Erdogan zegt dat Turkije zal beginnen met het ratificeren van de NAVO-aanvraag van Finland

By Jernst van Waal

De Turkse president Tayyip Erdogan spreekt leden van zijn regerende AK-partij (AKP) toe tijdens een bijeenkomst in het parlement in Ankara, Turkije op 18 mei 2022. Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Hand-out via REUTERS DEZE AFBEELDING IS GELEVERD DOOR EEN DERDE PARTIJ. GEEN WEDERVERKOOP. GEEN ARCHIEVEN. VERPLICHT KREDIET

Murat Cetinmuhurdar | Reuters

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vrijdag na maanden van gesprekken de toetreding van Finland tot de NAVO goedgekeurd.

“We hebben besloten om de ratificatie van het toetredingsproces van Finland tot de NAVO in ons parlement te starten”, zei Erdogan in Ankara, volgens een vertaling van Reuters, toen hij zijn Finse tegenhanger Sauli Niinisto ontmoette.

Erdogan voegde eraan toe dat hij hoopte dat het Turkse parlement het bod van Finland vóór de verkiezingen van 14 mei zou goedkeuren.

In mei dienden Finland en Zweden aanvragen in om lid te worden van de militaire alliantie. Ze besloten een einde te maken aan hun beleid van neutraliteit en militaire ongebondenheid in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne.

Maar het proces om lid te worden van de NAVO is niet zo soepel verlopen als sommigen hadden verwacht, vooral nu Ankara meer veiligheidsgaranties eiste van Zweden.

Vanaf 2022 is de NAVO uitgebreid om drie voormalige Sovjetstaten en alle voormalige landen van het Warschaupact binnen te laten.

Bryn Bache | CNBC

De aankondiging van vrijdag maakt de weg vrij voor Finland om in de komende maanden lid te worden van de NAVO. Hongarije is het enige andere lid van de 30 NAVO-landen dat het lidmaatschap van Helsinki nog moet goedkeuren.

Maar het laat Stockholm een ​​beetje achter in het proces.

Het verzet van Turkije tegen het Zweedse NAVO-lidmaatschap draait om wat, zo zegt het, hun onderdak is aan militanten van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Tijdens een NAVO-bijeenkomst in Madrid in juni 2022 ondertekenden Zweden, Finland en Turkije een overeenkomst waarin een pad naar een compromis werd uitgestippeld, waarbij Ankara opriep tot verdere antiterrorismegaranties. In een gesprek met CNBC in februari zei de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Tobias Billström, dat zijn land zijn deel had gedaan om de overeenkomst na te komen.

Zweden Het NAVO-lidmaatschap komt eraan, zegt de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken

“Dit is slechts een kwestie van tijd”, zei hij over zijn toetreding tot de alliantie, eraan toevoegend dat hij verwacht dat zijn land in juli volwaardig lid zal zijn.

De voormalige Finse premier Alexander Stubb bagatelliseerde de zorgen over het achterblijven van Zweden.

“Zowel Finland als Zweden zullen uiterlijk op de top in juli NAVO-lid worden. De situatie is stabiel. We zijn al de facto lid”, zei hij op Twitter.

Dit is een breaking news-verhaal, kom later terug voor meer informatie.