landschap blijft drastisch veranderen.

Die maatstaf is echter anders dan terugkeren naar eerdere productieniveaus, merkte Rudd op.

Eerlijk gezegd, totdat consumenten zich normaal gaan gedragen in China, zal er altijd een beperking zijn op hun vermogen om economisch terug te keren naar waar ze eerst waren.

Kevin Rudd

voormalig premier van Australië

“Er zijn een heleboel productiegebieden, niet in de laatste plaats in de dienstensector, waar consumenten terughoudend zijn in het terugkeren naar de vraag. Het totale aanbod dat uit de economie komt, is dus beïnvloed”, zei hij.

De Chinese export voor maart daalde, maar de daling leek minder steil dan wat economen hadden voorspeld.

Het Internationaal Monetair Fonds beschreef de huidige mondiale omgeving onlangs als de ergste economische neergang sinds de Grote Depressie.

Rudd zei dat de beleidsreactie van China op de economische impact van het virus relatief gematigd is. Maatregelen die Beijing heeft genomen, zijn volgens hem versoepeling van de regelgeving, belastingvakanties of uitstel van verplichtingen, evenals rechtstreekse betalingen aan consumenten in de vorm van waardebonnen.

“Ik denk dat de Chinezen op dit moment hun gereedschapskist zorgvuldig onderzoeken over wat ze vervolgens gaan doen, want eerlijk gezegd, totdat consumenten zich normaal gaan gedragen in China, zal er altijd een beperking zijn op hun vermogen om economisch terug te keren naar waar ze eerder waren,” hij voegde toe.

Risico op een tweede golf

Overheden over de hele wereld proberen de uitbraak van het coronavirus in te dammen, die meer dan 2,15 miljoen mensen heeft besmet en wereldwijd meer dan 144.000 heeft gedood. De zorg van beleidsmakers en gezondheidsdeskundigen is dat er een tweede infectiegolf kan zijn wanneer sociale afstandsmaatregelen, massale quarantaine en lockdowns worden verlicht.

Het verlengen van die maatregelen zou echter een nadelig effect hebben op de economische activiteit die de groei, de werkgelegenheid, de levering van essentiële goederen en de levenskwaliteit schaadt. In feite is er in China en andere delen van de wereld al bezorgdheid over de voedselzekerheid op lange termijn en de gevolgen voor de voedselprijzen, zei de voormalige premier.

‘Dit is het werkelijk slechte probleem van de hedendaagse openbare orde en de openbare politiek’, zei Rudd. “Deze kalibratie goed krijgen, in termen van een geleidelijke terugkeer naar het werk, is ronduit een zeer complex onderdeel van het overheidsbeleid en ook van het openbaar economisch beleid.”

In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump brede nieuwe federale richtlijnen onthuld die voorwaarden stellen aan delen van het land om te beginnen met het versoepelen van enkele van de strikte sociale afstandsmaatregelen.

‘Het ergste dat in Amerika kan gebeuren, is dat dat voortijdig gebeurt en dat er een echt tweede golfeffect is in termen van het opnieuw uitbreken van het virus’, zei Rudd.