FINANCIEEL.com

EU, Japan kijken naar samenwerking op het gebied van AI, chips te midden van ‘risicovermindering’ door China

EU, Japan kijken naar samenwerking op het gebied van AI, chips te midden van ‘risicovermindering’ door China

Thierry Breton, commissaris voor de interne markt van de Europese Unie, houdt een keynote op het Mobile World Congress in Barcelona.

Engel Garcia | Bloomberg |

De Europese Unie wil nauwer samenwerken met Japan op het gebied van sleuteltechnologieën zoals kunstmatige intelligentie, zei de industriechef van het blok, terwijl de coalitie haar afhankelijkheid van China op bepaalde gebieden probeert te verminderen.

EU-commissaris Thierry Breton heeft maandag een ontmoeting met de Japanse regering en kunstmatige intelligentie zal “zeer hoog” op zijn agenda staan, zei hij in een video die zondag op Twitter werd gepost.

“Ik ga aan de slag met [the] Japanse regering … over hoe we onze digitale ruimte, inclusief AI, kunnen organiseren op basis van onze gedeelde waarde,” zei Breton.

Breton zei ook dat er een digitale partnerschapsraad tussen de EU en Japan zal komen om onder meer kwantum- en high-performance computing te bespreken. De EU hield vorige week een soortgelijke raad met Zuid-Korea, waarin de twee partijen overeenkwamen om samen te werken op het gebied van technologieën zoals AI en cyberbeveiliging.

Partnerschappen met belangrijke Aziatische landen met sterke technologiesectoren komen tot stand nu de EU probeert het risico van China te verminderen – een andere benadering dan die van de VS, die heeft geprobeerd zijn economie los te koppelen van Peking.

Onderdeel van die EU-strategie is het verdiepen van de relatie met geallieerde landen rond technologie.

Breton vertelde maandag aan Reuters dat het blok en Japan gaan samenwerken op het gebied van halfgeleiders. Japan is een belangrijk land in de toeleveringsketen van halfgeleiders en Tokio is op zoek naar versterking van zijn binnenlandse industrie. Vorige week stelde een fonds, gesteund door de Japanse regering, voor om het binnenlandse chipproductiebedrijf JSR te kopen voor ongeveer 903,9 miljard yen ($ 6,3 miljard).

De EU heeft ook geprobeerd haar eigen halfgeleiderindustrie in het hele blok te versterken.

Halfgeleiders zijn essentiële componenten die in alles worden gebruikt, van auto’s tot smartphones, en die potentiële militaire toepassingen hebben. Landen over de hele wereld hebben hun toeleveringsketens opnieuw beoordeeld en sommige, zoals de VS, hebben geprobeerd de productie van halfgeleiders weer aan land te brengen.

Halfgeleiders zijn ook de sleutel tot het trainen van kunstmatige-intelligentiemodellen. AI en chips worden gezien als twee belangrijke technologiegebieden voor de toekomst, waar landen zich proberen te positioneren om van te profiteren.

Tegelijkertijd hebben met name de VS geprobeerd China af te sluiten van kritieke technologieën, zoals halfgeleiders, door middel van exportbeperkingen en heeft Washington geprobeerd Europese bondgenoten te overtuigen zich aan te sluiten.

Nederland, de thuisbasis van een van ’s werelds meest kritische chipfirma’s ASMLkondigde vorige week nieuwe exportbeperkingen aan voor geavanceerde halfgeleiderapparatuur.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert