Site pictogram Financieel.com

Een van ’s werelds grootste offshore windparken maakt zich op voor volledige werking

Een van de turbines van het offshore windmolenpark Triton Knoll, gelegen in de wateren voor de oostkust van Engeland.

Ian Greenwood

Volgens het Duitse energiebedrijf RWE is de inbedrijfstelling van de turbines bij een van ’s werelds grootste offshore windparken voltooid en zullen de volledige operaties in het eerste kwartaal van 2022 beginnen.

Het 857 megawatt Triton Knoll Offshore Windpark ligt in de wateren voor de oostkust van Engeland en maakt gebruik van 90 windturbines van de Deense firma Vestas.

In een verklaring zei RWE donderdag dat Triton Knoll “voldoende elektriciteit zou produceren om te voorzien in de behoeften van ongeveer 800.000 huishoudens per jaar”. De investeringen in het project bedragen ongeveer £ 2 miljard (ongeveer $ 2,74 miljard).

RWE heeft een belang van 59% in Triton Knoll. De andere eigenaren zijn Kansai Electric Power en J-Power, die respectievelijk een belang van 16% en 25% hebben. RWE is verantwoordelijk voor de bouw, de exploitatie en het onderhoud van het project.

Triton Knoll produceerde zijn eerste stroom in maart 2021 en de laatste turbine werd afgelopen september geïnstalleerd.

De Noordzee, waar Triton Knoll zich bevindt, herbergt een aantal grootschalige offshore windfaciliteiten. Deze omvatten de 1,2 gigawatt Hornsea One-ontwikkeling, die zich in de wateren van Yorkshire bevindt en 174 turbines gebruikt.

Vooruitblikkend, zijn er voor de Noordzee grote projecten gepland, waaronder het Doggersbank-windpark, dat na voltooiing een totale capaciteit van 3,6 GW zal hebben. De ontwikkeling van het project vindt plaats in drie fasen.

De Britse autoriteiten willen tegen 2030 40 GW offshore windvermogen. De Europese Unie, die het VK in januari 2020 verliet, mikt op 300 GW offshore wind tegen het midden van deze eeuw.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan hebben de VS nog een lange weg te gaan om Europa in te halen. Amerika’s eerste offshore windfaciliteit, het 30 megawatt Block Island Wind Farm in de wateren van Rhode Island, begon pas eind 2016 met commerciële activiteiten.

Verandering lijkt echter op komst. In november werd de eerste steen gelegd voor een project dat het ‘eerste offshore windmolenpark op commerciële schaal’ van de Verenigde Staten werd genoemd.

Mobiele versie afsluiten