EU stemt in met deal over mijlpaal MiCA cryptocurrency-regelgeving

By Jernst van Waal

Bitcoin is een vluchtig activum en het is bekend dat het op één dag meer dan 10% hoger of lager schommelt.

Jakub Porzycki | Nurfoto | Getty Images

EU-functionarissen hebben donderdag een akkoord bereikt over wat waarschijnlijk het eerste grote regelgevingskader voor de cryptocurrency-industrie zal zijn.

De Europese Commissie, EU-wetgevers en lidstaten kwamen na urenlange onderhandelingen tot een deal in Brussel. De verhuizing kwam een ​​dag nadat de drie belangrijkste EU-instellingen maatregelen hadden genomen om het witwassen van geld in crypto uit te roeien.

De nieuwe regels die donderdag zijn overeengekomen, komen op een brutaal moment voor digitale activa, waarbij bitcoin het slechtste kwartaal in meer dan een decennium tegemoet gaat.

Bekend als Markets in Crypto-Assets, of MiCA, zal de historische wetgeving het leven moeilijker maken voor tal van spelers op de cryptomarkt, inclusief beurzen en uitgevers van zogenaamde stablecoins, tokens die bedoeld zijn om te worden gekoppeld aan bestaande activa zoals de Amerikaanse dollar .

Stablecoins zoals tether en Circle’s USDC moeten voldoende reserves aanhouden om te voldoen aan terugkoopverzoeken in het geval van massale opnames. Ze worden ook geconfronteerd met een beperking tot 200 miljoen euro aan transacties per dag als ze te groot worden.

Hoewel de EU-lidstaten de belangrijkste handhavers van de regels zullen zijn, krijgt de Europese Autoriteit voor effecten en markten, of ESMA, ook bevoegdheden om in te grijpen om cryptoplatforms te verbieden of te beperken als ze de bescherming van beleggers, de marktintegriteit of de financiële stabiliteit bedreigen.

“Vandaag scheppen we orde in het Wilde Westen van crypto-activa en stellen we duidelijke regels vast voor een geharmoniseerde markt die rechtszekerheid zal bieden aan uitgevers van crypto-activa, gelijke rechten voor dienstverleners en hoge normen voor consumenten en investeerders zal garanderen”, aldus Stefan Berger. , de wetgever die namens het Europees Parlement de onderhandelingen leidde.

MiCA zal ook de milieuproblemen rond crypto aanpakken, waarbij bedrijven verplicht zijn hun energieverbruik en de impact van digitale activa op het milieu bekend te maken.

Een eerder voorstel zou cryptomining, het energie-intensieve proces van het slaan van nieuwe eenheden bitcoin en andere tokens, hebben geschrapt. Dit werd echter in maart door de wetgevers weggestemd.

De regels hebben geen invloed op tokens zonder uitgevers, zoals bitcoin, maar handelsplatforms moeten consumenten waarschuwen voor het risico van verliezen in verband met het verhandelen van digitale tokens.

Regelgevers kwamen ook maatregelen overeen die de anonimiteit zouden verminderen als het gaat om bepaalde cryptotransacties.

Autoriteiten maken zich grote zorgen over de exploitatie van crypto-activa voor het witwassen van onrechtmatig verkregen winsten en het ontduiken van sancties – vooral na de voortdurende invasie van Oekraïne door Rusland.

Overboekingen tussen beurzen en zogenaamde “niet-gehoste portemonnees” die eigendom zijn van individuen, moeten worden gemeld als het bedrag de drempel van 1.000 euro overschrijdt, een controversiële kwestie voor crypto-enthousiastelingen die om privacyredenen vaak digitale valuta verhandelen.

Nonfungible tokens (NFT’s), tokens die eigendom vertegenwoordigen in digitale eigendommen zoals kunst, werden uitgesloten van de voorstellen. De Europese Commissie heeft de opdracht gekregen om binnen 18 maanden te bepalen of NFT’s hun eigen regime nodig hebben.

Onstabiele munten

De regels volgen de ineenstorting van terraUSD, een zogenaamde “algoritmische” stablecoin die probeerde een waarde van $ 1 te behouden met behulp van een complex algoritme. Het debacle zorgde ervoor dat honderden miljarden dollars van de hele cryptomarkt werden weggevaagd.

“De EU is in het algemeen niet blij met stablecoins”, zegt Robert Kopitsch, secretaris-generaal van crypto-lobbygroep Blockchain voor Europa.

Beleidsmakers staan ​​sceptisch tegenover dergelijke tokens – die erop gericht zijn om te worden gekoppeld aan bestaande activa, zoals de dollar – sinds Facebook’s mislukte poging om zijn eigen token in 2019 te lanceren. Autoriteiten vreesden dat particuliere digitale tokens een bedreiging zouden kunnen vormen voor soevereine valuta’s zoals de euro.

Paolo Ardoino, chief technology officer van Tether, zei dat ’s werelds grootste uitgever van stabiele munten blij was met duidelijkheid over de regelgeving.

“MiCA is een van de meer vooruitstrevende initiatieven tot nu toe en is gericht op het stimuleren van crypto-innovatie en adoptie in de Europese regio”, aldus de woordvoerder.

Dante Disparte, chief strategy officer bij Circle, zei dat het EU-kader een “belangrijke mijlpaal” was.

MiCA “zal voor cryptografie zijn wat de AVG was voor privacy”, zei hij, verwijzend naar baanbrekende EU-regels voor gegevensbescherming die de norm bepalen voor vergelijkbare wetten elders in de wereld, waaronder Californië en Brazilië.

Fragmentatie verminderen

Over het algemeen is MiCA de eerste poging om uitgebreide regelgeving voor digitale activa in de EU te creëren. Hoewel sommige van zijn strengere beleid een paar crypto-bedrijven in de war hebben gebracht, zien verschillende insiders uit de industrie de stap als een positieve stap en geloven ze dat Europa het voortouw kan nemen op het gebied van crypto-regulering.

De regels zullen naar verwachting al in 2024 van kracht worden, een mijlpaal die het blok voor op zowel de VS als Groot-Brittannië zou plaatsen bij het uitrollen van wetten die zijn afgestemd op de cryptomarkt.

“Harmonisatie van de markt is de sleutel om echt grotere en opschaling van grotere cryptobedrijven in Europa te genereren”, zegt Patrick Hansen, een adviseur bij het durfkapitaalfonds Presight Capital.

“Europa heeft momenteel een gebrek aan grote cryptobedrijven, en fragmentatie is een van de redenen waarom.”

Coinbase is op zoek naar licenties in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, zei Katherine Minarik, de vice-president van juridische zaken van het bedrijf. Ze vertelde CNBC dat de uitwisseling haar diensten in alle 27 EU-landen onder MiCA kan “paspoorten”.