FINANCIEEL.com

Elon Musk zegt dat Twitter-cashflow negatief blijft met ‘zware schulden’

Elon Musk zegt dat Twitter-cashflow negatief blijft met ‘zware schulden’

SpaceX, Twitter en elektrische autofabrikant Tesla CEO Elon Musk kijkt toe terwijl hij spreekt tijdens zijn bezoek aan de Vivatech technologie startups en innovatiebeurs in het expositiecentrum Porte de Versailles in Parijs, op 16 juni 2023. (Foto door Alain JOCARD / AFP ) (Photo by ALAIN JOCARD/AFP via Getty Images)

Alain Jocard | Afp |

Tesla en Elon Musk, CEO van SpaceX, die ook CTO en uitvoerend voorzitter van Twitter is, zei zaterdagochtend vroeg dat de cashflow negatief blijft bij het socialemediabedrijf vanwege een daling van de advertentie-inkomsten met bijna 50% in combinatie met “zware schulden”.

“We moeten een positieve cashflow bereiken voordat we de luxe hebben van iets anders”, schreef Musk in reactie op een tweet.

Musk nam Twitter in oktober vorig jaar over in een deal ter waarde van ongeveer $ 44 miljard, inclusief ongeveer $ 13 miljard aan schulden. Hij verkocht voor miljarden dollars aan zijn Tesla-aandelen, gedeeltelijk om die deal te financieren.

In januari hadden honderden adverteerders hun advertentie-uitgaven op Twitter verlaagd of stopgezet als reactie op het feit dat Musk forse personeelsinkrimpingen bij het bedrijf doorvoerde en wijzigingen aan het platform doorvoerde, met name het herstellen van eerder verbannen accounts en het wijzigen van de benadering van inhoudsmoderatie.

In april vertelde Musk aan een BBC-verslaggever dat “bijna alle” adverteerders weer advertenties op Twitter waren gaan kopen. Hij beweerde destijds ook dat het bedrijf “ongeveer break-even” was en naar verwachting in het volgende kwartaal een positieve cashflow zou krijgen.

Zijn verklaring over de cashflowproblemen van Twitter vandaag komt iets meer dan een maand nadat Linda Yaccarino, die eerder wereldwijde advertenties voor van Comcast NBCUniversal nam de rol van CEO van Twitter op zich. NBCUniversal is het moederbedrijf van CNBC.

De aanstelling van Yaccarino wekte de hoop bij insiders in de media-industrie dat Twitter onmiddellijke uitdagingen voor zijn advertentieactiviteiten zou aanpakken.

De afgelopen dagen begon Twitter een deel van zijn advertentie-inkomsten uit te delen om contentmakers op zijn platform te selecteren. Musks opmerkingen werden gemaakt als reactie op volgers die wilden weten waarom dat programma voor het delen van inkomsten zo beperkt was.

Een aantal veel gevolgde accounts op Twitter postte dat ze ontzet waren dat ze nog niet in aanmerking kwamen om inkomsten uit het programma te verdienen. Zoals The Verge eerder meldde, was het programma voor het delen van inkomsten alleen beschikbaar voor gebruikers die betaalden voor een door Twitter Blue geverifieerd abonnement, en de betaalde bedragen werden “aangestuurd door advertenties die in de antwoorden op tweets werden geplaatst”.

Influencer Andrew Tate – die online vrouwonvriendelijke opvattingen aanhangt en terechtstaat op beschuldiging van verkrachting, mensenhandel en het vormen van een criminele bende om vrouwen in Roemenië seksueel uit te buiten – postte dat Twitter hem meer dan $20.000 betaalde. Tate heeft de aanklagers aangeklaagd die deze beschuldigingen hebben ingediend.

Verschillende rechtse influencers postten ook over het ontvangen van Twitter-betalingen, samen met fans en promotors van Tesla-aandelen en -producten, waaronder Omar Qazi (die het handvat “@WholeMarsBlog” op Twitter gebruikt) en Sawyer Merritt, die elk postten over het opleveren van meer dan $ 5.000 .

Mainstream-influencers die details over hun Twitter-inkomsten deelden, waren onder meer Brian en Ed Krassenstein, Mr. Beast en het account @interneth0f (wat staat voor Internet Hall of Fame). De Internet Hall of Fame plaatst screenshots van populaire berichten van andere mensen op sociale media en verspreidt deze opnieuw.

Het is niet duidelijk hoeveel Twitter makers in totaal heeft betaald in deze eerste betalingsronde. Twitter stuurde zaterdag een automatisch antwoord met een grof symbool als reactie op het verzoek van CNBC om commentaar. Het moederbedrijf van Twitter, X Corp., wordt geconfronteerd met talloze rechtszaken van voormalige werknemers en verkopers wegens niet-betaling van rekeningen en ontslagvergoedingen.

Bekijk het volledige interview van CNBC met Michael Wolf

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert