FINANCIEEL.com

Europa temperatuurrecords dalen; Waterbommenwerpers bestrijden bosbranden in Griekenland

Europa temperatuurrecords dalen; Waterbommenwerpers bestrijden bosbranden in Griekenland

Een Canadair CL-415 spuit water tijdens een bosbrand in het dorp Pournari, nabij Athene, op 18 juli 2023.

Aris Messinis | Afp |

De Europese Unie heeft vier waterbommenwerpers van Canadair gestuurd om Griekenland te helpen bij het bestrijden van bosbranden die woensdag al voor de derde dag woeden, terwijl de autoriteiten waarschuwden voor een nieuwe buitengewone hittegolf.

Het komt terwijl verzengende hitte Zuid-Europa in zijn greep blijft houden, met temperaturen in Spanje, Frankrijk en Italië die tot nieuwe recordhoogtes stijgen.

Italië’s hoofdstad Rome opgenomen de warmste dag ooit op dinsdag, toen de temperatuur in het stadscentrum steeg tot maar liefst 41,8 graden Celsius (107,24 Fahrenheit) – waarmee het vorige record van 40,7 graden Celsius in juni vorig jaar werd overtroffen.

Kwikniveaus in Girona in de Spaanse regio Catalonië hit een record van 45 graden Celsius, terwijl de temperaturen in Verdun in het noordoosten van Frankrijk bereikt Voor het eerst 40,6 graden Celsius.

Aangenomen wordt dat de hoogste ooit geregistreerde temperatuur in Europa 48,8 graden Celsius was, gemeten in de buurt van de oude stad Syracuse aan de kust van Sicilië in augustus 2021.

De Wereld Meteorologische Organisatie gelooft dat dit record binnenkort kan worden verbroken, aangezien de hittegolf naar verwachting zal intensiveren.

Toeristen gebruiken paraplu’s om zichzelf te beschermen tegen de zon in het Colosseo-gebied (Colosseum), tijdens de aanhoudende hittegolf in Rome, Italië. Veel plaatsen in Italië hebben opeenvolgende dagen boven de 40C gezien.

Stefano Montesi – Corbis | Getty Images Nieuws |

Het komt kort nadat de planeet de warmste dag registreerde sinds de records eerder deze maand voor de derde keer in slechts vier dagen begonnen, terwijl zowel de VS als China de temperaturen de afgelopen dagen tot boven de 50 graden Celsius zagen stijgen.

Klimaatwetenschappers zeggen dat de recente golf van wereldwijde hitterecords de toenemende urgentie onderstreept om de uitstoot van broeikasgassen zo snel en zo diep mogelijk terug te dringen.

‘Verwoestende gevolgen’

In Griekenland bleven hulpverleners proberen de bosbranden in de buurt van Athene in bedwang te houden. Reuters meldde woensdag dat lucht-waterbommenwerpers waren ingezet boven de steden Mandra, een buitenwijk ten westen van de hoofdstad, en Loutraki, een badplaats dicht bij Athene. het kanaal van Korinthe dat het vasteland van Griekenland scheidt van de Peloponnesos.

De harde wind van de afgelopen dagen heeft de brandweer belemmerd in hun pogingen om de vlammen onder controle te krijgen.

De Europese Commissie voor civiele bescherming en humanitaire hulp zei dinsdag via Twitter dat Griekenland had verzocht om activering van het EU-mechanisme voor civiele bescherming – een regeling die is bedoeld om landen te ondersteunen die zijn getroffen door natuurrampen.

Als reactie daarop de EU gezegd het had vier Canadair-waterbommenwerpers van zijn vloot in Frankrijk en Italië ingezet om de bosbranden te bestrijden die de westelijke regio van Attica in Griekenland teisterden. Het blok stuurde ook brandweerlieden in Roemenië.

Lokale bewoners kijken naar de branden terwijl ze op 18 juli 2023 het dorp Pournari naderen, in het gebied van Magoula, zo’n 25 km ten zuidwesten van de Griekse hoofdstad Athene.

Spyros Bakalis | Afp |

In een afzonderlijke update op woensdag zei de EU dat ze in totaal 220 brandweerlieden en 65 voertuigen had gestuurd om de tientallen bosbranden die zich over Griekenland verspreidden, te bedwingen.

“We hebben te maken met een hittegolf in Zuid-Europa die al verwoestende gevolgen heeft in Griekenland, waarbij in korte tijd duizenden hectaren zijn afgebrand”, zei EU-commissaris voor Crisisbeheersing Janez Lenarčič in een verklaring.

“Het is belangrijk om te blijven investeren in preventie en om het risicobewustzijn van natuurbranden bij de bevolking te vergroten”, zei Lenarčič.

Volgens de Griekse meteorologische dienst zouden de winden die de branden aanwakkerden woensdag waarschijnlijk sterker worden, voordat ze donderdag zouden afnemen, wanneer de temperaturen – aangewakkerd door een nieuwe hittegolf – verder zullen stijgen.

De temperaturen op de Ionische eilanden en in het westelijke vasteland van Griekenland zouden woensdag 40 graden Celsius bereiken.

De Griekse Nationale Meteorologische Dienst zei dat de temperaturen vanaf donderdag verder zouden stijgen, met piektemperaturen van rond de 43 graden Celsius in de westelijke Sterea en in de westelijke Peloponnesos-regio’s.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert