FINANCIEEL.com

ESPN had gesprekken met NBA, NFL op zoek naar strategische partner

ESPN had gesprekken met NBA, NFL op zoek naar strategische partner

LeBron James van de Los Angeles Lakers tijdens een wedstrijd tegen de LA Clippers in het ESPN Wide World Of Sports Complex op 30 juli 2020 in Lake Buena Vista, Florida.

Mike Ermann |

Als Disney beschouwt als een strategische partner voor ESPN, Chief Executive Officer Bob Iger en ESPN-hoofd Jimmy Pitaro hebben vroege gesprekken gevoerd over het aantrekken van professionele sportcompetities als minderheidsinvesteerders, waaronder de National Football League en de National Basketball Association, volgens mensen die bekend zijn met de kwestie.

ESPN heeft voorbereidende besprekingen gevoerd met zowel de NFL als de NBA over een verscheidenheid aan nieuwe partnerschappen en investeringsstructuren, zeiden de mensen. In een verklaring zei een NBA-woordvoerder: “We hebben een langdurige relatie met Disney en kijken ernaar uit om de discussies over de toekomst van ons partnerschap voort te zetten.”

Woordvoerders van ESPN en de NFL weigerden commentaar te geven.

Gesprekken met de NFL hebben plaatsgevonden in samenhang met de eigen wens van de competitie dat een bedrijf een aandeel zou nemen in zijn media-activa, waaronder het NFL Network, NFL.com en RedZone, zeiden de mensen, die vroegen om niet genoemd te worden omdat de gesprekken privé waren.

De NBA en Disney hebben veel mogelijke structuren besproken rond een vernieuwing van mediarechten, zeiden de mensen. Disney en Warner Bros. Ontdekking hebben tot volgend jaar exclusieve onderhandelingsrechten met de NBA.

Iger zei vorige week in een interview met David Faber van CNBC dat Disney op zoek is naar een strategische partner voor ESPN terwijl het zich voorbereidt op de overgang van het sportnetwerk naar streaming. Hij ging niet verder in op wat dat precies betekende, behalve dat een partner toegevoegde waarde kon bieden met distributie of inhoud. Hij erkende dat de verkoop van een belang in het bedrijf mogelijk was.

Disney bezit 80% van ESPN. Hearst bezit de overige 20%.

“Onze positie in de sport is heel uniek en we willen in die branche blijven”, zei Iger tegen Faber. “We gaan openstaan ​​voor het zoeken naar strategische partners die ons kunnen helpen met distributie of inhoud. Ik ga er niet te gedetailleerd op ingaan, maar we zijn optimistisch over sport als mediabezit.”

Theoretisch zou een gemeenschappelijke streamingdienst voor abonnementen van meerdere competities consumenten uiteindelijk nieuwe pakketten met games en andere innovatieve manieren kunnen bieden om content op te nemen.

De verhuizing zou een logische zijn voor Disney, aangezien het probeert voorbij het traditionele model van kabelabonnees te komen en onderstreept hoe graag het bedrijf een oplossing wil vinden voor het sportnetwerk, aangezien het aantal lineaire abonnees afneemt. Toch zijn de ESPN-beoordelingen de afgelopen jaren gestegen bij grote sportevenementen. Er is geen betere partner voor sportinhoud dan de competities zelf.

Oppervlakkig gezien is het misschien minder logisch voor de NBA en NFL, die lucratieve mediarechtenovereenkomsten sluiten met veel mediapartners die teaminkomsten en spelerssalarissen stimuleren bij een reeks mediabedrijven.

Professionele sportcompetities kunnen met belangenconflicten te maken krijgen als ze een minderheidsbelang in ESPN nemen. Het bezitten van een belang in ESPN kan de concurrenten van Disney irriteren, zoals Comcastvan NBCUniversal, Vos, Amazone, Paramount Global En Appel, die helpen de competities miljarden dollars te verdienen door deel te nemen aan biedingsoorlogen voor sportrechten. Het nemen van een eigendomsbelang in ESPN zou competities de stimulans kunnen geven om de waarde van die entiteit te vergroten in plaats van deals te sluiten met concurrenten.

Major League Baseball en de National Hockey League willen misschien ook betrokken raken bij een deal waarbij de NBA en NFL betrokken zijn, zei een van de mensen. Het betrekken van meerdere competities bij een strategische investering zou ingewikkeld en ongekend zijn. De MLB en NHL reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

Er zouden ook hindernissen zijn voor Disney. ESPN heeft ook honderden journalisten in dienst die verslag doen van de grote sportcompetities. Het verkopen van een eigendomsbelang aan de competities zou de perceptie van objectiviteit voor het rapportageapparaat van ESPN kunnen vertroebelen.

Toch zijn de competities al zakenpartners met ESPN. Het is mogelijk dat ESPN maatregelen kan nemen om ervoor te zorgen dat verslaggevers de competities kunnen blijven verslaan en conflicten tot een minimum kunnen beperken, maar het voegt een extra laag complexiteit toe aan elke deal.

Een streaming-eerste ESPN

ESPN probeert een nieuwe weg in te slaan als een digital-first, streaming-entiteit. Disney realiseert zich dat ESPN niet in staat zal zijn om geld te verdienen zoals voorheen met een traditioneel tv-model.

De verkoop van een minderheidsbelang in ESPN aan de competities zou toekomstige rechtenbetalingen kunnen verminderen, waardoor Disney beter kan concurreren met de grote balansen van Apple, Google en Amazon. Het zou ESPN ook een gestage stroom premium-inhoud van de competities garanderen.

Tot vorig kwartaal had Disney’s bundel lineaire tv-netwerken nog steeds een omzetgroei omdat de verhogingen van de aangesloten vergoedingen voor aanbieders van betaaltelevisie – grotendeels aangedreven door ESPN – de miljoenen Amerikanen compenseerden die elk jaar hun kabel opzegden. Aan die trend is afgelopen kwartaal definitief een einde gekomen, aldus kenners. Steeds snellere annuleringen hebben nu de prijsstijgingen overweldigd, en lineaire tv-inkomsten buiten advertenties beginnen te dalen.

“Er is veel gezegd over huren [sports right] versus bezit’, zei Iger vorige week in zijn CNBC-interview. ‘Als je het kunt huren en winstgevend kunt blijven door te huren, wat we zijn geweest en we denken dat we dat zullen blijven, dan is het waardevol om erin te blijven. We hebben geweldige relaties met Major League Baseball en de National Hockey League, en verschillende universiteitsconferenties, en natuurlijk de NFL en de NBA. Het gaat niet alleen om de live sportverslaggeving van die competities, die teams, het gaat ook om alle schouderprogrammering die het op ESPN afwerpt en wat je ermee kunt doen in een streamingwereld.

ESPN zou zichzelf willen veranderen in een streaminghub voor alle live sporten. Het management zou een functie willen lanceren waarmee ESPN.com of de ESPN-app gebruikers naar games kan leiden, ongeacht waar ze streamen, meldde CNBC eerder dit jaar.

Hoewel het niet eenvoudig zou zijn om een ​​deal te sluiten met professionele sportcompetities, lijkt Disney de grenzen van zijn denken te verleggen om zich voor te bereiden op een door streaming gedomineerde wereld die zijn volledige portfolio aan sportrechten omvat.

“Als [a partner] komt aan tafel met waarde, of het nu gaat om inhoudswaarde, distributiewaarde, of het nu gaat om kapitaal, of het helpt het bedrijf alleen maar risico’s te nemen – dat zou niet de belangrijkste drijfveer zijn – maar als ze naar tafel komen met waarde die ESPN in staat stelt om een ​​overgang naar een direct-to-consumer-aanbod, zullen we daar heel ruimdenkend over zijn, “zei Iger.

BEKIJK: Bob Iger, CEO van Disney, praat met David Faber van CNBC over ESPN en zijn toekomst

Disney-CEO Bob Iger over ESPN: Bullish over sport, maar open voor het vinden van een nieuwe strategische partner

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert