Europese aandelenmarkten vandaag: Brexit-gesprekken haperen

By Jernst van Waal

LONDEN – De Europese markten waren vrijdagochtend gemengd toen Britse en Europese leiders pessimistische tonen uitlokken over het vooruitzicht om in te stemmen met een handelsovereenkomst na de Brexit.

De pan-Europese Stoxx 600 zweefde in de vroege handel aan weerszijden van de flatline, waarbij reis- en vrijetijdsaandelen 0,8% daalden, terwijl basismiddelen 0,7% toevoegden.

De Britse premier Boris Johnson zei donderdag dat de besprekingen zich in een “ernstige situatie” bevonden en dat een deal onwaarschijnlijk is, tenzij de EU bereid is haar standpunt over de visserij te wijzigen, een al lang bestaande roet in het eten.

De opmerkingen kwamen na een telefoontje met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, die ook zei dat het bereiken van een akkoord nu “zeer uitdagend” zou zijn met nog twee weken voordat het VK de baan van de EU verlaat.

Europese aandelen staan ​​klaar voor een gemengde overdracht vanuit Azië-Pacific, waar beleggers reageren op de aankondiging van de Bank of Japan om haar speciale programma met zes maanden te verlengen om de financieringsdruk van bedrijven te verminderen tijdens de coronavirus-pandemie. De rentedoelstelling op de Japanse staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar werd vastgesteld op ongeveer 0%, terwijl de rentedoelstelling voor de korte termijn op -0,1% lag.

In de Verenigde Staten geven de Amerikaanse futures een lagere openstaande vrijdag aan nadat alle drie de belangrijkste indices de vorige sessie op recordhoogtes sloten, aangewakkerd door Covid-19 vaccinontwikkelingen en de hoop op een consensus in Washington over extra fiscale stimuleringsmaatregelen.

Een invloedrijk adviespanel van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft donderdag met overweldigende meerderheid het coronavirusvaccin van Moderna goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen, een belangrijke stap in de richting van de distributie van het tweede Covid-19-vaccin in de Verenigde Staten volgende week, nadat het Pfizer-BioNTech-vaccin al is goedgekeurd.

Ondertussen zeiden wetgevers op Capitol Hill dat ze dicht bij een overeenkomst zitten die $ 900 miljard aan extra hulp zou opleveren.

Wat de gegevens betreft, kende het Britse consumentenvertrouwen in december de scherpste stijging in acht jaar, met een enquête die vrijdag werd vrijgegeven door marktonderzoeksbureau GfK, dat in november van -33 naar -26 sprong van -33 in november, als de uitrol van het eerste Covid-19-vaccinprogramma in het land hief het sentiment op.

Duitsland’s nauwlettend bekeken Ifo-bedrijfsklimaatonderzoek voor december zal om 9.00 uur Londense tijd worden gepubliceerd.

Er waren geen grote koersbewegingen in de vroege handel. Het Britse netwerk van betalingsoplossingen daalde met 3,3% naar de onderkant van de Stoxx 600, terwijl aan de andere kant van de index het farmaceutische bedrijf Hikma 4,2% klom.

Abonneer u op CNBC PRO om toegang te krijgen tot live PRO Talks, inclusief onze 2 december discussie over kansen en risico’s op internationale markten.