Egyptische miljardair Naguib Sawiris zegt dat kwart van portefeuille goud moet zijn

By Jernst van Waal

Goud is een goede investering in een tijd waarin de wereld zich zorgen maakt over inflatie, vertelde de Egyptische miljardair Naguib Sawiris aan CNBC.

Het edelmetaal wordt vaak aangeprezen als een afdekking tegen stijgende prijzen en een veilige haven die ongeveer 5% tot 10% van de portefeuille van een belegger zou moeten uitmaken.

Maar de oude goudbelegger Sawiris raadt aan om veel meer aan goud toe te wijzen.

“Ik zeg 20% ​​tot 30%. Vroeger zat ik op 50%”, vertelde de voorzitter en CEO van Orascom Investment Holding dinsdag aan CNBC’s “Capital Connection”. “Het is iets dat fundamenteel is. Het is er altijd geweest.”

Hij heeft zelfs een goudmijnfonds van 1,4 miljard dollar opgezet, dat vorige maand werd gelanceerd. De verhuizing was “persoonlijk gemotiveerd”, omdat een aanzienlijk deel van zijn vermogen in goud is, zei hij.

Goud als bescherming

Goud kan fungeren als een buffer voor risico’s in de markt, suggereerde Sawiris.

“Laten we zeggen dat de inflatie binnenkomt en er is een crash op de aandelenmarkt om welke reden dan ook, weet je, dan zul je heel blij zijn dat… je een positie in goud hebt,” zei hij.

Op de vraag of hij verwacht dat de aandelenmarkt zal dalen, zei hij dat de prijzen al “zeer lange tijd” hoog zijn en op een bepaald moment “onvermijdelijk” zullen dalen.

Ik wil ’s nachts gaan slapen, niet beïnvloed door een beurscrash of een pandemie.

Naguib Sawiris

CEO van Orascom Investment Holding, CEO

Bovendien zijn er veel onzekerheden, zoals politieke instabiliteit en de “nooit eindigende saga” van de Covid-19-pandemie, zei Sawiris.

“Ik wil ’s nachts gaan slapen, niet beïnvloed door een beurscrash of een pandemie”, zei hij.

Goud is echter niet immuun voor alle marktgebeurtenissen. Historisch gezien heeft het edelmetaal een wisselend record op het gebied van rendementen tijdens inflatieperioden.

Het leed ook aan een uitverkoop van 4% na een beter dan verwacht banenrapport in de VS op vrijdag, voordat een “flashcrash” werd veroorzaakt door een gebrek aan liquiditeit deze week.

Sawiris erkende dat hogere rentetarieven, die zouden kunnen komen als economieën herstellen van de Covid-crisis, de winst van goud zullen “opeten”. Toch zei hij dat hij een langetermijninvesteerder in het metaal is.

Terugtrekking van troepen uit Afghanistan

Afzonderlijk zei Sawiris dat zijn grootste zorg in het Midden-Oosten Afghanistan is. De Taliban hebben vijf provinciale hoofdsteden in het door oorlog verscheurde land ingenomen terwijl de VS hun troepen blijven terugtrekken.

“De VS en Groot-Brittannië hebben het Afghaanse volk na al die 20 jaar, 30 jaar in de steek gelaten”, zei hij, eraan toevoegend dat het Afghaanse leger te zwak is om op te staan ​​tegen “deze krachten van het duister” en dat buitenlandse militairen vertrokken zonder een plan .

De volledige terugtrekking van de Amerikaanse troepen zal naar verwachting eind augustus worden voltooid, terwijl het VK in juli zei dat het bijna al zijn troepen uit het land heeft teruggetrokken, aldus Reuters.

“Op het moment dat de Amerikanen vertrokken, [the Taliban is] de steden binnenvallen, en we weten niet wat er daarna gaat gebeuren”, zei hij.

“Het zal niet stabiel zijn als we zo verhuizen”, zei Sawiris.