FINANCIEEL.com

Een wereldwijde grondstoffencrisis voedt de vrees voor een sombere economische toekomst

Een wereldwijde grondstoffencrisis voedt de vrees voor een sombere economische toekomst

Wereldwijde grondstoffen hebben een inzinking van meer dan 20% gezien in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zoals blijkt uit de S&P GSCI Commodities-index.

Jung Getty | Even |

De prijzen van grondstoffen zoals ruwe olie en ijzererts zijn dit jaar aan het dalen, wat een aanhoudende economische neergang over de hele wereld en mogelijke recessierisico’s onderstreept, vertelden marktwaarnemers aan CNBC.

Wereldwijde grondstoffen hebben de afgelopen 12 maanden een inzinking van meer dan 25% gezien, zoals blijkt uit de S&P GSCI Commodities-index – een benchmark die de bredere prestaties van verschillende grondstoffenmarkten meet.

Van de verschillende categorieën grondstoffen zijn industriële metalen in die periode (tot 30 juni) met 3,79% gedaald, terwijl energiegrondstoffen zoals olie en gas met 23% zijn gedaald. Omgekeerd hebben landbouwgrondstoffen zoals graan, tarwe en suiker ongeveer 11% gewonnen.

Maar de algehele daling van de index wijst waarschijnlijk op een wereldwijde economische vertraging en een recessie, zeggen analisten, nu de opleving van het coronavirus in China aan kracht verliest.

“IJzererts en koper zijn goede barometers van de zeer cyclische delen van de wereldeconomie, inclusief de bouw en productie, die op veel plaatsen in een recessie verkeren”, zei Kplers Senior Commodity Analyst Reid I’Anson via e-mail.

“Ik geloof dat dit zal leiden tot een bredere achteruitgang van de economische activiteit, vooral in het Westen”, voegde I’Anson eraan toe.

Hij verwacht dat de VS in het vierde kwartaal van dit jaar of in het eerste kwartaal van 2024 waarschijnlijk een krimp van het bbp zullen zien, en dat Europa over drie tot zes maanden zal volgen.

“Het falen van de Chinese economie om aan de verwachtingen van de markt te voldoen, is de grootste reden waarom grondstoffenmarkten moeite hebben om voet aan de grond te krijgen”, vervolgde I’Anson.

China heeft een hele reeks economische gegevens gepubliceerd die zwakker waren dan de marktverwachtingen, wat wijst op een aarzelende heropening van Covid na jaren van strikte lockdowns. Analisten van de Bank of America bevestigen dat het herstel van China zwakker is dan verwacht.

“Vooral in onroerend goed daalden de investeringen met 7% op jaarbasis”, zegt Matty Zhao, hoofd van Asia-Pacific Basic Materials en Oil & Gas Research van de bank. Een daling van de vastgoedmarkt wordt vaak geassocieerd met een daling van de vraag naar bouwmaterialen zoals staal, aluminium, koper en nikkel.

Volgens de banken van Wall Street zal de inzinking van de Chinese vastgoedsector naar verwachting nog jaren aanhouden. En de Chinese regering ziet er niet naar uit dat ze een agressief fiscaal stimuleringspakket zal nastreven, zei I’Anson. Zelfs als dat zo is, “zou het op dit moment aanzienlijk moeten zijn om indruk te maken op de markten.”

Grootste verliezers, en wat het betekent

Terwijl de prijzen van zachte grondstoffen stijgen terwijl El Niño de vooruitzichten voor de oogstproductie hamert, worden energie en industriële metalen een stuk lager verhandeld.

Tot de grootste verliezers van de grondstoffendaling behoren ijzererts en olie, zijn de analisten het eens. Kpler heeft ook de sombere vooruitzichten van koper genoemd, dat fungeert als een proxy-economische polscontrole vanwege de verschillende toepassingen ervan, zoals elektrische apparatuur en industriële machines.

De olieprijzen zijn aanzienlijk gedaald, waarbij de wereldwijde benchmark Brent jaar-op-jaar met 34,76% kelderde, zelfs nu de productiebeperkingen van de OPEC een rol gaan spelen.

Zwak energieverbruik in Europa, deels als gevolg van een warme winter, heeft ertoe geleid dat de gasopslag in de EU is gestegen tot het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar, wat de prijzen heeft doen dalen, zei Zhao. Bovendien heeft ’s werelds grootste olie-importeur China de kolenproductie in plaats daarvan opgevoerd te midden van een stroomcrisis.

Dat gezegd hebbende, in het geval van extreem koud weer, kunnen de energieprijzen zich in de tweede helft van het jaar herstellen, voorspelt Zhao.

Volgens BofA daalden de gemiddelde prijzen voor staal en ijzererts tot nu toe met 16% op jaarbasis als gevolg van de zwakke vraag in de bouwsector. De slechte bouwvraag weerspiegelt zich ook in andere bouwmaterialen zoals cement, waarvan het voorraadniveau 75% heeft bereikt.

IJzererts wordt voornamelijk gebruikt om staal te maken, een belangrijk materiaal in bouw- en technische projecten.

“Grondstoffen zoals industriële metalen hebben de neiging om lager te gaan dan voorlopende economische indicatoren zoals PMI’s en hebben historisch gezien geholpen om aan te geven wanneer er een neergang zou kunnen optreden”, aldus Jim Wiederhold, Director of Commodities and Real Assets bij S&P Dow Jones Indices. Hij voegde eraan toe dat olie de neiging heeft om “drastisch te dalen” als er een recessie gaande is.

“Over het algemeen daalden veel belangrijke grondstoffen de afgelopen maanden, omdat bedrijven en consumenten hun vraag verminderden vooruitlopend op een mogelijke economische neergang,” zei hij.

Grondstoffen hebben ook de neiging om mee te bewegen met veranderingen in de inflatie, vervolgde Wiederhold. En als de inflatie lager blijft dalen, kunnen de grondstoffenmarkten op korte termijn meer neerwaarts gaan, zei hij.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds zal de wereldwijde totale inflatie dalen van 8,7% in 2022 tot 7% ​​in 2023.

“Aangezien grondstoffen een vroege indicator zijn, zou ik zeggen dat de prijzen waarschijnlijk pas volgend jaar voet aan de grond zullen krijgen”, aldus I’Anson.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert