Erdogan zegt dat Turkije Zweden niet steunt, Finland toetreding tot de NAVO

By Jernst van Waal

De Turkse president Tayyip Erdogan houdt een persconferentie tijdens de NAVO-top op het hoofdkwartier van de Alliantie in Brussel, België 14 juni 2021.

Yves Herman | Reuters

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft het potentiële NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland in twijfel getrokken, net zoals beide landen op het punt staan ​​zich aan te melden voor het bondgenootschap in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne.

“We volgen de ontwikkelingen met betrekking tot Zweden en Finland, maar we staan ​​er niet positief tegenover”, zei Erdogan vrijdag in Istanbul tegen de pers.

NAVO-toetreding voor een nieuwe lidstaat vereist consensus van alle bestaande leden. Turkije trad in 1952 toe tot de NAVO en heeft het op een na grootste leger in de 30-koppige alliantie na de Verenigde Staten. Erdogan verwees naar de ontvangst door de Noordse landen van leden van de Koerdische Arbeiderspartij, of PKK, die Turkije als een terroristische groepering beschouwt.

De landen zijn “de thuisbasis van vele terroristische organisaties”, beweerde Erdogan. Hij noemde ook de aanvaarding door de NAVO van Griekenland als lid in 1952 als een vergissing. Turkije en Griekenland zijn al lang rivalen en hebben zelfs als NAVO-leden in conflicten tegen elkaar gevochten.

“Als Turkije willen we soortgelijke fouten niet herhalen. Bovendien zijn de Scandinavische landen gasthuizen voor terroristische organisaties”, zei Erdogan. “In sommige landen zijn ze zelfs lid van het parlement”, voegde hij eraan toe. “Het is niet mogelijk voor ons om voor te zijn.”

Zweden heeft momenteel zes zittende Koerdische parlementsleden, die de Liberalen, de Zweedse Democraten, de Sociaal-Democraten en de Linkse Partij vertegenwoordigen.

CNBC heeft contact opgenomen met de Zweedse en Finse ministeries van Buitenlandse Zaken voor commentaar.

De Finse leiders riepen donderdag op tot NAVO-lidmaatschap “onverwijld” en buurland Zweden zal naar verwachting volgen, waardoor het vrijwel zeker is dat de Scandinavische landen spoedig hun traditionele neutraliteit tegenover zowel de NAVO als Rusland zullen opgeven en zich aansluiten bij de wederzijdse verdediging. verbond.

De leiders van Finland en Zweden hebben allebei gezegd dat een besluit over het al dan niet aanvragen van het NAVO-lidmaatschap eerder vroeger dan later kan worden verwacht.

Paul Wennerholm | Afp | Getty Images

De publieke steun om lid te worden van de organisatie in beide landen is enorm toegenomen sinds de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari. Finland deelt een lange grens met Rusland, en Moskou heeft met ernstige gevolgen gedreigd als ze NAVO-leden zouden worden. Het verzet tegen de uitbreiding van de NAVO was een van de redenen die het Kremlin aanhaalde voor zijn invasie in Oekraïne, dat al enkele jaren op zoek is naar NAVO-lidmaatschap.

Als reactie op de opmerkingen van Erdogan drong de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto aan op geduld en het proces “stap voor stap” te doorlopen. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde zei dat ze er alle vertrouwen in had dat het lidmaatschap van haar land unanieme steun zou krijgen van de NAVO-leden.

Tim Ash, strateeg voor opkomende markten bij Bluebay Asset Management en al jarenlang Turkije-expert, ziet Erdogan als een hefboom om als NAVO-lid concessies te doen.

“Ik neem aan dat Erdogan hier wat tegenprestatie zoekt voor de levering van militair materieel, betere straaljagers, raketverdediging, et al”, schreef Ash vrijdag in een notitie.

“Maar de houding van Erdogan zal absoluut niet worden gewaardeerd in de westerse hoofdstad, noch in Oekraïne. Het zal worden gezien als een zoveelste teken dat Turkije zich terugtrekt uit de westerse alliantie.”

De zeer strategische luchtmachtbasis Incirlik van Turkije is de thuisbasis van 50 van de tactische kernwapens van de VS, die sommige Amerikaanse functionarissen hebben voorgesteld te verwijderen vanwege de toenemende spanningen met Washington en Ankara in de afgelopen jaren, deels gericht op Erdogans warme banden met de Russische president Vladimir Poetin.