Europese markten hebben te maken met Covid-tegenwind

By Jernst van Waal

LONDEN — Europese beurzen zullen naar verwachting donderdag hoger openen, aangezien beleggers de Covid-crisis in de regio en de politieke ontwikkelingen in Duitsland blijven volgen.

Volgens gegevens van IG opent de Britse FTSE-index 18 punten hoger op 7.303, de Duitse DAX 59 punten hoger op 15.955, de Franse CAC 40 met 30 punten op 7.078 en de Italiaanse FTSE MIB 154 punten hoger op 27.233.

Beleggers zullen het laatste nieuws uit Duitsland verwerken, waar woensdag een nieuwe coalitieregering werd aangekondigd tussen de sociaal-democraten, groenen en vrije democraten.

Door de overeenkomst wordt Olaf Scholz, de voormalige Duitse minister van Financiën, de nieuwe bondskanselier van Duitsland wanneer Angela Merkel begin december de post verlaat.

Europese investeerders blijven deze week de acute Covid-crisis in de regio volgen, te midden van toenemende infecties die een handvol landen ertoe hebben aangezet nieuwe Covid-beperkingen in te voeren.

Italië heeft woensdagavond aangekondigd dat het strengere Covid-maatregelen zal invoeren en Duitsland heeft ternauwernood een nieuwe afsluiting vermeden, waarbij de inkomende coalitie naar verluidt wil afwachten of strengere Covid-paspoortregels helpen om de toenemende gevallen daar te verlichten. Desalniettemin zei de inkomende Duitse leider Olaf Scholz woensdag dat vaccinaties verplicht moeten worden gesteld voor bepaalde groepen.

Van de ene op de andere dag waren de aandelen op de Azië-Pacific-markten gemengd toen beleggers reageerden op het besluit van de Bank of Korea om haar beleidsrente te verhogen tot 1%. Het besluit van de Zuid-Koreaanse centrale bank volgde op een soortgelijke zet van de Reserve Bank of New Zealand op woensdag.

De Amerikaanse markten zijn donderdag gesloten vanwege Thanksgiving en zullen vrijdag vroeg sluiten in een verkorte sessie.

Wat de gegevens betreft, zal een gedetailleerd beeld van het Duitse bruto binnenlands product (BBP) in het derde kwartaal worden vrijgegeven en de lezing van de Duitse GfK-barometer voor het consumentenvertrouwen in december wordt verwacht.

Genoten van dit artikel?
Voor exclusieve aandelenselecties, investeringsideeën en CNBC wereldwijde livestream
Meld je aan voor CNBC Pro
Start nu uw gratis proefperiode