EU-Von der Leyen dringt aan op geleidelijke opheffing van de blokkering van het coronavirus

Ursula Von Der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

Anadolu-agentschap | Anadolu-agentschap | Getty-afbeeldingen

LONDEN – Volgens de voorzitter van de Europese Commissie moeten Europese regeringen de blokkades van het coronavirus en andere sociale beperkingen geleidelijk opheffen om een ​​derde golf van infecties te voorkomen.

Europa kampt sinds september met een tweede toename van Covid-19-infecties, wat heeft geleid tot de herintroductie van lockdowns in bepaalde landen en een algehele verscherping van de beperkingen in de hele regio.

Ondanks een vertraging van het aantal gevallen in sommige landen de afgelopen dagen, zijn de cijfers nog steeds hoog en vertonen ze nog geen duidelijke tekenen van een kam. Ondertussen vragen Europeanen zich af of ze tijdens de vakantieperiode met hun gezin kunnen samenkomen.

Donderdagavond zei Ursula von der Leyen van de EU dat “de verwachtingen moeten worden waargemaakt”.

“ We hebben allemaal uit onze ervaring in de zomer geleerd dat het verlaten van een golf, in dit geval het verlaten van de eerste golf, erg moeilijk is en dat de impact van te haastige opheffende maatregelen een zeer slechte impact heeft gehad op de epidemiologische situatie. in de zomer en herfst, ‘zei ze.

Gezondheidsexperts in België hebben uitgelegd dat de aanzienlijke toename van infecties eind september en oktober kwam nadat de regering veel van de bestaande beperkingen had versoepeld, zoals de heropening van scholen voor een nieuwe termijn en het toestaan ​​van mensen om weer aan het werk te gaan.

“We zullen een voorstel doen voor een geleidelijke en gecoördineerde aanpak van het opheffen van inperkingsmaatregelen. Dit zal erg belangrijk zijn om het risico van een nieuwe golf te vermijden”, zei Von der Leyen op een virtuele persconferentie.

Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding zijn er sinds donderdag meer dan 11 miljoen Covid-19-infecties in Europa (inclusief de EU, het VK en andere landen). Frankrijk, Spanje en Italië blijven de top drie van de EU-lidstaten met de meeste besmettingen. Tsjechië, Oostenrijk, Luxemburg en Slovenië hebben het hoogste 14-daagse cumulatieve aantal gevallen per 100.000 inwoners.

De opmerkingen van Von der Leyen komen na positief nieuws over de ontwikkeling van een Covid-19-vaccin. Zowel Pfizer en BioNtech als de vaccins van Moderna hebben hoge werkzaamheidspercentages laten zien en de Europese Commissie verwacht dat deze tegen de tweede helft van december zullen worden goedgekeurd.

De EU-leiders zijn ook begonnen na te denken over welke delen van de bevolking het eerst moeten worden gevaccineerd.

Nadia Calvino, de financiële chef van Spanje, vertelde donderdag tijdens een panelevenement aan CNBC’s Karen Tso dat er niet meteen vaccins voor iedereen zullen zijn.

“We moeten beslissen … welke groepen het eerst gevaccineerd moeten worden om een ​​maximale impact te hebben”, voegde ze eraan toe.

Ze moeten echter ook het probleem aanpakken dat veel burgers mogelijk tegen vaccinatie zijn. In dit verband zei Von der Leyen ook dat de EU een voorlichtingscampagne zou starten.

Plaats een reactie