FINANCIEEL.com

Er zou een einde kunnen komen aan 10 jaar rally van de huizenprijzen in de VS, zegt Robert Shiller

Er zou een einde kunnen komen aan 10 jaar rally van de huizenprijzen in de VS, zegt Robert Shiller

“De angst voor rentestijgingen heeft het denken van mensen beïnvloed – het zijn niet alleen de huiseigenaren, het zijn nieuwe kopers die wilden instappen voordat de rentetarieven nog verder omhoog gingen”, zegt Robert Shiller, hoogleraar economie aan de Yale University.

Bloomberg | Bloomberg |

Een tien jaar durende rally van de Amerikaanse huizenprijzen zou eindelijk tot een einde kunnen komen zodra de Federal Reserve stopt met haar cyclus van renteverhogingen, zei Robert Shiller, professor economie aan de Yale University.

Volgens de S&P Case-Shiller US National Home Price Index zijn de huizenprijzen sinds 2012 gestaag gestegen.

“De angst voor rentestijgingen heeft het denken van mensen beïnvloed – het zijn niet alleen de huiseigenaren, het zijn nieuwe kopers die wilden instappen voordat de rentetarieven nog verder omhoog gingen”, zei Shiller.

“Ze wilden meedoen. Dus dat is een positieve invloed op de markt geweest. Maar het loopt ten einde,” voegde hij eraan toe.

Shiller merkte op dat de index “ongebruikelijk gedrag” in de afgelopen zes maanden weerspiegelde, en zei dat de prijzen “in orde leken te zijn en daarna begonnen te stijgen”.

Robert Shiller zegt dat er mogelijk een einde komt aan meer dan een decennium van gestage stijgingen van de huizenprijzen in de VS

Volgens gegevens van een andere benchmark, de Black Knight Home Price Index, bereikten de huizenprijzen in de VS in mei een recordhoogte en stegen ze vanaf april nationaal met 0,7% tegen een voor seizoen gecorrigeerd tarief.

“Ik denk … mensen weten niet wat ze moeten denken van ‘wat gaat de Fed doen?’ situatie’, zei Shiller.

De Fed gaf tijdens haar vergadering in juni aan dat verdere verkrapping waarschijnlijk is, maar in een langzamer tempo dan de renteverhogingen die het monetaire beleid sinds begin 2022 kenmerkten.

“Sinds een paar jaar geleden hebben we een dramatische stijging van de rentetarieven gezien. En ik denk dat er een gevoel is dat dat genoeg is”, zei de professor, eraan toevoegend dat een zachte landing een mogelijkheid is, hoewel het onwaarschijnlijk is dat het een “perfecte” landing is.

Shiller voegde er echter aan toe dat hij “niet in paniek raakt”, door te zeggen dat een deel van de recente stijging van de huizenprijzen “slechts seizoensgebonden” is, waarbij hij opmerkt dat de prijzen doorgaans in de zomer stijgen.

De Fed komt woensdag bijeen. Door Reuters gepolste economen voorspelden een renteverhoging van 25 basispunten.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert