Europese markten open om te sluiten; belangrijk Amerikaans banenrapport, focus op inkomsten

By Jernst van Waal

LONDEN – De Europese markten sloten vrijdagmiddag lager nadat een belangrijk banenrapport in de VS onverwachte kracht op de arbeidsmarkt liet zien.

De pan-Europese Stoxx 600 sloot voorlopig met 0,8%, kort na de publicatie van het Bureau of Labor Statistics. Technologieaandelen daalden met 2,4%, aangezien de meeste sectoren en grote beurzen in negatief gebied zakten.

De niet-agrarische loonlijsten in de Verenigde Staten stegen in juli met 528.000, ruim boven de 258.000 die door Dow Jones-ramingen werden geprojecteerd en tarten tekenen dat het economisch herstel aan het vervagen is.

Het vertoon van kracht zal door beleggers worden geïnterpreteerd als een grotere kans dat de Amerikaanse Federal Reserve agressiever zal optreden om de inflatie terug te dringen, aangezien het risico dat een dergelijke actie de economie in een recessie doet storten, wordt verkleind.

De markten zijn deze week zijwaarts verhandeld, omdat beleggers reageerden op een hele reeks bedrijfswinsten. De Europese blue chip-index sloot de vorige sessie fractioneel boven de flatline.

De Bank of England verhoogde donderdag de rente met 50 basispunten, terwijl ze voorspelde dat de inflatie in het VK in oktober boven de 13% zou uitkomen en dat de economie in het vierde kwartaal een langdurige recessie in zou gaan.

In de Verenigde Staten daalden de aandelen na het banenrapport toen Wall Street beoordeelde wat een sterke arbeidsmarkt zou betekenen voor de renteverstrakkingscampagne van de Fed.

De aandelen in Azië-Pacific sloten ’s nachts grotendeels hoger, waarbij Taiwanese aandelen de grootste winsten in de regio boekten, nadat beleggers de militaire oefeningen van China van zich afschudden na het bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis, Nancy Pelosi, aan Taiwan.

De winsten bleven de individuele koersbewegingen in Europa stimuleren. Allianz, Deutsche Post, de London Stock Exchange Group en WPP behoorden tot de bedrijven die vrijdag voor de bel rapporteerden.

Het Britse financiële dienstverlener Hargreaves Lansdown was de uitblinker op de Stoxx 600, met bijna 5% na het verslaan van de winstverwachtingen, terwijl Deutsche Post 4% toevoegde na het verslaan van de winstverwachtingen voor het tweede kwartaal.

Aan de onderkant van de index zakte de Duitse auto- en wapenfabrikant Rheinmetall bijna 12% na het inkorten van zijn forward guidance over defensieorders.

WPP daalde bijna 9% na de Britse reclamegigant na de resultaten over het eerste halfjaar.

Wat de gegevens betreft, steeg de Franse industriële productie onverwachts in juni, met een sterke maandelijkse stijging van 1,4%, ondanks de voorspellingen voor een krimp van 0,2% te midden van aanhoudende problemen met de toeleveringsketen en de energiecrisis.

Abonneren naar CNBC PRO voor exclusieve inzichten en analyses, en live werkdagprogrammering van over de hele wereld.