Elon Musk plaatste de meme van 28 jaar oud opnieuw en werd als NFT verkocht voor $ 20.000

By Jernst van Waal

Het is geen geheim dat miljardair Elon Musk dol is op memes. Hij plaatst ze regelmatig opnieuw op Twitter, waar hij 61 miljoen volgers heeft.

Hoewel sommigen een hekel hebben aan zijn herposten, omdat hij vaak verzuimt de oorspronkelijke meme-makers te bedanken, hebben anderen geprofiteerd van Musk’s praktijk, waaronder de zelfverklaarde ‘hobbykunstenaar’ Eva Beylin.

Beylin was opgetogen toen Musk opnieuw gepost haar meme op woensdag. “De ultieme prijs van memeologie is dat de ultieme memeheer je meme gebruikt”, vertelt Beylin, 28, aan CNBC Make It.

Hoewel Musk haar geen enkele attributie heeft gegeven: “Ik ben dolgelukkig”, zegt ze, eraan toevoegend dat ze een grote fan van Musk is.

Beylin’s meme, die ze noemde “Love in The Time of Web3”, toont een cartoonpaar dat de prijzen van bitcoin en ether bewondert, die respectievelijk $ 69.000 en $ 4.200 zijn in de meme. Hoewel de prijs van bitcoin de $ 69.000 niet heeft bereikt, zijn de cijfers een duidelijke knipoog naar de meme-cultuur.

Als directeur van The Graph Foundation, dat het blockchain-gegevensprotocol The Graph ondersteunt, is Beylin gepassioneerd door Web3, de gedecentraliseerde iteratie van internet die op blockchain gebaseerde toepassingen zoals NFT’s mogelijk maakt.

“Love in The Time of Web3” kreeg veel aandacht na de tweet van Musk. Die avond vermeldde Beylin het als een NFT, of niet-vervangbaar token, op marktplaats Zora, en twee dagen later verkocht het voor vijf verpakte ether, wat ongeveer $ 19.800 is tegen de huidige prijs, aan een anonieme koper.

“Het is surrealistisch”, zegt Beylin.

Hoewel het Beylin’s idee was om de meme te maken, ontwierp ze niet de afbeelding van het cartoonpaar of bewerkte ze de prijzen van bitcoin en ether.

Beylin werd geïnspireerd om de meme erna te maken een bericht zien door een andere Twitter-gebruiker die de cryptocurrency-prijzen heeft bewerkt en als een grap heeft getweet.

Om de gebruiker te compenseren, die bekend staat als @shegenerates, Beylin gaf haar 20% van de opbrengst van de NFT-verkoop. Shegenerates vond het prima dat Beylin haar bewerking gebruikte, vertelt ze aan CNBC Make It.

“Persoonlijk heb ik [Musk] geblokkeerd op Twitter, dus ik zag het pas na Eva [Beylin] gepost dat hij het deelde. Ik wou dat ik al die likes zelf had, want ik kan me alleen maar voorstellen hoeveel serotonine mijn hersenen zouden maken met al die aandacht, maar memes zijn zonder toestemming, dus het is gewoon cool om dingen te zien die ik deelde, “zegt Shegenerates.

Beylin kent de maker van de afbeelding van het tekenfilmpaar niet. En vanwege het juridische grijze gebied waarin NFT’s bestaan, is het niet duidelijk of het gebruik van deze afbeelding inbreuk maakt op mogelijke auteursrechtwetten.

Met haar korting op de verkoop is Beylin van plan om te herinvesteren in andere artiesten door hun NFT’s te kopen.

“Als hobbykunstenaar zou ik nooit in kunst kunnen herinvesteren of mijn kunst laten betalen [without NFTs]. Dus mijn ding is altijd geweest om terug te investeren in NFT’s”, zegt ze.

De koper van “Love in The Time of Web3” heeft de meme al opnieuw aangeboden voor 69,42 verpakte ether, of ongeveer $ 275.000. Hoewel het lager is dan de vraagprijs van de koper, bood een bieder al 6,94 verpakte ether, of ongeveer $ 27.500, voor de meme.

Als het wordt doorverkocht, verdient Beylin 15% royalty’s, zegt ze.

Meld u nu aan: Word slimmer over uw geld en carrière met onze wekelijkse nieuwsbrief

Mis niet: Deze 12-jarige programmeur hielp bij het ontwikkelen van een NFT-collectie die in 3 weken meer dan $ 5 miljoen opbracht