EU stelt een houdbaarheidsdatum van 9 maanden voor op vaccinpas

By Jernst van Waal

QR-code met digitaal EU COVID-certificaat weergegeven op een mobiele telefoon.

NurFoto | NurFoto | Getty Images

De Europese Unie overweegt een vervaldatum van negen maanden op haar Covid-19-vaccincertificaten, die toeristen bepaalde vrijheden geven om te reizen terwijl de coronaviruspandemie nog steeds woedt.

De Europese Commissie, de uitvoerende tak van de EU, heeft donderdag voorgesteld om het EU Digital Covid Certificate te actualiseren. Dankzij dit document kunnen mensen tijdens de pandemie gemakkelijker reizen door hun vaccinatiestatus te schetsen, of ze onlangs zijn hersteld van het virus of onlangs negatief hebben getest.

Het idee is nu dat het document een levensduur heeft van negen maanden nadat de eerste set vaccins is toegediend – dus na de tweede dosis voor Pfizer-BioNTech-injectie bijvoorbeeld, of na één dosis van het Johnson & Johnson-vaccin. Het idee is dat als de immuniteit afneemt, een vaccinpaspoort verloopt.

De aanbeveling van donderdag heeft nog geen betrekking op booster-shots. De commissie zei dat “redelijkerwijs kan worden verwacht dat de bescherming tegen boostervaccinaties langer kan duren dan die van de basisvaccinatiereeks.”

Als zodanig zou over een paar weken een nieuwe houdbaarheidsdatum kunnen worden aangekondigd om het advies voor booster-shots op te nemen. In een belangrijke beleidsverschuiving suggereerde het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding woensdag dat alle volwassenen vaccinboosters zouden moeten krijgen, waarbij prioriteit wordt gegeven aan degenen boven de 40.

Pandemie is nog niet voorbij

“Het is duidelijk dat de pandemie nog niet voorbij is”, zei Eurocommissaris Didier Reynders donderdag. Als zodanig, zei hij, “moeten de reisregels rekening houden met deze vluchtige situatie.”

Verschillende Europese landen hebben te maken met een groot aantal Covid-infecties, met name in de landen waar de vaccinatiegraad laag blijft.

Het inentingspercentage van de EU bedraagt ​​67% – dit maskeert verschillen tussen landen, zoals Portugal, waar 88% van de bevolking volledig is gevaccineerd en andere, waar mensen terughoudender zijn bij het krijgen van een coronavirusinjectie.

De aankondiging van donderdag komt op het moment dat de Wereldgezondheidsorganisatie eerder deze week waarschuwde dat het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid in de regio in maart meer dan 2 miljoen zou kunnen bedragen. De WHO beschreef de recente toename van het aantal gevallen ook als “zeer ernstig”.

Verschillende Europese landen hebben de afgelopen weken maatregelen aangekondigd om toenemende besmettingen in te dammen. Landen als Oostenrijk en Tsjechië hebben een aantal van de strengste benaderingen gevolgd.

Het voorstel van donderdag moet worden geratificeerd door de 27 EU-lidstaten voordat het wordt goedgekeurd.

Het voorstel suggereert ook dat kinderen onder de zes jaar moeten worden vrijgesteld van reisbeperkingen. Personen tussen 6 en 12 jaar moeten ook worden vrijgesteld, tenzij ze afkomstig zijn uit een land met een zeer hoog besmettingsniveau en kinderen ouder dan 12 jaar dezelfde regels moeten volgen als volwassenen.