FINANCIEEL.com

Elon Musk riskeert meer schade aan Twitter-bedrijf na naamswijziging naar X

Elon Musk riskeert meer schade aan Twitter-bedrijf na naamswijziging naar X

Elon Musk is al lang gecharmeerd van de letter X.

Nu vermoordt hij het Twitter-merk en de iconische blauwe vogel ten gunste van X als onderdeel van een poging om zijn overname van $ 44 miljard om te zetten in iets dat echt van hem is.

gerelateerd beleggingsnieuws

Het succes van de 'Barbenheimer'-kassa kan een reeks aandelen helpen, zeggen analisten.  Hier zijn er een aantal

CNBC Pro

Musks visie voor X lijkt op het Chinese WeChat, een super-app die mensen kunnen gebruiken voor entertainment en het online kopen van goederen en diensten, naast het posten van updates en het sturen van berichten naar hun vrienden. Maar de rebrand komt na maanden van grillig gedrag van ’s werelds rijkste persoon die gebruikers uitschakelde en adverteerders wegduwde, waardoor Twitter in een moeilijke financiële positie verkeerde en steeds kwetsbaarder werd voor concurrentie.

Het doden van een iconisch internetmerk is “extreem riskant” in een tijd waarin rivaliserende apps zoals de nieuwe Instagram Threads en kleinere parvenu’s zoals Bluesky gebruikers lokken, zei Mike Proulx, een analist bij Forrester.

Musk heeft “in zijn eentje gedurende vijftien jaar een merknaam weggevaagd die zijn plaats in ons culturele lexicon heeft veroverd”, zei Proulx in een e-mail.

Een woordvoerder van het bedrijf heeft geen commentaar gegeven op dit verhaal.

Het is niet geheel een verrassende zet. Musk had de bedrijfsnaam van Twitter al omgezet in X Corp, dat zelf een dochteronderneming is van X Holding Corp, zoals onthuld in een rechtszaak in april. Musk zei afgelopen oktober, net voordat hij Twitter kocht, dat hij de deal van $ 44 miljard zag als “een versnelling in het creëren van X, de alles-app.”

De letter X komt prominent voor in de naam van Musk’s raketbedrijf SpaceX. En meer dan twee decennia geleden was X.com de naam van het betalingsbedrijf van Musk dat uiteindelijk PayPal werd door een fusie met een toenmalige rivaal.

Naamsveranderingen zijn vrij gewoon geworden bij legendarische webbedrijven. Facebook werd Meta eind 2021, en Google adopteerde de Alfabet bijnaam zes jaar eerder. In die gevallen behielden de nieuw genoemde moederbedrijven echter de branding van hun kerndiensten, zodat Facebook-gebruikers en Google-zoekopdrachten ongestoord hun ding konden blijven doen.

Musk lijkt erop te gokken dat hij Twitter helemaal kan afschaffen. In het weekend introduceerde hij het nieuwe X-logo en zei in een tweet dat “we binnenkort afscheid zullen nemen van het twittermerk en geleidelijk aan alle vogels.”

Linda Yaccarino, die Musk in mei aannam als CEO, zei maandag in een e-mail aan werknemers dat het bedrijf “onze hele gemeenschap zal blijven verrassen met nieuwe ervaringen op het gebied van audio, video, messaging, betalingen, bankieren – en een wereldwijde marktplaats zal creëren voor ideeën, goederen, diensten en kansen.”

Het slagen in die missie is makkelijker gezegd dan gedaan.

Musks wens om van X een super-app te maken, vereist “tijd, geld en mensen”, die Twitter “niet langer heeft”, zei Proulx. Eerder deze maand zei Musk dat Twitter een daling van 50% in advertentie-inkomsten heeft geleden en dat het “een positieve cashflow moet bereiken voordat we de luxe van iets anders hebben”.

Sommige adverteerders begonnen zich zorgen te maken over het promoten van hun producten op Twitter vanwege berichten over een toename van aanzetten tot haat en racistische en aanstootgevende opmerkingen op het platform, zoals gedocumenteerd door meerdere burgerrechtengroepen en onderzoekers.

Musk heeft geprobeerd enige terugval in advertenties te compenseren met een premium abonnementsservice. Maar voor $ 8 per maand zou het bedrijf tientallen miljoenen abonnees nodig hebben om de verliezen goed te maken.

De adverteerders die op het platform blijven, moeten nu een nieuw jargon gebruiken. Mensen en bedrijven over de hele wereld kennen Twitter-berichten als tweets. Net als Kleenex was Twitter in staat een herkenbaar merk te ontwikkelen dat meteen bekend was bij de consument, een prestatie die elk marketingteam van een bedrijf zou vieren.

Ralph Schackart, een analist bij William Blair, vertelde vorige week aan CNBC dat zijn team van analisten “niets oppikte” van adverteerders die ze ondervroegen als onderdeel van een recent onderzoek naar de digitale advertentiemarkt om aan te geven dat deze bedrijven hun uitgaven op Twitter hadden verhoogd. Ondertussen zijn er volgens de William Blair-enquête tekenen dat de algehele digitale advertentiemarkt zou kunnen verbeteren.

Insider Intelligence-analist Jasmine Enberg zei in een verklaring per e-mail dat de naamswijziging “een sombere dag markeert voor veel Twitter-gebruikers en adverteerders” en een “duidelijk signaal is dat de Twitter van de afgelopen 17 jaar voorbij is en niet meer terugkomt”.

“De rebranding van Twitter herinnert ons eraan dat Elon Musk, en niet Threads of een andere app, de meest waarschijnlijke ‘Twitter-killer’ is en altijd is geweest”, schreef Enberg.

HORLOGE: Elon Musk zou niet zijn wie hij is zonder ‘demon mode’ en zijn gedrevenheid.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert