Elon Musk kan niet zomaar weglopen van Twitter-deal door $ 1 miljard te betalen

By Jernst van Waal

Het plan van Musk om Twitter te kopen heeft beleidsmakers over de hele wereld ongerust gemaakt.

Joe Schipper | Reuters

Elon Musk kan niet zomaar weglopen van zijn deal om Twitter over te nemen door een afgesproken break-up fee van $ 1 miljard te betalen. Het is niet zo simpel.

Musk twitterde vrijdag dat hij heeft besloten zijn overname van Twitter “on hold” te zetten, omdat hij onderzoekt of het aantal nep-/spamaccounts op Twitter eigenlijk slechts 5% is, zoals het bedrijf al lang beweert.

Hij volgde die tweet met een andere die herhaalde dat hij nog steeds toegewijd is aan de overname.

Maar hij riskeert een rechtszaak van Twitter wegens contractbreuk die de rijkste persoon ter wereld vele miljarden dollars kan kosten.

Meer dan een break-up fee

Musk en Twitter kwamen een zogenaamde omgekeerde beëindigingsvergoeding van $ 1 miljard overeen toen de twee partijen vorige maand een deal bereikten. Toch is de opzegvergoeding geen optiebetaling waarmee Musk zonder gevolgen kan worden vrijgelaten.

Een omgekeerde ontbindingsvergoeding die door een koper aan een doelwit wordt betaald, is van toepassing wanneer er een externe reden is waarom een ​​deal niet kan worden gesloten, zoals regelgevende bemiddeling of financieringsproblemen door derden. Een koper kan ook lopen als er sprake is van fraude, ervan uitgaande dat de ontdekking van onjuiste informatie een zogenaamd ‘materieel nadelig effect’ heeft. Een marktdip, zoals de huidige uitverkoop die ervoor heeft gezorgd dat Twitter meer dan $ 9 miljard aan marktkapitalisatie heeft verloren, zou volgens een senior M&A niet als een geldige reden voor Musk gelden om te stoppen – break-up fee of geen break-up fee – advocaat bekend met de zaak.

Als Musk zou afzien van een bod, simpelweg omdat hij vond dat hij te veel betaalde, zou Twitter hem kunnen aanklagen voor miljarden schadevergoeding naast het innen van de vergoeding van $ 1 miljard, zei de advocaat. Dit is al eerder gebeurd, zoals toen Tiffany het Franse luxegoederenconglomeraat LVMH in 2020 aanklaagde omdat het probeerde zich terug te trekken uit de overeengekomen deal. Die rechtszaak werd beslecht toen Tiffany ermee instemde de verkoopprijs te verlagen van $ 16,2 miljard naar ongeveer $ 15,8 miljard.

Musk en investeerders willen misschien een betere deal

Musk’s redenering om een ​​transactie in de wacht te zetten, kan vergelijkbaar zijn: hij wil misschien dat Twitter de verkoopprijs verlaagt. Twitter-aandelen daalden vrijdag met meer dan 8% en zijn ongeveer 23% lager dan Musk’s overeengekomen aankoopprijs van $ 54,20 per aandeel. Een deel van de dip houdt verband met een algemene inzinking van technologieaandelen deze maand. De Nasdaq is nog eens 11% gedaald sinds de markt op 25 april sloot, de dag dat Twitter het bod van Musk accepteerde.

“Dit is waarschijnlijk een onderhandelingstactiek namens Elon”, zei Toni Sacconaghi, senior onderzoeksanalist bij Bernstein, vrijdag op CNBC’s “Squawk Box”. “De markt is sterk gedaald. Hij gebruikt waarschijnlijk de gedaante van echte actieve gebruikers als onderhandelingstruc.”

Musk kan enige druk of verplichting voelen jegens andere potentiële investeerders in Twitter om de prijs te verlagen, zelfs als ’s werelds rijkste persoon prijsonafhankelijk is.

Musk is in gesprek met externe investeerders voor zowel aandelen als preferente financiering om zijn persoonlijke belang in Twitter te verminderen. Als hij een lagere prijs voor het socialemediabedrijf kan krijgen, kan het rendement hoger zijn voor externe investeerders als en wanneer Twitter terugkeert naar openbaar eigendom of wordt doorverkocht.

Waarom hij nog steeds kon proberen om op borgtocht vrij te komen?

Hoewel hij zei dat hij vastbesloten bleef om Twitter te kopen, zou Musk in de verleiding kunnen komen om de handdoek in de ring te gooien, gezien de verliezen die hij op papier lijdt met betrekking tot zijn eigendom in Tesla. De aandelen van Tesla zijn de afgelopen maand met ongeveer 24% gedaald.

Als Musk van mening is dat zijn Tesla-verliezen verband houden met zijn Twitter-acquisitie en groot genoeg zijn om zowel de beëindigingsvergoeding van $ 1 miljard als eventuele extra schadevergoedingen die hem voor de rechtbank in rekening zouden worden gebracht als hij verliest, te compenseren, zou hij kunnen besluiten dat weglopen logisch is.

Maar hij zou ook te maken krijgen met de reputatieschade die gepaard gaat met het verbreken van een deal. Het is onduidelijk dat een toekomstig bedrijf het risico zou lopen om met dat trackrecord aan Musk te verkopen.

Musk was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Twitter moet mogelijk opnieuw onderhandelen

Net zoals Tiffany en LVMH zich uiteindelijk vestigden, heeft Twitter misschien niet veel goede opties buiten opnieuw onderhandelen met Musk. Het bedrijf zou waarschijnlijk een dure, langdurige rechtszaak willen vermijden. Werknemers kunnen vluchten omdat het bedrijf geen duidelijk toekomstplan heeft. Twitter snijdt al in de kosten. Donderdag ontsloeg het twee leidinggevenden en zei het de aanwerving in de wacht te zetten.

Toen Twitter ermee instemde zichzelf voor $ 54,20 aan Musk te verkopen, nam het bestuur niet de moeite om een ​​hogere prijs te eisen, deels omdat er geen andere geïnteresseerde kopers waren voor die prijs. De raad van bestuur van Twitter kwam tot de conclusie dat het niet waarschijnlijk was dat snel weer op hogere niveaus zou worden gehandeld, gezien de waarderingsdaling van vergelijkbare aandelen als Facebook en Snap dit jaar.

Het beste resultaat van Twitter zou kunnen zijn om een ​​lager bod van Musk te accepteren.

Een woordvoerder van Twitter was niet direct bereikbaar voor commentaar.

BEKIJK: Elon Musk zegt dat hij “nog steeds toegewijd is” aan Twitter-acquisitie