FINANCIEEL.com

Elon Musk’s SpaceX bijna $ 150 miljard gewaardeerd na aandelenverkoop

Elon Musk’s SpaceX bijna $ 150 miljard gewaardeerd na aandelenverkoop

Een Starship-prototype staat op 16 maart 2022 op het lanceerplatform van het bedrijf in Boca Chica, Texas.

SpaceX

De waardering van Elon Musk’s SpaceX bereikte bijna $ 150 miljard na een aandelenverkoop door bestaande investeerders die deze week werd aangekondigd, heeft CNBC vernomen.

SpaceX heeft een overeenkomst met nieuwe en bestaande investeerders om tot $ 750 miljoen aan aandelen van insiders te verkopen voor $ 81 per aandeel, volgens een kopie van het aankoopbod van CFO Bret Johnsen op donderdag, dat CNBC heeft verkregen.

Het bedrijf heeft op dit moment geen nieuwe kapitaalverhoging aangekondigd, aangezien het aankoopbod een secundaire verkoop van bestaande aandelen vertegenwoordigt. Musk zei in april dat het bedrijf “niet verwacht dat het geld moet inzamelen” om de programma’s voor Starship, Starlink en andere initiatieven verder te versterken. SpaceX voert deze secundaire rondes doorgaans ongeveer twee keer per jaar uit om werknemers en andere aandeelhouders van het bedrijf de kans te geven aandelen te verkopen.

De nieuwe aandelenkoers vertegenwoordigt een stijging van ongeveer 5% ten opzichte van de vorige secundaire verkoop voor $ 77 per stuk, bij een waardering van ongeveer $ 140 miljard. SpaceX reageerde niet op een verzoek van CNBC om commentaar op het koopaanbod.

Bloomberg en The Wall Street Journal berichtten eerder over het plan van het bedrijf om aandelen te verkopen.

Meld u hier aan om wekelijkse edities van CNBC’s Investing in Space-nieuwsbrief te ontvangen.

SpaceX blijft gerangschikt als een van de meest waardevolle particuliere bedrijven ter wereld en classificeert het als een “centicorn” of “hectocorn” – een eenhoorn van $ 1 miljard, 100 keer meer.

Het bedrijf heeft een bijna-monopolie op de Amerikaanse satellietlanceringsmarkt verworven, dankzij zijn werkpaard Falcon-raketten en de strijd van rivalen om operationele raketten in de strijd te werpen om te kunnen concurreren. Vorige maand landde SpaceX voor de 200ste keer een orbitale raketbooster en is dit jaar tot nu toe 47 keer gelanceerd, waarmee het bedrijf elke vier dagen een zinderend gemiddelde van een lancering haalt.

Het bedrijf van Musk heeft tot nu toe bijna 5.000 van zijn Starlink-internetsatellieten gelanceerd. De dienst is in minder dan drie jaar na zijn debuut uitgegroeid tot meer dan 1,5 miljoen abonnees. SpaceX voorspelde ook dat “Starlink geld zal verdienen” in 2023, nadat het vorig jaar een positieve cashflow had behaald. Het won vorige maand een Pentagon-contract om Starlink-service in Oekraïne te leveren, voor een niet nader genoemd bedrag.

Waarom Starship onmisbaar is voor de toekomst van SpaceX

SpaceX blijft veel geld uitgeven aan de ontwikkeling van zijn volgende generatie Starship-raket. Musk verwacht dat het bedrijf dit jaar ongeveer $ 2 miljard zal uitgeven aan de ontwikkeling van het voertuig. De eerste Starship-vlucht kwam van het lanceerplatform en bereikte verschillende mijlpalen, maar kende ook meerdere problemen. SpaceX bereidt zich voor op een tweede lancering in de komende maanden, maar wacht op goedkeuring van de Federal Aviation Administration om dit te doen. De FAA vecht ook een milieurechtszaak aan over hoe zij het Starship van SpaceX reguleert.

Maar SpaceX zwijgt over de mogelijke beursgang van zijn Starlink-activiteiten. President Gwynne Shotwell zei eerder dit jaar dat er “geen update” is. Vorig jaar meldde CNBC dat Musk werknemers had verteld dat het bedrijf Starlink waarschijnlijk pas in 2025 of later naar de beurs zal brengen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert