Europese markten positief ondanks angst voor ommicron Covid-variant

By Jernst van Waal

LONDEN — Europese aandelen zullen naar verwachting de nieuwe handelsweek veel hoger beginnen, ondanks uitgebreide zorgen over de nieuw ontdekte omicron Covid-variant.

De Britse FTSE-index opent volgens gegevens van IG 97 punten hoger op 7.137, de Duitse DAX 191 punten hoger op 15.437, de Franse CAC 40 met 99 punten op 6.824 en de Italiaanse FTSE MIB met 324 punten op 26.167.

De Europese markten zullen naar verwachting stijgen, ondanks de dringende bezorgdheid over de ommicron-variant die de Wereldgezondheidsorganisatie afgelopen vrijdag bestempelde als een “variant van bezorgdheid”.

Terwijl wetenschappers de variant blijven onderzoeken, heeft het grote aantal mutaties van ommicron alarm geslagen. Voorlopig bewijs suggereert dat de stam een ​​verhoogd risico op herinfectie heeft, aldus de WHO.

De variant is gevonden in het VK, Israël, België, Nederland, Duitsland, Italië, Australië en Hong Kong, maar nog niet in de VS. Veel landen, waaronder de VS, zijn overgestapt om reizen vanuit zuidelijk Afrika te beperken.

Vaccinmakers hebben maatregelen aangekondigd om ommicron te onderzoeken, terwijl de tests al aan de gang zijn. Het valt nog te bezien hoe omicron reageert op de huidige vaccins of dat er nieuwe formuleringen nodig zijn, maar Paul Burton, Chief Medical Officer van Moderna, zei zondag dat de vaccinmaker begin volgend jaar een geherformuleerd vaccin tegen de omicron-variant zou kunnen uitrollen.