Europa ervaart niets als ‘The Great Resignation’, zegt Lagarde van de ECB

By Jernst van Waal

Het is onwaarschijnlijk dat de inflatie in de eurozone zal stijgen tot het niveau van de VS, zei Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, vrijdag.

De inflatieniveaus van de eurozone hebben vragen doen rijzen over het monetaire beleid van de ECB, waarbij de centrale bank achter haar Britse en Amerikaanse tegenhangers staat als het gaat om haar normalisatietraject.

De inflatie in de eurozone bereikte in december een nieuw record van 5%, grotendeels als gevolg van de stijgende energieprijzen in Europa.

Lagarde sprak vrijdag via videoconferentie op het Davos Agenda-evenement van het WEF en verdedigde het beleid van de ECB, met het argument dat Europa de “buitensporige vraag” van de Verenigde Staten niet deelde.

De vraag in de VS ligt momenteel 30% boven het niveau van vóór de pandemie, zei ze, terwijl het eurogebied zich “ongeveer op het niveau van vóór de pandemie” bevindt.

“Als ik naar de arbeidsmarkt kijk, ervaren we niet zoiets als The Great Resignation, en onze arbeidsparticipatiecijfers komen heel dicht in de buurt van het pre-pandemische niveau”, voegde ze eraan toe.

“Dus ik denk dat die twee factoren, als je er goed naar kijkt, duidelijk aangeven dat we niet met dezelfde snelheid bewegen, en het is onwaarschijnlijk dat we dezelfde soort inflatiestijgingen zullen meemaken als de Amerikaanse markt.”

Miljoenen Amerikanen hebben de afgelopen maanden hun baan opgezegd op zoek naar hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden. De beweging is algemeen bekend als “de Grote Resignatie”.

De kerninflatie – een maatstaf die componenten die kwetsbaar zijn voor volatiliteit uit het inflatiecijfer haalt – bedraagt ​​in de VS 5,5%, voegde Largarde eraan toe, vergeleken met 2,6% in het eurogebied.

“We hebben een voorwaartse begeleiding die behoorlijk solide is”, zei Lagarde. “En we zullen actie ondernemen – ik twijfel er niet aan dat zodra aan de criteria is voldaan, we dat ook zullen doen. Maar op dit moment zijn ze niet tevreden.”

‘Prijzen stabiliseren’

Lagarde voerde aan dat Europeanen “slachtoffers waren van ons eigen succes”, en merkte op dat geavanceerde economieën een “onthutsend” herstel van de vraag hadden gezien dat het aanbod overtrof. Uitdagingen zoals een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs en achtergebleven havens hadden de situatie niet helpen verlichten, zei ze.

Echter, aangezien de loononderhandelingen “nog niet ver omhoog zijn”, zei Lagarde dat de ECB geen duurzame prijsbeweging zag die ertoe zou kunnen leiden dat de inflatie “uit de hand loopt”.

“Integendeel, we gaan er voorlopig van uit dat de energieprijzen zich in de loop van 2022 zullen stabiliseren, en dat knelpunten ook zullen stabiliseren, en geleidelijk aan zullen die inflatiecijfers afnemen”, vertelde ze aan het panel.

Maar Lagarde merkte op dat de inflatievooruitzichten van de ECB aan verandering onderhevig waren.

“Zodra we onze netto-activa-aankopen hebben voltooid, zullen we kijken naar andere tools in de toolbox – inclusief renteverhogingen”, zei ze.

Vorige maand zei de ECB dat ze haar maandelijkse activa-aankopen zou verminderen, maar beloofde haar ongekende monetaire-beleidsondersteuning in 2022 voort te zetten.