Equinor sluit een enorm contract voor hernieuwbare energie in de VS af

Kantoren van energiebedrijf Equinor gefotografeerd in Noorwegen op 6 februari 2019.

Odin Jaeger | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

Het Noorse Equinor heeft een groot contract binnengehaald voor de levering van hernieuwbare energie aan de staat New York vanuit twee enorme offshore windmolenparken in wateren voor de oostkust.

In een aankondiging woensdag zei het bedrijf dat het de “grootste ooit” offshore windovereenkomst was die in de VS was toegekend – en ook “een van de grootste aankopen van hernieuwbare energie in de VS tot nu toe.”

Volgens de voorwaarden van de deal zullen Equinor en zijn partner BP New York voorzien van hernieuwbare energie uit de projecten Empire Wind 2 en Beacon Wind 1.

De twee bedrijven zullen ook samenwerken met New York om de South Brooklyn Marine Terminal en Port of Albany te ontwikkelen tot wat Equinor omschreef als “grootschalige industriële installaties voor offshore windenergie”.

Vorig jaar stemde BP ermee in om een ​​belang van 50% te nemen in de Empire Wind- en Beacon Wind-projecten van Equinor, in een overeenkomst die begin 2021 wordt afgerond.

De Empire Wind 2 en Beacon Wind 1-ontwikkelingen hebben een capaciteit van respectievelijk 1.260 en 1.230 megawatt (MW). Het woensdag aangekondigde contract vormt een aanvulling op een andere overeenkomst voor energie van het 816 MW Empire Wind 1-project. Capaciteit verwijst naar de maximale hoeveelheid die installaties kunnen produceren, niet wat ze momenteel genereren.

Als ze volledig klaar zijn, zegt Equinor dat de algemene Empire Wind- en Beacon Wind-projecten elk meer dan een miljoen huizen van stroom kunnen voorzien.

In een verklaring omschreef Equinor’s CEO Anders Opedal de oostkust van de Verenigde Staten als “een van de meest aantrekkelijke groeimarkten voor offshore wind ter wereld”.

Hoewel het potentieel heeft, zijn de VS nog ver verwijderd van het evenaren van andere delen van de wereld als het gaat om schaal.

Het eerste offshore windpark van het land – het 30 MW, vijf-turbine Block Island Windpark, dat wordt geëxploiteerd door het Deense bedrijf Orsted – begon pas eind 2016 met commerciële activiteiten.

Ter vergelijking: Europa herbergt een aantal enorme offshore windprojecten. Afgelopen november kondigde Orsted aan dat de 752 MW Borssele 1 & 2 offshore-installatie volledig operationeel was en beweerde dat deze voldoende elektriciteit zou kunnen leveren om 1 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

In plannen die eind vorig jaar werden opgesteld, zei de Europese Unie dat ze wilde dat haar offshore windcapaciteit tegen het midden van de eeuw 300 gigawatt zou bereiken.

Hoewel zowel Equinor als BP proberen meer duurzame energieprojecten te ontwikkelen, blijven ze belangrijke spelers in de olie- en gassector.

Plaats een reactie