FINANCIEEL.com

Elon Musk plant Tesla, Twitter-samenwerkingen met xAI

Elon Musk plant Tesla, Twitter-samenwerkingen met xAI

Elon Musk, CEO van Tesla, zei vrijdag dat hij van plan is om zijn nieuwste onderneming, de kunstmatige intelligentie-startup xAI, samen te laten werken met de autofabrikant, zowel op het “siliciumfront” als op het “AI-softwarefront”.

Musk zei tijdens de live audiosessie van vrijdag op Twitter Spaces ook dat xAI Twitter-gegevens zal gebruiken voor het trainen van de “maximaal nieuwsgierige” kunstmatige-intelligentiesystemen en -producten die hij daar hoopt te bouwen. Musk heeft niet gespecificeerd of en hoeveel Twitter xAI of zijn andere bedrijven in rekening zal brengen voor zijn gegevens.

Toen Musk in oktober 2022 een buy-out van de sociale media-onderneming leidde, nam Twitter $ 13 miljard aan nieuwe schulden aan. Het bedrijf heeft moeite om zijn abonnementsinkomsten te benutten en is aangeklaagd door ex-werknemers en verkopers wegens niet-betaling voor voltooid werk of ontslag.

Verschillende van de andere bedrijven waar Musk CEO is, waaronder Tesla, SpaceX en The Boring Co., doen al jaren zaken met elkaar. Sommige van hun transacties zijn bekendgemaakt in de financiële documenten van Tesla bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Vrijdag beweerde Musk, zonder bewijs te noemen, dat “elke AI-organisatie op aarde” de gegevens van Twitter had gebruikt voor training, “in alle gevallen illegaal”. Het was niet duidelijk welke wetten zouden zijn overtreden door het schrapen van gegevens door anderen. Eerder deze maand klaagde Twitter vier onbekende partijen aan voor dataschrapen in Texas.

Twitter heeft de afgelopen weken snelheidslimieten ingevoerd op het socialemediaplatform omdat, zo beweerde Musk, het “als een gek werd geschraapt”. Hij zei: “We hadden meerdere entiteiten die elke tweet die ooit was gemaakt, schrapten en probeerden dit te doen in ongeveer een tijdsbestek van dagen. Dus dit bracht het systeem op de knieën. Dus moesten we actie ondernemen.” Hij verontschuldigde zich voor het ongemak van de tariefbeperking.

In het licht van het wijdverbreide gebruik van Twitter-gegevens door AI-softwareontwikkelaars, zei Musk: “Ik denk dat we de openbare tweets – uiteraard niet iets privés – ook zullen gebruiken voor training, net zoals eigenlijk iedereen dat heeft gedaan.”

De dataset van Twitter roept op tot “teksttraining” en “beeld- en videotraining”, zei Musk. Hij specificeerde echter dat AI-systemen meer nodig hebben dan door mensen gecreëerde gegevens en hij hoopte dat xAI in de voetsporen zou kunnen treden van Alfabet-eigendom van DeepMind’s Alpha Zero, een computerprogramma dat een meesterlijk spelniveau bereikte in drie games, schaken, shogi en go, na training door deze games tegen zichzelf te spelen.

Een fan en promotor van Tesla, Omar Qazi (bekend als Whole Mars Catalog op Twitter) stelde Musk een paar vragen over hoe hij van plan is om xAI met Tesla te laten samenwerken tijdens het Spaces-evenement. Hij vroeg onder meer of xAI mogelijk door Nvidia of Tesla gemaakt silicium zou gebruiken voor gegevensverwerking.

Musk zei: “Dat is een soort Tesla-vraag. Tesla bouwt silicium op maat. Ik zou niets noemen dat Tesla een ‘GPU’ produceert, hoewel je het kunt typeren in GPU-equivalenten.” Vervolgens sprak hij over Tesla’s hardware in het voertuig, waarmee de geavanceerde rijhulpsystemen van het bedrijf in zijn auto’s kunnen werken. De systemen worden in de VS op de markt gebracht als Autopilot en Full Self Driving.

Tesla belooft fans al jaren een robotaxi, ofwel een zelfrijdend voertuig. Destijds zei Musk dat een cross-country demo met een Tesla-auto mogelijk zou zijn zonder enige menselijke tussenkomst tegen het einde van 2017. In 2019 haalde Tesla miljarden dollars op met de belofte van een miljoen robotaxi-ready Tesla-voertuigen op de weg in een jaar. Tot nu toe kan geen van Tesla’s voertuigen rijden zonder een menselijke bestuurder die op elk moment klaar staat om te sturen of te remmen.

Musk zei vrijdag op Twitter Spaces dat Tesla’s hardware 4, die nu wordt verzonden, “drie tot vijf keer beter in staat is dan hardware 3”, en beloofde dat “hardware 5″ over een paar jaar zou verschijnen en ” vier of vijf keer capabeler dan de huidige versie.

De CEO besprak ook Dojo, een supercomputer die Tesla aan het ontwikkelen is voor AI machine learning en computer vision trainingsdoeleinden. Tesla gebruikt videoclips en gegevens van de voertuigen van zijn klanten om bestaande software te verbeteren of nieuwe functies te ontwikkelen.

Musk zei dat het uiteindelijke AI-taalmodel dat xAI vermoedelijk zal ontwikkelen, niet “politiek correct” zal zijn. De CEO, die herhaaldelijk “woke” of progressieve waarden heeft aangevallen, zei: “Ik denk dat onze AI antwoorden kan geven die mensen misschien controversieel vinden, ook al zijn ze eigenlijk waar.”

Musk zei ook dat xAI technologie zal moeten ontwikkelen die “de fysieke wereld begrijpt en niet alleen internet”, en hij denkt dat de rijgegevens van Tesla daarbij zullen helpen.

Tesla toonde op zijn AI-dag in september 2022 een ontwerp voor een mensachtige robot genaamd Optimus. Tesla-managers zullen naar verwachting komende woensdag updates delen over een inkomensgesprek.

Jonathan Vanian van CNBC droeg bij aan de rapportage.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert